Bardzo smaczne ciasto z nutellą na jogurcie. Już jakiś czas o nim myślałam, ale jakoś nie było okazji. W końcu upiekłam je dla mojej przyjaciółki, która zdała egzamin na prawo jazdy:). Babka jest delikatnie czekoladowa, puszysta i wilgotna. Jest przyjemnym ciastem do popołudniowej herbaty. Jeśli polejemy ją czekoladą i ozdobimy czekoladowymi cukierkami, spokojnie będzie się nadawała na niejedną domową imprezę. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony maries cuisine).
Ciasto z nutellą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka naturalnego jogurtu
6 kopiastych łyżek nutelli
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
czekoladowe lentynki
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.
3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).
4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.
6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać lentynkami.
Udanych wypieków:)
Witam, czy można dołożyć bakalie ?
myślę że tak, pozdrawiam
Właśnie upiekłam tę babkę, i lekko wystudzoną próbuję:-) Rewelacja! Mam nadzieję, że po całkowitym wystygnięciu będzie równie pyszna. Chociaż nie wiem czy będzie co dalej studzić… Pozdrawiam.
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
No ja dziś postanowiłam zrobić te ciasto. I masakra. W całości wyszedł zakalec. Składniki miały temperaturę pokojową :(
A ja to ciasto już robiłam i jeszcze dziś popełnię na imprezę urodzinową. Moja forma była okrągła z kominem w środku. Ciacho jest pyszne, naprawdę zaskakuje smakiem. Udekorowałam kolorowymi lentynkami, fajnie się odbijały na tle czekolady. Ilość nutelli w sam raz. Wszystkim smakowało.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Robiłam już kiedyś i zrobię chyba na najbliższą imprezę. Było pyszne :)
Zrobiłyśmy dzisiaj z córeczką <3 Przepyszne ciasto <3
Witam.na stronke trafilam przypadkiem i o wiele za pozno! Chcialabym upiec te Babke lecz w formie baranka wielkanocnego.w sklepie widzialam 3rozne wielkosci Form.jaka kupic aby taka babka wyszla? Jestem pod wrazeniem przepisow! Dzis serwowalam goraca czekolade z oreo! Przepyszne! Dziekuje!!!
to jest na foremkę z kominem o średnicy 24cm, więc albo średni baranek albo ten największy, trudno mi powiedzieć, pozdrawiam serdecznie
Ulubione ciasto mojej rodziny:)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
A mi ta babka nie smakowała, szkoda nutelli, mogło być napisane ile gram nutelli a nie łyżek. Odmierzając na łyżki wg przepisu 6 kopiastych, wyszło mi 200 gram, to chyba za mało było. Odmierzając na łyżki każdej osobie wyjdzie inna ilość nutelli. Babka wylądowała w koszu.
Życzę smacznego! Radosnych Świąt Wielkanocnych, pozdrawiam serdecznie
Babka właśnie udekorowana. Polewa jeszcze nie zastygła, a ciasto zaczyna znikać w zastraszającym tempie. Wyszła rewelacyjna, pięknie urosła i świetnie smakuje. Kolejny udany przepis. Dziękuję i życzę spokojnych Swiąt Wielkanocnych oraz nowych pomysłów na kolejne wypieki.
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Przepis super – upiekłam na Wielkanoc, ciasto zrobiło furorę i strasznie wszystkim smakowało. Naprawdę polecam – szybko się robi, ładnie rośnie i obłędnie smakuje:-)
ogromnie mi miło i bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Bomba! Zdążyłam w 3 dni upiec ją dwa razy – tak bardzo wszytskim smakowała! Dzięki za przepis ;)