Ciasto z nutellą

Bardzo smaczne ciasto z nutellą na jogurcie. Już jakiś czas o nim myślałam, ale jakoś nie było okazji. W końcu upiekłam je dla mojej przyjaciółki, która zdała egzamin na prawo jazdy:). Babka jest delikatnie czekoladowa, puszysta i wilgotna. Jest przyjemnym ciastem do popołudniowej herbaty. Jeśli polejemy ją czekoladą i ozdobimy czekoladowymi cukierkami, spokojnie będzie się nadawała na niejedną domową imprezę. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony maries cuisine).

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka naturalnego jogurtu
6 kopiastych łyżek nutelli
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
czekoladowe lentynki

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).

4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.

6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać lentynkami.

Udanych wypieków:)

Ciasto z nutellą

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

76 komentarzy do “Ciasto z nutellą”

  1. Właśnie upiekłam tę babkę, i lekko wystudzoną próbuję:-) Rewelacja! Mam nadzieję, że po całkowitym wystygnięciu będzie równie pyszna. Chociaż nie wiem czy będzie co dalej studzić… Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. A ja to ciasto już robiłam i jeszcze dziś popełnię na imprezę urodzinową. Moja forma była okrągła z kominem w środku. Ciacho jest pyszne, naprawdę zaskakuje smakiem. Udekorowałam kolorowymi lentynkami, fajnie się odbijały na tle czekolady. Ilość nutelli w sam raz. Wszystkim smakowało.

    Odpowiedz
  3. Witam.na stronke trafilam przypadkiem i o wiele za pozno! Chcialabym upiec te Babke lecz w formie baranka wielkanocnego.w sklepie widzialam 3rozne wielkosci Form.jaka kupic aby taka babka wyszla? Jestem pod wrazeniem przepisow! Dzis serwowalam goraca czekolade z oreo! Przepyszne! Dziekuje!!!

    Odpowiedz
    • to jest na foremkę z kominem o średnicy 24cm, więc albo średni baranek albo ten największy, trudno mi powiedzieć, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. A mi ta babka nie smakowała, szkoda nutelli, mogło być napisane ile gram nutelli a nie łyżek. Odmierzając na łyżki wg przepisu 6 kopiastych, wyszło mi 200 gram, to chyba za mało było. Odmierzając na łyżki każdej osobie wyjdzie inna ilość nutelli. Babka wylądowała w koszu.

    Odpowiedz
  5. Babka właśnie udekorowana. Polewa jeszcze nie zastygła, a ciasto zaczyna znikać w zastraszającym tempie. Wyszła rewelacyjna, pięknie urosła i świetnie smakuje. Kolejny udany przepis. Dziękuję i życzę spokojnych Swiąt Wielkanocnych oraz nowych pomysłów na kolejne wypieki.

    Odpowiedz
  6. Przepis super – upiekłam na Wielkanoc, ciasto zrobiło furorę i strasznie wszystkim smakowało. Naprawdę polecam – szybko się robi, ładnie rośnie i obłędnie smakuje:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz