Ciasto z nutellą

Bardzo smaczne ciasto z nutellą na jogurcie. Już jakiś czas o nim myślałam, ale jakoś nie było okazji. W końcu upiekłam je dla mojej przyjaciółki, która zdała egzamin na prawo jazdy:). Babka jest delikatnie czekoladowa, puszysta i wilgotna. Jest przyjemnym ciastem do popołudniowej herbaty. Jeśli polejemy ją czekoladą i ozdobimy czekoladowymi cukierkami, spokojnie będzie się nadawała na niejedną domową imprezę. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony maries cuisine).

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka naturalnego jogurtu
6 kopiastych łyżek nutelli
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
czekoladowe lentynki

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).

4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.

6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać lentynkami.

Udanych wypieków:)

Ciasto z nutellą

Print Friendly, PDF & Email

73 komentarze do wpisu „Ciasto z nutellą”

  1. uwielbiam nutelle ;P jutro biorę się za pieczenie i gdyby nie fakt, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej upiekłabym je już dzisiaj :) dam znać jak wyszło :)

    Odpowiedz
  2. Oj szkoda ze wczesniej nie zobaczylam tej propozycji i po raz 11 robilam dzis keks z Twojego przepisu. Oczywiscie idealny jak zawsze ;)
    No ale trudno jutro robie te czekoladowe jakos zjemy ;) Dam znac jaki efekt.

    Odpowiedz
  3. Jest późny wieczór, zjadłam już kolację (czytaj: mój żołądek raczej nie zmieści już niczego więcej), a jednak, na Twoje ciasto skusiłabym się bez zastanowienia.
    Wygląda niesamowicie przepysznie :)

    Ściskam cieplutko!

    Odpowiedz
  4. jest takie jak napisałaś we wstępie, wilgotne, pachnące, pyszne :) z pewnością będę wracać do tego przepisu! mniam…. a jak pachnie w domu… :)

    Odpowiedz
  5. Mam takie pytanko: czy jeżeli zrobię ciasto jutro wieczorem, to następnego dnia jak zaniosę do pracy to również będzie świeże i mięciutki? (chodzi mi o to czy nie wyschnie za bardzo)?

    Odpowiedz
  6. pyszna babka i łatwa do przygotowania, fajny przepis :)
    chociaż u mnie jak zwykle wygląd ciasta odbiega od pierwowzoru… niedoścignionego chyba :)

    Odpowiedz
  7. Ciasto wyszło pyszne, sama spróbowałam tylko kawałeczek, reszta zniknęła w oka mgnieniu:) dziękuję za przepis, na pewno powtórzę:)

    Odpowiedz
  8. czy do tej babki mogę do środka dodać mrożone truskawki, czy raczej konsystencja jest na tyle rzadka, że mógłby wyjść zakalec? Mam po prostu dylemat między upieczeniem tejże babeczki, a takiej czekoladowej z owocami, którą znalazłam na innym blogu i pomyślałam o zmiksowaniu dwóch przepisów. :))

    Odpowiedz
  9. mmmm właśnie zrobiłam i moj mąż stwierdził że jest najwiekszym szczesciarzem na świecie :) dziękuje za cudny przepis!

    Odpowiedz
  10. na święta zamierzam upiec tę piękna babkę i w związku z tym mam kilka pytań :) czy mały słoik nutelli wystarczy, czy 6 kopiastych łyżek to raczej duży słoik? czy zamiast nutelli można użyć innego kremy czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego tego typy?

    Odpowiedz
  11. 6 kopiastych łyżek to bardziej duży słoik, można użyć innego kremu czekoladowo-orzechowego,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  12. Ciasto jest przepyszne. Jest już kolejnym, które robię z tej strony i każde wychodzi idealnie. Strona ta jest po prostu cudowna. Mogłabym godzinami siedziec i ją przeglącac :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. Zepsuł mi się mikser a bardzo potrzebowałam ciasta, i wykonałam to bez miksera efekt, świetny tak mi zasmakowało, że zrobiłam je jeszcze raz znowu nie używając miksera można go śmiało dodać do tej kategorii :)

    Odpowiedz
  14. Ciasto przepyszne! Mój narzeczony był zachwycony, powiedział, że to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadł :) Dziękuję serdecznie, za tydzień robię muffiny z Pani przepisu, zakładam, że będą równie pyszne. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  15. Czy mozna ustawić piekarnik na termoobieg ? Czy 160-165 stopni bedzie w sam raz? Uwielbiam ta stronę a te ciacha …mmmm….cudne!

    Odpowiedz
  16. a jak jest z pieczeniem w piekarniku gazowym? na jaką temperaturę powinnam go ustawić i ile czasu piec?

    Pozdrawiam serdecznie

    P.S.

    Przepisy rewelacyjne!!!

    Odpowiedz
  17. Przepis super – upiekłam na Wielkanoc, ciasto zrobiło furorę i strasznie wszystkim smakowało. Naprawdę polecam – szybko się robi, ładnie rośnie i obłędnie smakuje:-)

    Odpowiedz
  18. Babka właśnie udekorowana. Polewa jeszcze nie zastygła, a ciasto zaczyna znikać w zastraszającym tempie. Wyszła rewelacyjna, pięknie urosła i świetnie smakuje. Kolejny udany przepis. Dziękuję i życzę spokojnych Swiąt Wielkanocnych oraz nowych pomysłów na kolejne wypieki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz