Ciasto z nutellą

Bardzo smaczne ciasto z nutellą na jogurcie. Już jakiś czas o nim myślałam, ale jakoś nie było okazji. W końcu upiekłam je dla mojej przyjaciółki, która zdała egzamin na prawo jazdy:). Babka jest delikatnie czekoladowa, puszysta i wilgotna. Jest przyjemnym ciastem do popołudniowej herbaty. Jeśli polejemy ją czekoladą i ozdobimy czekoladowymi cukierkami, spokojnie będzie się nadawała na niejedną domową imprezę. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony maries cuisine).

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka naturalnego jogurtu
6 kopiastych łyżek nutelli
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
czekoladowe lentynki

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).

4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.

6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać lentynkami.

Udanych wypieków:)

Ciasto z nutellą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

73 komentarze do wpisu „Ciasto z nutellą”

  1. uwielbiam nutelle ;P jutro biorę się za pieczenie i gdyby nie fakt, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej upiekłabym je już dzisiaj :) dam znać jak wyszło :)

  2. Oj szkoda ze wczesniej nie zobaczylam tej propozycji i po raz 11 robilam dzis keks z Twojego przepisu. Oczywiscie idealny jak zawsze ;)
    No ale trudno jutro robie te czekoladowe jakos zjemy ;) Dam znac jaki efekt.

  3. Jest późny wieczór, zjadłam już kolację (czytaj: mój żołądek raczej nie zmieści już niczego więcej), a jednak, na Twoje ciasto skusiłabym się bez zastanowienia.
    Wygląda niesamowicie przepysznie :)

    Ściskam cieplutko!

  4. jest takie jak napisałaś we wstępie, wilgotne, pachnące, pyszne :) z pewnością będę wracać do tego przepisu! mniam…. a jak pachnie w domu… :)

  5. Mam takie pytanko: czy jeżeli zrobię ciasto jutro wieczorem, to następnego dnia jak zaniosę do pracy to również będzie świeże i mięciutki? (chodzi mi o to czy nie wyschnie za bardzo)?

  6. pyszna babka i łatwa do przygotowania, fajny przepis :)
    chociaż u mnie jak zwykle wygląd ciasta odbiega od pierwowzoru… niedoścignionego chyba :)

  7. wcale nie, na pewno wygląda pięknie,
    cieszę się, że smakowała, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  8. Ciasto wyszło pyszne, sama spróbowałam tylko kawałeczek, reszta zniknęła w oka mgnieniu:) dziękuję za przepis, na pewno powtórzę:)

  9. czy do tej babki mogę do środka dodać mrożone truskawki, czy raczej konsystencja jest na tyle rzadka, że mógłby wyjść zakalec? Mam po prostu dylemat między upieczeniem tejże babeczki, a takiej czekoladowej z owocami, którą znalazłam na innym blogu i pomyślałam o zmiksowaniu dwóch przepisów. :))

  10. mmmm właśnie zrobiłam i moj mąż stwierdził że jest najwiekszym szczesciarzem na świecie :) dziękuje za cudny przepis!

  11. na święta zamierzam upiec tę piękna babkę i w związku z tym mam kilka pytań :) czy mały słoik nutelli wystarczy, czy 6 kopiastych łyżek to raczej duży słoik? czy zamiast nutelli można użyć innego kremy czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego tego typy?

  12. 6 kopiastych łyżek to bardziej duży słoik, można użyć innego kremu czekoladowo-orzechowego,
    pozdrawiam ciepło

  13. Ciasto jest przepyszne. Jest już kolejnym, które robię z tej strony i każde wychodzi idealnie. Strona ta jest po prostu cudowna. Mogłabym godzinami siedziec i ją przeglącac :) Pozdrawiam

  14. Zepsuł mi się mikser a bardzo potrzebowałam ciasta, i wykonałam to bez miksera efekt, świetny tak mi zasmakowało, że zrobiłam je jeszcze raz znowu nie używając miksera można go śmiało dodać do tej kategorii :)

  15. Ciasto przepyszne! Mój narzeczony był zachwycony, powiedział, że to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadł :) Dziękuję serdecznie, za tydzień robię muffiny z Pani przepisu, zakładam, że będą równie pyszne. Pozdrawiam :)

  16. Czy mozna ustawić piekarnik na termoobieg ? Czy 160-165 stopni bedzie w sam raz? Uwielbiam ta stronę a te ciacha …mmmm….cudne!

  17. a jak jest z pieczeniem w piekarniku gazowym? na jaką temperaturę powinnam go ustawić i ile czasu piec?

    Pozdrawiam serdecznie

    P.S.

    Przepisy rewelacyjne!!!

  18. Przepis super – upiekłam na Wielkanoc, ciasto zrobiło furorę i strasznie wszystkim smakowało. Naprawdę polecam – szybko się robi, ładnie rośnie i obłędnie smakuje:-)

  19. Babka właśnie udekorowana. Polewa jeszcze nie zastygła, a ciasto zaczyna znikać w zastraszającym tempie. Wyszła rewelacyjna, pięknie urosła i świetnie smakuje. Kolejny udany przepis. Dziękuję i życzę spokojnych Swiąt Wielkanocnych oraz nowych pomysłów na kolejne wypieki.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.