Bardzo smaczne ciasto z nutellą na jogurcie. Już jakiś czas o nim myślałam, ale jakoś nie było okazji. W końcu upiekłam je dla mojej przyjaciółki, która zdała egzamin na prawo jazdy:). Babka jest delikatnie czekoladowa, puszysta i wilgotna. Jest przyjemnym ciastem do popołudniowej herbaty. Jeśli polejemy ją czekoladą i ozdobimy czekoladowymi cukierkami, spokojnie będzie się nadawała na niejedną domową imprezę. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony maries cuisine).
Ciasto z nutellą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka naturalnego jogurtu
6 kopiastych łyżek nutelli
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
czekoladowe lentynki
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.
3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).
4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.
6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać lentynkami.
Udanych wypieków:)
Ale kuszący ; )
czekoladowy zawrót głowy :) śliczna babka :) muszę ją upiec :)
żyrafa – bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Cudowne!!
Piękne!!!!! Wow… i te lentynki :) Cudo :)
jest takie jak napisałaś we wstępie, wilgotne, pachnące, pyszne :) z pewnością będę wracać do tego przepisu! mniam…. a jak pachnie w domu… :)
Looks just gorgeous!
Dziękuję za komentarze,
powodzenia w pieczeniu i czekam na relację,
pozdrawiam serdecznie
Jest późny wieczór, zjadłam już kolację (czytaj: mój żołądek raczej nie zmieści już niczego więcej), a jednak, na Twoje ciasto skusiłabym się bez zastanowienia.
Wygląda niesamowicie przepysznie :)
Ściskam cieplutko!
Oj szkoda ze wczesniej nie zobaczylam tej propozycji i po raz 11 robilam dzis keks z Twojego przepisu. Oczywiscie idealny jak zawsze ;)
No ale trudno jutro robie te czekoladowe jakos zjemy ;) Dam znac jaki efekt.
Szkoda, że jest już tak późno – upiekłabym ją od razu:)
O kurczę… jest niesamowita!! :)
Teraz będzie mi się śniła po nocach ta babka!
uwielbiam nutelle ;P jutro biorę się za pieczenie i gdyby nie fakt, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej upiekłabym je już dzisiaj :) dam znać jak wyszło :)
rewelacyjnie wygląda:) bardzo czekoladowo:)
Mmm… pychaa.! ♥