Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami – Bardzo smaczne ciasto z jagodami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie prażonymi migdałami i delikatnie wanilią. Ciasto jest bardzo wilgotne, rozpływa się w ustach. Wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady z fioletowo-granatowymi owocami. Na wierzchu ciasta migdały i jasny brązowy cukier przypieką się, tworząc chrupiącą skorupkę. Ciasto rewelacyjnie wygląda i tak też smakuje, bardzo polecam…
Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam borówki amerykańskiej i czarnej jagody)
1 łyżka mąki
100g poszatkowanej, białej czekolady
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanych migdałów
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromaty i wymieszać na jednolitą masę.
3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać maślankę, resztę mąki i wymieszać.
4. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i razem z białą czekoladą dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ciasto może delikatnie opaść.
Udanych wypieków:)
myślę, że tak
pozdrawiam
a czy mogę np. użyć jogurtu zamiast maślanki ??
Kolejny raz zapachniało w domu nietuzinkowym smakołykiem. Pozdrawiam serdecznie :-)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Jest naprawde pyszne!!piekłam je pierwszy raz kilka dni temu i moja rodzina juz domaga sie powtórki:) naprawde gorąco polecam!!
cieszę się, że smakuje, życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Witam serdecznie! Chciałam podziękowac Pani za pyszny przepis. Ciasto wyszło mniam mniam, naprawdę super! Własnie wystygło, więc będziemy dalej smakować je z kawą:))
Pozdrawiam:)
Ciasto robiłam tydzień temu i było tak smaczne, że na drugi dzień już go nie było :) Dzisiaj zabieram się za babeczki z jagodami i biała czekoladą i mam nadzieje, że będą równie dobre. Pozdrawiam :)
Przetestowane przeze mnie – pyszne! Pozdrawiam :)
Zrobiłam ciasto według tego przepisu – jest naprawdę przepyszne !
super, cieszę się:)
pozdrawiam
No więc R E W E L A C J A !!!!!!!!!Zniknęło szast prast:)
Bardzo smaczne, delikatne, puszyste. Raz zrobiłam z samą borówką amerykańską (ok. 2 szklanek), potem z borówką amerykańską i kilkoma pokrojonymi brzoskwiniami. Super. jedyna uwaga – piekłam za każdym razem o 10-15 min dłużej, ale to pewnie wina zbyt grubej warstwy brązowego cukru na topie.
Biała czekolada i jagody .. ukochane połączenie. <3
mam nadzieję, że będzie smakowało, życzę smacznego,
pozdrawiam