Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach – Przepyszny sernik z mnóstwem letnich owoców, bez pieczenia. Delikatny, nie za słodki, fantastycznie owocowy, idealny deser o tej porze roku. Bardzo dobrze smakuje spód z kakaowych herbatników z masą serową, tworzą ciekawe, smaczne połączenie. Sernik ładnie i apetycznie się prezentuje w pastelowych kolorach, spokojnie może zastąpić tort. Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców np.: maliny zastąpić truskawkami. Bardzo polecam…

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
120g masła
Masa serowa:
500g mielonego twarogu
300g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
150g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200g jagód
150g malin
2 średniej wielkości brzoskwinie (możemy użyć brzoskwinie z puszki)
Dodatkowo:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
jagodowe owoce do ozdoby

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

1. Masło roztopić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze.

3. Do herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm lub 20cm, ale z wyższym brzegiem 9cm. Masę herbatnikową wyrównać i docisnąć.

4. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody.

5. Mikserem ustawionym na średnie obroty wymieszać ser z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym.

6. Żelatynę rozmieszać z 4 łyżkami masy serowej i następnie połączyć z pozostałą masą, dokładnie wymieszać.

7. Masę serową podzielić na 3 porcje.

8. Połowę jagód zemleć w blenderze i dodać do jednej porcji masy serowej. Wsypać jagody, wymieszać. Jagodową masę włożyć do lodówki lub na krótką chwilę do zamrażalnika, aby zgęstniała. Następnie wyłożyć ją na spód z herbatników, wyrównać i wstawić do lodówki, żeby stężała.

9. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki. Dodać je do drugiej porcji masy serowej i wymieszać. Następnie wyłożyć ją do tortownicy na warstwę jagodową, wstawić do lodówki (lub na krótką chwilę do zamrażalnika), aby stężała.

10. Połowę malin zemleć w blenderze i przetrzeć przez sito. Mus malinowy dodać do trzeciej masy serowej, wsypać pozostałe maliny i wymieszać. Masę malinową wyłożyć do tortownicy na masę brzoskwiniową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.

11. Sernik wyjąć z lodówki, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz.
12. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i ozdobić nią wierzch sernika. Przed podaniem wierzch ozdobić owocami.

Smacznego:)

Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach

Print Friendly, PDF & Email

127 komentarzy do “Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach”

  1. Dzien dobry. Czy jest opcja aby zastapic czyms twarog- moze mascarpone? Mieszkam za granica i niestety nigdzie nie dostane twarogu

    Odpowiedz
  2. Witam. Chciałabym wypróbować Pani przepis na jutrzejsze urodziny męża. Mam pytanie, czy masło używane do spodu można zastąpić margaryną, np. Kasią?

    Odpowiedz
  3. Pychotka ;-)
    Na wierzchu zrobiłam jeszcze mus z brzoskwini jak w innym twoim przepisie na sernik na zimno bo do warstwy waniliowej zużylam tylko 3 połówki z całej puszki i resxtevtrzeba było jakoś zagospodarować . I cukru dałam 2/3 tego co w przepisie.

    Odpowiedz
  4. można z mrożonymi owocami, tylko trzeba je przed dodaniem dobrze rozmrozić, nie trzeba dodawać więcej żelatyny,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry, nie mam jak zmielić sera. Czy wystarczy kupić jakiś twaróg sernikowy? Ładnie prosze o pomoc :) coś w wiadereczku? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam wczoraj i w smaku poezja! Goście zachwyceni! Jedyne co to następnym razem składniki na masę serową powiększę o połowę, ponieważ robiłam w blasze o średnicy 22 cm i wyszedł niski. Ale bardzo nadrobił smakiem!:) Dziękuję za świetny przepis!

    Odpowiedz
  7. Witam. mam pytanie odnośnie jogurtu naturalnego. Jaki Pani daje?? bo nie wiem czy z tych gęściejszych typu Bieluch naturalny?? czy tez są bardziej rzadsze np z Bakomy. POzdrawiam

    Odpowiedz
  8. użyłam sera „Mój ulubiony” z Wielunia i nie wyciągałam go wcześniej z lodówki, żelatyny nie namaczałam od razu zalałam ciepłą wodą, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Dziękuję za rady a jakiego twarogu pani używa jeśli można zapytać? I czy żelatynę Pani namacza i roztapia czy od razu ciepłą wodą zalewa? Czy ser można z lodówki prosto czy lepiej wyjąć wcześniej. Drobiazgi, a bardzo istotnepozdrawiam Ania .

    Odpowiedz
  10. żelatyna za szybko stężała i później nie trzymała już pozostałej masy, za bardzo wystygła jak dodałam Pani 4 łyżki masy i już stężała lub za mało wody Pani do niej dodała, pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Zrobiłam ten sernik, ale nie do końca mi wyszedł:( po dodaniu roztopionej żelatyny z 4 łyżkami masy serowo-jogurtowej do masy zrobiły się takie grudki, mimo tego dodałam do warstw owoce, ale nie bardzo zesztywniały te warstwy … w czym problem z moim wykonaniem? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  12. zawsze można spróbować, można by było zrobić tak, że na sernik masę taką na której nie rozpuszcza się lukier i dopiero na nią lukier=masa cukrowa, to mogłoby się udać:) tylko masa cukrowa = lukier może trochę się rozpuścić w lodówce, może zwilgotnieć, chociaż zależy od lodówki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. a gdyby posmarowac caly sernik kremem ( jako baze) a na to mase cukrowa ? albo sprobowac kazda warstwe przekladac ciasem z herbatnikow i na wierzch ciasto a na to krem (baza) i wtedy masa ? co pani o tym sadzi ? A moze lepiej dac sobie spokuj i zrobic zwyklego torta heee :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Dziekuje za odpowiedz :) Jestem kompletnym laikiem w tych rzeczach to bedzie moj pierwszy tort jaki zrobie , a moze gdybym odwrocila ten sernik do gory nogami i te kruche ciasto bylo by na gorze to wtedy by sie udalo… ;)

    Odpowiedz
  15. Witam :) Sernik wyglada przepysznie az slinka cieknie ;) Moja 3 letnia coreczka ma urodziny w niedziele i chce zrobic jej tort hello kitty z masy z pianek jojo tzn. polewa rozowa z pianek a na tym hello kitty tylko tradycyjnego torta z biszkoptem i kremem wolalabym zastapic wlasnie takim sernikiem , czy mysli pani ze moglabym taka mase dac na ten sernik czy raczej nie bedzie to dobre polaczenie , z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  16. cieszę się, że sernik się udał i smakował, bardzo dziękuję za komentarz, jak został napoczęty to znaczy że i tak wyglądał apetycznie, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  17. Zrobiłem sernik 8 lipca.Zostało tylko zdobienie owocami.W tym dniu pojechałem po córkę na lotnisko.Gdy wróciliśmy do domu sernik był już dobrze napoczety .Była u zony koleżanka z mężem.A miał tak ładnie wyglądać z owocami.Była ,,delikatna,, wymiana zdań.Sernik oceniam na bardzo smaczny,warstwy były wyraźnie rozdzielone.
    Szkoda tylko,ze zabrakło wykończenia owocami.Gdy znowu bedą świeże maliny, truskawki będzie napewno zrobiony .Oczywiscie ozdobiony .
    Pozdrawiam.
    Dziadek Julii i Soni.

    Odpowiedz
  18. Sernik właśnie zrobiłam i czekam aż się zsiądzie i będzie gotowy do zjedzenia. Na moje oko wyszedł jak na zdjęciu,Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Czy śmietanę kremówki mozna połączyć z serkiem maskarpone plus trochę żelatyny aby powstał lekki krem i to wycisnąć rękawem cukierniczym?

    Odpowiedz
  20. Robiłam, smak bardzo mi odpowiada,domownikom też bardzo smakował, jedyny minus to spód, nie jestem zwolenniczką herbatnikowych spodów, natępnym razem zamienię na biszkopt, lub biszkopty. Ale ogólnie sernik pierwsza klasa . Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  21. proszę je trzymać w temperaturze pokojowej lub na noc zostawić w lodówce,
    też nie mogę nigdzie dostać kakaowych herbatników, a szkoda,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  22. mój ulubiony letni deser :) na takie upały w sam raz. Odkąd zrobiłam go pierwszy raz, zawsze w domu mam zapas herbatników kakaowych, które paradoksalnie trudno dostać. Nie mogę kupić już niestety świeżych owoców :( zamierzam użyć mrożonych, jakoś trzeba je specjalnie rozmrażać?

    Odpowiedz
  23. Witajcie ;P

    dzis bede tworzyć to cudeńko :D

    tylko szkoda, ze nigdzie malin nie mogłem dostac haha :D
    ale kucharz sobie zawsze poradzi ;)

    pozdrawiam :D

    Odpowiedz
  24. Tak, chcę zamienić jagody na sorbet i z resztą postępować wg Pani instrukcji. Bardzo dziękuję za odpowiedź i również pozdrawiam.

    Odpowiedz
  25. Mam wielkiego smaka na wartstwę z czarnej porzeczki. Mogłabym użyć roztopionego sorbetu i dać zamiast warstwy malinowej?

    Odpowiedz
  26. Zastanawiam się, czy ten sernik wyjdzie, jeśli dodam malin ze słoika. Moja babcia dała mi duży słoik i zastanawiam się co z tym dobrem zrobić ;)

    Odpowiedz
  27. mam pomysł, żeby zrobić ten sernik na urodziny ;) mogę go ozdobić pisakami cukrowymi lub innymi tego rodzaju pisakami ( żelkami) ? ;)

    Odpowiedz
  28. pyszne, genialne, lekkie, owocowe, piękne… i mogę pisać jeszcze długo!!! akurat miałam niespodziewanych gości i zrobiłam tym ciachem na nich wrażenie :) miałam w lodówce sos adwokatowy do lodów, więc z wierzchu przed podaniem polałam jeszcze – bomba!!! zostały ostatnie dwa kawałki – rozpieszczę nimi koleżankę i jej męża :)))

    a przepis dodaję do ulubionych i dziękuję :)

    P.S. zamiast jagód dodałam borówki, które niestety po zmiksowaniu i odstaniu zmieniają kolor na taki bury.. więc jeśli macie okazję wybrać, to wybierzcie jagody :) ładniej będzie się prezentować :)

    Odpowiedz
  29. Thank you for your reply :)

    Last but not least when you said 1 packet (package) of vanilla sugar can I know the weight used for this particular recipe please – pardon me with all my questions (as I am living in Ireland).

    Best wishes.

    Odpowiedz
  30. Hello Mrs. O
    I’ve never use leaf gelatine, in Poland it’s really hard to get it,
    in every shop we have powdered gelatin, so sorry but i can’t help you,
    greetings

    Odpowiedz
  31. aha, i nigdzie w sklepach nie mieli herbatników kakaowych, więc kupiłam zwykłe i czekoladowe ciasteczka owsiane.. pomieszam i … no i powiem, jak będzie dobre :) herbatniki kakaowe na pewno są a Auchan – tam zawsze kupowałam… obeszłam kaufland i carrefoura, i dla pewności okoliczne sklepiki – herbatników brak :(

    Odpowiedz
  32. a przepraszam, nie doczytałam, że jest w przepisie :) z serka kupiłam president w metce, zobaczymy, co z tego będzie… zaczynam działać :)

    Odpowiedz
  33. hej,

    jaka tortownica? i jaki ser mielony najlepiej? kupiłam maliny, truskawki i borówki – dziś się zabieram za ten sernik :)

    Odpowiedz
  34. Hello :)

    Thank you for your reply, after I read all the ingredients and method a couple of times I then realised it was Raspberry & Vanilla Sugar. I love all your creation, I am inspired by them. Once again thank you and about the gelatin I prefer to use leaf gelatin do you have an idea roughly how many sheets I should be using? Mine is platinum grade ( 4 leaves sets approximately 570ml – 1 pint of liquid – 5 leaves for a firm set)

    Plus do you have a good tip so the gelatin won’t be stringy?

    Thanks a million in advance once again & you too have a nice day and happy cooking :)

    Odpowiedz
  35. hello:)

    marlin is raspberries
    sugar wanilinowym is vanilla sugar

    so If you have more questions, I’d be happy to answer them,
    Have a nice day:)

    Odpowiedz
  36. Love the photo and I bet it is simply divine too – I would love to try and make this but before I do so can I know what is marlin & sugar wanilinowym?

    Thanks a million in advance!

    Odpowiedz
  37. Cudny!!! Zwłaszcza podoba mi się to połączenie kolorowych pasów, kolorów i owoców. Co to za herbatniki na spodzie? Myślałam, że herbatniki są tylko białe ?

    Odpowiedz
  38. Jak zawsze REWELACYJNE zdjęcia, nigdy napatrzeć się na nie mogę, i mój ulubiony sernik na zimno i jest nawet warstwa z jagodami. SUPER. Uwielbiam serniki! A w szczególności w lato, są takie delikatne i kremowe (nie można przesadzić z ilością żelatyny – próbowałam Twój przepis na sernik na zimno z jagodami i jest idealnie kremowy, pewnie za sprawą dodatku śmietany kremówki).

    Odpowiedz
  39. Wow, jestem pod wrażeniem. Wygląda zajeb…. Przepraszam, ale jest cudny.
    Tak, na marginesie, jakco najmniej kilka innych Twoich przepisów. Obłędne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz