Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami – Bardzo smaczne ciasto z jagodami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie prażonymi migdałami i delikatnie wanilią. Ciasto jest bardzo wilgotne, rozpływa się w ustach. Wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady z fioletowo-granatowymi owocami. Na wierzchu ciasta migdały i jasny brązowy cukier przypieką się, tworząc chrupiącą skorupkę. Ciasto rewelacyjnie wygląda i tak też smakuje, bardzo polecam…

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam borówki amerykańskiej i czarnej jagody)
1 łyżka mąki
100g poszatkowanej, białej czekolady
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanych migdałów

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromaty i wymieszać na jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać maślankę, resztę mąki i wymieszać.

4. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i razem z białą czekoladą dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ciasto może delikatnie opaść.

Udanych wypieków:)

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

61 komentarzy do “Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami”

  1. U mnie własnie się studzi… Piekłam je godzinę zgodnie z przepisem, jednak po 45 min zaczęło się z gory palić, przykryłam folią aluminiową i piekłam dalej, aby „dociągnąć” do 60 min. Widzę, że boki i pewnie dół są przypalone… jak smakuje środek powiem jak skosztuję. Następnym razem muszę piec je krócej… tylko czy wtedy środek się dobrze upiecze…

    Odpowiedz
  2. Ciasto jest naprawdę dobre- soczyste,wilgotne i ta chrupiąca skorupka na wierzchu. Mój chłopak stwierdził, że to najlepsze ciasto jakie upiekłam. Dalam więcej owoców niż jest w przepisie, które były wcześniej mrożone dlatego ciasto jest w środku znacznie ciemniejsze. Polecam świeże owoce bo są bardziej sypkie i tak zrobię następnym razem bo chcę uzyskać jaśniejszy środek. Jednak najważniejszy jest smak a ten jest wyśmienity. Bardzo dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  3. Witam, czy koniecznie trzeba piec na najnizszympoziomiepiekarnika bo moj piecze dobrze na srodkowymwiec troche sie boje ze sie spiecze od spodu?

    Odpowiedz
  4. bardzo mi przykro, może trochę za krótko było pieczone, trudno mi powiedzieć, na pewno ma Pni szczęście do ciast tylko tu jakoś się trafiło niestety:/
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Ciasto wygląda i pachnie przepięknie, niestety po ukrojeniu okazało się zakalcem :( zupełnie nie wiem co pomieszałam, bo czytam ten przepis już czwarty raz i wszystko robiłam zgodnie z nim, chyba po prostu nie mam szczęścia do pieczenia ciast.

    Odpowiedz
  6. Witam :)
    Jak decydujemy się na mrożone owoce…to można je obtoczyć w mące ziemniaczanej i zamrożone włożyć do ciasta?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz