Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami – Bardzo smaczne ciasto z jagodami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie prażonymi migdałami i delikatnie wanilią. Ciasto jest bardzo wilgotne, rozpływa się w ustach. Wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady z fioletowo-granatowymi owocami. Na wierzchu ciasta migdały i jasny brązowy cukier przypieką się, tworząc chrupiącą skorupkę. Ciasto rewelacyjnie wygląda i tak też smakuje, bardzo polecam…
Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam borówki amerykańskiej i czarnej jagody)
1 łyżka mąki
100g poszatkowanej, białej czekolady
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanych migdałów
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromaty i wymieszać na jednolitą masę.
3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać maślankę, resztę mąki i wymieszać.
4. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i razem z białą czekoladą dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ciasto może delikatnie opaść.
Udanych wypieków:)
jagód nie było było na straganie więc kupiłam maliny i z nimi zrobiłam…studzi się
Piękne jak zawsze:)
Bardzo mnie pocieszyłaś że od własnych wypieków się nie tyje;) cudne ciacho, muszę zrobić:)
ale wspaniale wygląda…na pewno je upiekę…
Love streusel treats! This looks marvelous!
moje ciacho właśnie się studzi :) nic nie opadło – wygląda pięknie, syn chodzi i podjada spieczone migdały:)
martencja – cieszę się, bardzo że wypróbowała Pani już 3 przepisy,
do ciasta użyłabym rozmrożonych jagód,
pozdrawiam serdecznie
„Jagodzianki” z tego przepisu: http://www.mojeciasto.pl/ciasto,6575,jagodzianki.html wyszły pyszne. Chrupiące, słodki, palce lizać, polecam :)
Ja w domu mam tylko mrożone jagody- czy moge właśnie takich uzyć?? a jesli tak czy do ciasta wkładam mrożone jagody czy takie rozmrożone?? Już trzy ciasta upieklam z Pani strony:-)
Wszystkim dziękuję za komentarz,
Pani Iwono proszę się nie martwić, ja uważam że od własnych wypieków się nie tyje,
pozdrawiam serdecznie
ale rozkoszne
Wygląda doskonale! :)
jagody i biala czekolada i jestem w niebie!
Jak co weekend szukam inspiracji na niedzielne ciasto i jedno jest pewne – tym razem to cudeńko u nas zagości!!! Jak upiekę pochwalę smak a teraz mogę tylko wygląd – a prezentuje się pięknie, zresztą wszystkie ciasta pieczone przez Panią wyglądają mega apetycznie i bosko!!! Tak estetycznie, elegancko się prezentują! I prawdę mówiąc jestem już uzależniona od Małej Cukierenki!!! oby się tylko na biodrach to uzależnienie nie odkładało:):):) Pozdrawiam serdecznie!!!
Kurde, ale mi zrobiłaś ochoty na wieczór <3 Wygląd znakomicie :D Tak kolorowo…na pewno jest pyszny. Muszę zapisać ten przepis do zeszytu. Ja jutro robię "jagodzianki" z tego przepisu: http://www.mojeciasto.pl/ciasto,6575,jagodzianki.html . Także polecam, pozdrawiam i miłego wieczoru ;-)