Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami – Bardzo smaczne ciasto z jagodami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie prażonymi migdałami i delikatnie wanilią. Ciasto jest bardzo wilgotne, rozpływa się w ustach. Wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady z fioletowo-granatowymi owocami. Na wierzchu ciasta migdały i jasny brązowy cukier przypieką się, tworząc chrupiącą skorupkę. Ciasto rewelacyjnie wygląda i tak też smakuje, bardzo polecam…

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam borówki amerykańskiej i czarnej jagody)
1 łyżka mąki
100g poszatkowanej, białej czekolady
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanych migdałów

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromaty i wymieszać na jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać maślankę, resztę mąki i wymieszać.

4. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i razem z białą czekoladą dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ciasto może delikatnie opaść.

Udanych wypieków:)

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

61 komentarzy do “Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami”

  1. martencja – cieszę się, bardzo że wypróbowała Pani już 3 przepisy,
    do ciasta użyłabym rozmrożonych jagód,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Ja w domu mam tylko mrożone jagody- czy moge właśnie takich uzyć?? a jesli tak czy do ciasta wkładam mrożone jagody czy takie rozmrożone?? Już trzy ciasta upieklam z Pani strony:-)

    Odpowiedz
  3. Wszystkim dziękuję za komentarz,
    Pani Iwono proszę się nie martwić, ja uważam że od własnych wypieków się nie tyje,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Jak co weekend szukam inspiracji na niedzielne ciasto i jedno jest pewne – tym razem to cudeńko u nas zagości!!! Jak upiekę pochwalę smak a teraz mogę tylko wygląd – a prezentuje się pięknie, zresztą wszystkie ciasta pieczone przez Panią wyglądają mega apetycznie i bosko!!! Tak estetycznie, elegancko się prezentują! I prawdę mówiąc jestem już uzależniona od Małej Cukierenki!!! oby się tylko na biodrach to uzależnienie nie odkładało:):):) Pozdrawiam serdecznie!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz