Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami – Bardzo smaczne ciasto z jagodami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie prażonymi migdałami i delikatnie wanilią. Ciasto jest bardzo wilgotne, rozpływa się w ustach. Wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady z fioletowo-granatowymi owocami. Na wierzchu ciasta migdały i jasny brązowy cukier przypieką się, tworząc chrupiącą skorupkę. Ciasto rewelacyjnie wygląda i tak też smakuje, bardzo polecam…

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam borówki amerykańskiej i czarnej jagody)
1 łyżka mąki
100g poszatkowanej, białej czekolady
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanych migdałów

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromaty i wymieszać na jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać maślankę, resztę mąki i wymieszać.

4. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i razem z białą czekoladą dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ciasto może delikatnie opaść.

Udanych wypieków:)

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

60 komentarzy do wpisu „Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami”

  1. Jak co weekend szukam inspiracji na niedzielne ciasto i jedno jest pewne – tym razem to cudeńko u nas zagości!!! Jak upiekę pochwalę smak a teraz mogę tylko wygląd – a prezentuje się pięknie, zresztą wszystkie ciasta pieczone przez Panią wyglądają mega apetycznie i bosko!!! Tak estetycznie, elegancko się prezentują! I prawdę mówiąc jestem już uzależniona od Małej Cukierenki!!! oby się tylko na biodrach to uzależnienie nie odkładało:):):) Pozdrawiam serdecznie!!!

    Odpowiedz
  2. Wszystkim dziękuję za komentarz,
    Pani Iwono proszę się nie martwić, ja uważam że od własnych wypieków się nie tyje,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Ja w domu mam tylko mrożone jagody- czy moge właśnie takich uzyć?? a jesli tak czy do ciasta wkładam mrożone jagody czy takie rozmrożone?? Już trzy ciasta upieklam z Pani strony:-)

    Odpowiedz
  4. martencja – cieszę się, bardzo że wypróbowała Pani już 3 przepisy,
    do ciasta użyłabym rozmrożonych jagód,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Bardzo smaczne, delikatne, puszyste. Raz zrobiłam z samą borówką amerykańską (ok. 2 szklanek), potem z borówką amerykańską i kilkoma pokrojonymi brzoskwiniami. Super. jedyna uwaga – piekłam za każdym razem o 10-15 min dłużej, ale to pewnie wina zbyt grubej warstwy brązowego cukru na topie.

    Odpowiedz
  6. Ciasto robiłam tydzień temu i było tak smaczne, że na drugi dzień już go nie było :) Dzisiaj zabieram się za babeczki z jagodami i biała czekoladą i mam nadzieje, że będą równie dobre. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  7. Witam serdecznie! Chciałam podziękowac Pani za pyszny przepis. Ciasto wyszło mniam mniam, naprawdę super! Własnie wystygło, więc będziemy dalej smakować je z kawą:))
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  8. Witam :)
    Jak decydujemy się na mrożone owoce…to można je obtoczyć w mące ziemniaczanej i zamrożone włożyć do ciasta?

    Odpowiedz
  9. Ciasto wygląda i pachnie przepięknie, niestety po ukrojeniu okazało się zakalcem :( zupełnie nie wiem co pomieszałam, bo czytam ten przepis już czwarty raz i wszystko robiłam zgodnie z nim, chyba po prostu nie mam szczęścia do pieczenia ciast.

    Odpowiedz
  10. bardzo mi przykro, może trochę za krótko było pieczone, trudno mi powiedzieć, na pewno ma Pni szczęście do ciast tylko tu jakoś się trafiło niestety:/
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  11. Witam, czy koniecznie trzeba piec na najnizszympoziomiepiekarnika bo moj piecze dobrze na srodkowymwiec troche sie boje ze sie spiecze od spodu?

    Odpowiedz
  12. Ciasto jest naprawdę dobre- soczyste,wilgotne i ta chrupiąca skorupka na wierzchu. Mój chłopak stwierdził, że to najlepsze ciasto jakie upiekłam. Dalam więcej owoców niż jest w przepisie, które były wcześniej mrożone dlatego ciasto jest w środku znacznie ciemniejsze. Polecam świeże owoce bo są bardziej sypkie i tak zrobię następnym razem bo chcę uzyskać jaśniejszy środek. Jednak najważniejszy jest smak a ten jest wyśmienity. Bardzo dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  13. U mnie własnie się studzi… Piekłam je godzinę zgodnie z przepisem, jednak po 45 min zaczęło się z gory palić, przykryłam folią aluminiową i piekłam dalej, aby „dociągnąć” do 60 min. Widzę, że boki i pewnie dół są przypalone… jak smakuje środek powiem jak skosztuję. Następnym razem muszę piec je krócej… tylko czy wtedy środek się dobrze upiecze…

    Odpowiedz
  14. Ciasto wyszło przepyszne. Pięknie wyrosło nawet w większej tortownicy;-)
    Czas na wypróbowanie kolejnego Pani przepisu;-) Pozdrawiam ciepło.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz