Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia”
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon)
Krem budyniowy:
500ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)
Dodatkowo:
około 210g podłużnych biszkoptów
2 czerwone galaretki
300ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części (patrz FILM). Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
7. Jedną łyżką masła roztopić na patelni, dodać jabłka i smażyć je przez około 5-10 minut, aż zmiękną (proszę od czasu do czasu zamieszać).
Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia.
Masa budyniowa:
8. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).
9. Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.
11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.
Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut.
12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.
13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
chciałam podziękować za przepis,ciasto pyszne,nie za słodkie,w sam raz jak na mój gust,smakowało wszystkim na święta,pozdrawiam i życzę wspaniałych przepisów w Nowym Roku :)
Wspaniale:) bardzo mi miło, dziękuję! pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest wyśmienite!nie jest aż tak trudne jak myślałam na początku, a efekt końcowy wynagradza wszystko:)to już kolejne ciasto z Pani strony i zawsze bez skuchy!świetnie, jasno opisane przepisy, piękne zdjęcia, aż chce się piec:)moja rodzina już ma listę hitów:)a to ciacho jest zdecydowanie na podium:)
Troszkę nasączy biszkopt, ale nic nie powinno spłynąć na dno,
pozdrawiam
ciasto wygląda przepysznie dlatego chcę je przygotować mam jednak pewne wątpliwości ponieważ oglądając film zwróciłam uwagę , że nie czeka Pani aż garaletka zacznie tężeć tylko bezpośrednio po ostygnięciu wylewa ją Pani na biszkopty, czy ona się nie rozpłynie na dno ciasta bądź nie wchłonie się w jabłka ? pozdrawiam.
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dziękuje za przepis będę piekła na święta.Pozdrawiam
można zastąpić, około 1 łyżka przyprawy do piernika, pozdrawiam
a czym można zastąpić przyprawy użyte przez Pania? Nie posiadam takich w domu (tj: kardamonu, gałki, goździków ) :( Mogę zastąpić np. „przyprawą do piernika”. Jeśli tak to w jakiej ilości?Pozdrawiam :)
Wspaniałe ciasto. Z chęcią takie zrobię :-) pozdrawiam :-)
brzmi smakowicie, bardzo dziękuję za komenatrz, pozdrawiam ciepło
Serdecznie witam
Wyjątkowo smaczne ciasto i pięknie wygląda. Dokonałam jednej zmiany; zamiast kremu budyniowego, za którym nie przepadam, zrobiłam krem z lemon curd. Dzięki za wspaniały przepis.
Pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjne ciasto, nie jest za słodkie, goście byli pod wrażeniem. Dziękuję za kolejny super przepis. Wszystkim polecam Pani przepisy jako sprawdzone i nietuzinkowe :)
około 2-3 dni najlepiej, jak będzie leżało w lodówce proszę je nakryć folią lub ściereczką, pozdrawiam
Witam serdecznie
Ile dni to pyszne ciasto przechowa sie w lodowce i jak przechowywać zeby pozostało pyszne