Tarta z gruszkami

Wspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować bez budyniu, ale wtedy nadzienie jest bardziej lejące. Bardzo polecam…

Piękną paterę z kolekcji CAKE COUTURE BIRKMANN, którą widać na zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel, dziękuję!

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami
Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca)
szczypta soli
3 łyżki cukru
100g schłodzonego masła
1 jajko
Masa śmietanowa:
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 jajka
1 żółtko
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru
Masa marcepanowa:
150g marcepanu
1 białko
Dodatkowo:
4 nieduże, lekko miękkie gruszki
sok z cytryny
8 orzechów laskowych lub migdałów
Do dekoracji:
drobne owoce, użyłam malin i porzeczek
cukier puder do posypania

tarta z gruszkami

Spód:
1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką (zobacz FILM). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam).

3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa śmietanowa:
4. Wszystkie składniki na masę śmietanową wymieszać mikserem, aż dobrze się połączą.

tarta z gruszkami

Masa marcepanowa:
5. Marcepan pokroić i dodać do niego białko. Rozcierać widelcem, aż marcepan zmięknie. Następnie utrzeć go mikserem. Dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać. Gotową masę marcepanową przełożyć do woreczka z metalową końcówką (patrz film), użyłam końcówki Wilton 6B.

6. Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Przepołowić i usunąć gniazda nasienne.

7. Piekarnika nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

8. Na podpieczony spód wylać masę śmietanową. Poukładać gruszki wypukłą stroną do dołu, ozdobić je masą marcepanową. Na masie marcepanowej ułożyć po jednym orzechu lub migdale.

9. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Ostygniętą tartę przed podaniem udekorować drobnymi owcami i posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

tarta z gruszkami

12 przemyśleń nt. „Tarta z gruszkami

  1. Zrobiłam tartę wczoraj, wyszła naprawdę pyszna! Świetne w smaku jest też kruche ciasto w tej tarcie.
    Mam jednak pytanie – użyłam śmietany 18%, lecz masa po upieczeniu dość mocno się rozpływała,
    tworząc coś w rodzaju custardu (bardzo smacznego). Chciałabym jednak, by następnym razem była bardziej zwięzła – jak Pani myśli, spróbować mniej śmietany, a może więcej budyniu?

Dodaj komentarz

.