Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia”

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


ciasto z jablkami symfonia4

Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia”
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon)
Krem budyniowy:
500ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)
Dodatkowo:
około 210g podłużnych biszkoptów
2 czerwone galaretki
300ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)

ciasto z jablkami symfonia

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części (patrz FILM). Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

7. Jedną łyżką masła roztopić na patelni, dodać jabłka i smażyć je przez około 5-10 minut, aż zmiękną (proszę od czasu do czasu zamieszać).
Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia.

Masa budyniowa:
8. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).

9. Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.

11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.
Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut.

12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.

13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć.

14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

Zapraszam na FILM.

ciasto z jablkami symfonia

Print Friendly, PDF & Email

95 komentarzy do wpisu „Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia””

  1. Witam,
    Jutro mam zamiar zrobić to ciasto, tylko mam jedno pytanie – czy mogę użyć zwykłych okrągłych biszkoptów zamiast podłużnych? Wiem, że będzie się ciężej układało, ale akurat takie mam :) Chodzi mi o to czy one nie nasiąkną za bardzo galaretką, bo wydaje mi się, że te podłużne są bardziej „zbite” i boję się, że moje mogą się „rozpaćkać” :) Jakby Pani radziła?

    Odpowiedz
  2. może Pani użyć okrągłych, myślę że nie nasiąkną za bardzo jeśli zbyt długo nie będzie ich Pani maczała,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Upiekłam wyszło pyszne ,degustacja była po 5 min od wykończenia ciasta nie wiem czy doczeka jutra .Bardzo dziękuje za wspaniałe przepisy z których często korzystam.pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam, zamierzam upiec jabłkową symfonię i zastanawiam się czy mogę przeciąć biszkopt(chciałam wykorzystać mój sprawdzony przepis na biszkopt) na 3 części i jedną z nich namoczyć galaretką zamiast używania biszkoptów?

    Odpowiedz
  5. witam raz jeszcze. Chcialam zapytac czy blaszka ma odpinane dno? Jezeli nie jak mam ciasto gotowe z niej wyjąc? Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  6. Nie to była zwykła prostokątna blaszka, ciasto proszę pokroić i podważając nożem, a najlepiej łopatką do ciasta, wyciągać kawałki z blaszki,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Mam problem z gotowymi biszkoptami…poprostu mieszkam za granica i nie ma w sklepie..co zrobic w zastepstwie…pierwszy raz bede korzystac z Waszych przepisow..pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. szukałam i szukałam ,aż wreszcie znalazłam taką MAŁĄ CUKIERNIĘ no i już wypróbowałam to rewelacyjne ciasto ROZPŁYWAJĄCY SMAK W USTACH ,goście zachwyceni no i oczywiście JA, że mi się udało ,dziękuję za przepis na pewno będę częstym gościem na tej stronie..POZDRAWIAM

    Odpowiedz
  9. Wiyam serdecznie robilam juz ciasto ale mialalm jablka tj w przepisie a teraz dostalam duzo musu jablkowego w sloikach. Czy mozna dac go zamiast jablek i wtedy trzeba by go zagotowac?

    Odpowiedz
    • można go dać zamiast jabłek, tak trzeba będzie zagotować żeby rozpuścić galaretkę, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  10. Czy zamiast zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu mozna dodac gotowa przyprawe do piernika? Jesli tak, to ile? Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  11. Zrobiłam na blaszce 25x36cm i biszkopt urósł wysoki, a w tej sytuacji biszkopty były zbędne. Mogłam podzielić na 3 blaty. Zrobiłam jednak wszystko w/g przepisu i ciasto wyszło dość wysokie. Przygotowanie tego ciasta rzeczywiście zajmuje dużo czasu i jak na tyle przełożeń nie byłam nim aż tak bardzo zachwycona. Moja rodzina również. Robiłam lepsze. Jak dla mnie galaretka wsiąka w biszkopt na spodzie co mi nie odpowiada. Ogólnie może być ale już drugi raz nie poświeciłabym mu tyle czasu. Smak jest jednak kwestą gustu więc polecam. Zdjęcie ciasta zamieszczone wyżej różni się trochę od mojego. Ciasto u mnie jest grubsze.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz