Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia”

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


ciasto z jablkami symfonia4

Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia”
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon)
Krem budyniowy:
500ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)
Dodatkowo:
około 210g podłużnych biszkoptów
2 czerwone galaretki
300ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)

ciasto z jablkami symfonia

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części (patrz FILM). Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

7. Jedną łyżką masła roztopić na patelni, dodać jabłka i smażyć je przez około 5-10 minut, aż zmiękną (proszę od czasu do czasu zamieszać).
Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia.

Masa budyniowa:
8. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).

9. Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.

11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.
Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut.

12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.

13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć.

14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

Zapraszam na FILM.

ciasto z jablkami symfonia

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

95 komentarzy do wpisu „Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia””

  1. Mam pytanie – czy ilość cukru wskazaną w przepisie na biszkopt i krem budyniowy można zmniejszyć o połowę? Czy konsystencja ciasta się nie zmieni?

    Odpowiedz
  2. a czy na 1,5 kg jabłek 1 galaretka to nie jest troche za mało?????? własnie robię ten placek i z jabłek wyszła rzadka paćka i nie tężeją!!!

    Odpowiedz
  3. Witam Panią:-) Niedawno natrafiłam na Pani stronę i kilka razy próbowałam coś upiec jednak moje ciasta nie są tak ładne jak Pani:-( Już na początku mam problem z biszkoptem bo nigdy po upieczeniu nie mieści się idealnie w blaszce, zawsze jest trochę mniejszy,jakby skurczony, więc później nakładanie masy do dla mnie horror bo nigdy nie dotyka ścian blaszki:-( Jak Pani to robi że u Pani biszkopt jest idealnie dopasowany?? Czy blaszkę należy posmarować przed wyłożeniem papierem?? Proszę o fachową poradę, może i dla mnie pieczenie okaże sie przyjemnością a nie klęską po każdej próbie:-( Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
  4. Sabina: – tak ma być, nie jest za mało,

    Fanka: – blaszkę smaruję najpierw masłem i potem wykładam papierem do pieczenia, postaram się w przyszłym tygodniu przygotować z tego film :) jak wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub też często przy biszkoptach wykładam papierem do pieczenia tylko dno, boków nie, wtedy biszkopt się „nie kurczy” jak stygnie, proszę tylko pamiętać, że jeśli Pani nie wyłoży boków papierem to proszę ich również nie smarować masłem, blaszka musi być czysta bo biszkopt nie urośnie wysoki,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Użyłam jabłek jakie były w moim lokalnym sklepie, nie wiem jakie to były, sprzedawczynie też nie wiedziały po prostu jabłka:)
    galaretek użyłam wiśniowej i truskawkowej, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Rewelacyjne ciasto, nie jest za słodkie, goście byli pod wrażeniem. Dziękuję za kolejny super przepis. Wszystkim polecam Pani przepisy jako sprawdzone i nietuzinkowe :)

    Odpowiedz
  7. Serdecznie witam
    Wyjątkowo smaczne ciasto i pięknie wygląda. Dokonałam jednej zmiany; zamiast kremu budyniowego, za którym nie przepadam, zrobiłam krem z lemon curd. Dzięki za wspaniały przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. a czym można zastąpić przyprawy użyte przez Pania? Nie posiadam takich w domu (tj: kardamonu, gałki, goździków ) :( Mogę zastąpić np. „przyprawą do piernika”. Jeśli tak to w jakiej ilości?Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  9. ciasto wygląda przepysznie dlatego chcę je przygotować mam jednak pewne wątpliwości ponieważ oglądając film zwróciłam uwagę , że nie czeka Pani aż garaletka zacznie tężeć tylko bezpośrednio po ostygnięciu wylewa ją Pani na biszkopty, czy ona się nie rozpłynie na dno ciasta bądź nie wchłonie się w jabłka ? pozdrawiam.

    Odpowiedz
  10. Ciasto jest wyśmienite!nie jest aż tak trudne jak myślałam na początku, a efekt końcowy wynagradza wszystko:)to już kolejne ciasto z Pani strony i zawsze bez skuchy!świetnie, jasno opisane przepisy, piękne zdjęcia, aż chce się piec:)moja rodzina już ma listę hitów:)a to ciacho jest zdecydowanie na podium:)

    Odpowiedz
  11. chciałam podziękować za przepis,ciasto pyszne,nie za słodkie,w sam raz jak na mój gust,smakowało wszystkim na święta,pozdrawiam i życzę wspaniałych przepisów w Nowym Roku :)

    Odpowiedz
  12. Dziękuję za wspaniały przepis! Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, jest dla mnie idealne pod względem słodkości i smaku, robiłam na urodziny synka. Warto było się za nie zabrać. Idealnie opisała Pani to ciasto, w ogóle dziękuję za szczere i rzetelne opisy ciast, za każdym razem w 100 % wszystko się zgadza, a robiłam juz chyba 7 różnych ciast z Pani przepisów. Jestem Pani stałą czytelniczka i dziękuję za dzielenie się przepisami. Życzę Pani powodzenia i wytrwałości w tym co Pani robi. Pozdrawiam serdecznie! ☺

    Odpowiedz
  13. Ogromnie się cieszę :) jest mi bardzo miło, życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego!
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Fanka pisała o niedopasowanym biszkopcie do blachy. Mi czasami też się tak przydarzy, ale mam ten problem mały kosmetyczny patencik od kogoś zapożyczony. Mianowicie, po przekrojeniu biszkoptu na pół, zostają spore okruchy, jeśli mi braknie, to zbieram jeszcze nadmiar delikatnie dłonią ze środka biszkoptów i te okruchy delikatnie wciskam w przerwy między blachą a biszkoptem. Mam nadzieję, że choć trochę mogłam pomóc. U mnie się tak mała naprawa już parokrotnie sprawdziła:)
    A wyżej pięknie przedstawione ciacho właśnie chłodzi się w lodówce, nie mogę się doczekać degustacji:) Wyszło wszystko jak w opisie., wygląda obłędnie i jestem przekonana, że również tak smakuje:))
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  15. Muszę napisać … to ciasto wyszło obłędne! Cudownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje, rewelacja:)) Już w czasie przygotowania wiedziałam, że to będzie hit nad hitem, warte każdej sekundy na jego przygotowanie:)) Dziękuję za wspaniałego bloga z fantastycznymi przepisami, już nie mogę zliczyć ile ciast upiekłam z tej strony i uszczęśliwiłam podniebienia mojej rodziny:)) Dziękuję za kolejny pyszny przepis :D))

    Odpowiedz
  16. Witam!
    Mam pytanie: jeżeli nie mam „sprzętu” do przekrojenia biszkoptu, to należy upiec dwa blaty oddzielnie? Nożem chyba raczej krojenie nie wyjdzie, a przepis bardzo mi się podoba i chciałabym spróbować takiego ciacha :)

    Odpowiedz
  17. Zrobiłam ciasto i polecam je wszystkim! :) Smakowało mi i gościom! Jest bardzo lekkie, takie wiosenne, można jeść bez opamiętania :D Następnym razem może nie dodam tylko galaretki do jabłek, żeby posmak proszku był mniej wyczuwalny. Nie będzie się rozpływać? Może zastąpić po prostu odrobiną żelatyny?

    Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)

    Odpowiedz
  18. Martyna: można zastąpić żelatyną,
    bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało,

    Zosia: myślę, że tak, powinno się udać,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  19. Przepyszne ciasto, nie za słodkie, lekkie. Zniknęło błyskawicznie. Jest czasochłonne, ale warte zachodu. Jeszcze nie raz do niego wrócę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz