Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia”

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


ciasto z jablkami symfonia4

Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia”
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon)
Krem budyniowy:
500ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)
Dodatkowo:
około 210g podłużnych biszkoptów
2 czerwone galaretki
300ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)

ciasto z jablkami symfonia

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części (patrz FILM). Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

7. Jedną łyżką masła roztopić na patelni, dodać jabłka i smażyć je przez około 5-10 minut, aż zmiękną (proszę od czasu do czasu zamieszać).
Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia.

Masa budyniowa:
8. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).

9. Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.

11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.
Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut.

12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.

13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć.

14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

Zapraszam na FILM.

ciasto z jablkami symfonia

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

97 komentarzy do “Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia””

  1. Użyłam jabłek jakie były w moim lokalnym sklepie, nie wiem jakie to były, sprzedawczynie też nie wiedziały po prostu jabłka:)
    galaretek użyłam wiśniowej i truskawkowej, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Sabina: – tak ma być, nie jest za mało,

    Fanka: – blaszkę smaruję najpierw masłem i potem wykładam papierem do pieczenia, postaram się w przyszłym tygodniu przygotować z tego film :) jak wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub też często przy biszkoptach wykładam papierem do pieczenia tylko dno, boków nie, wtedy biszkopt się „nie kurczy” jak stygnie, proszę tylko pamiętać, że jeśli Pani nie wyłoży boków papierem to proszę ich również nie smarować masłem, blaszka musi być czysta bo biszkopt nie urośnie wysoki,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Witam Panią:-) Niedawno natrafiłam na Pani stronę i kilka razy próbowałam coś upiec jednak moje ciasta nie są tak ładne jak Pani:-( Już na początku mam problem z biszkoptem bo nigdy po upieczeniu nie mieści się idealnie w blaszce, zawsze jest trochę mniejszy,jakby skurczony, więc później nakładanie masy do dla mnie horror bo nigdy nie dotyka ścian blaszki:-( Jak Pani to robi że u Pani biszkopt jest idealnie dopasowany?? Czy blaszkę należy posmarować przed wyłożeniem papierem?? Proszę o fachową poradę, może i dla mnie pieczenie okaże sie przyjemnością a nie klęską po każdej próbie:-( Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
  4. a czy na 1,5 kg jabłek 1 galaretka to nie jest troche za mało?????? własnie robię ten placek i z jabłek wyszła rzadka paćka i nie tężeją!!!

    Odpowiedz
  5. Mam pytanie – czy ilość cukru wskazaną w przepisie na biszkopt i krem budyniowy można zmniejszyć o połowę? Czy konsystencja ciasta się nie zmieni?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz