Prosta tarta ze śliwkami

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





tarta ze sliwkami

Prosta tarta ze śliwkami
Składniki:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 jajko
200g schłodzonego masła
szczypta soli
około 800-900g umytych śliwek (użyłam węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania

tarta ze sliwkami

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.

2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę.
Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Piekarnik nastawić na 200°C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć (patrz FILM).

5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta.
Piekarnik nastawić na 220°C. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

tarta ze sliwkami

Inspiracja z gazety „Sielska kuchnia” – przepis zmodyfikowany.

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

41 komentarzy do “Prosta tarta ze śliwkami”

  1. Często robię i zawsze się udaje. Jeśli nie ma śliwek to z jagódkami. Myślę że z każdym owocem jest pyszna. Dzieciaki się zajadają Prosta i szynka no i smaczna.

    Odpowiedz
  2. Piekę to ciasto od roku i nikomu się nie nudzi. Proste w wykonaniu. Po dobrym doborze odmiany śliwek zawsze się udaje. Wybieram tradycyjne węgierki. Muszą być dojrzałe,. Drugi wariant, który szczególnie lubię, to to ciasto z obraną i posypaną brązowym cukrem gruszką. Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz