Prosta tarta ze śliwkami

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





tarta ze sliwkami

Prosta tarta ze śliwkami
Składniki:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 jajko
200g schłodzonego masła
szczypta soli
około 800-900g umytych śliwek (użyłam węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania

tarta ze sliwkami

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.

2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę.
Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Piekarnik nastawić na 200oC. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć (patrz FILM).

5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta.
Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

tarta ze sliwkami

Inspiracja z gazety „Sielska kuchnia” – przepis zmodyfikowany.

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

32 komentarze do wpisu „Prosta tarta ze śliwkami”

  1. Właśnie przed chwilką wyjęłam tartę z piekarnika. Wygląda i pachnie tak obłędnie, że – pomimo, że to nie w moim stylu – nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam jeszcze ciepłą. Pychotka !!! Dla męża też od razu ukroiłam porcję. Mam nadzieję, że do jutra coś ocaleje ;))

  2. POLECAM! Właśnie piekę po raz drugi w tym tygodniu :) Banalnie proste w zrobieniu a mimo to przepyszne ciasto! Mężowi tak smakowało że dziś sam przygotowal śliwki żeby zmotywować mnie do pieczenia ;)

  3. Tarta rewelacyjna,piekłam ją po raz pierwszy.Ciasto samo w sobie słodkie więc można spokojnie podać bez cukru pudru.
    Jak tartę przechować by następnego dnia była również krucha?
    Bo chyba w lodówce zawilgotnieje?

    • może zwilgotnieć w lodówce, proszę je przykryć ściereczkę i jeśli się da to postawić w chłodniejszym miejscu, pozdrawiam serdecznie

  4. Chciałabym zrobić tę tartę w małych (śred. 8cm) formach do tarty. Jak pani myśli, taka porcja jak w przepisie, to na ile takich foremek mi wystarczy?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.