Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosta tarta ze śliwkami
Składniki:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 jajko
200g schłodzonego masła
szczypta soli
około 800-900g umytych śliwek (użyłam węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę.
Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Piekarnik nastawić na 200°C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć (patrz FILM).
5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta.
Piekarnik nastawić na 220°C. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Inspiracja z gazety „Sielska kuchnia” – przepis zmodyfikowany.
Często robię i zawsze się udaje. Jeśli nie ma śliwek to z jagódkami. Myślę że z każdym owocem jest pyszna. Dzieciaki się zajadają Prosta i szynka no i smaczna.
Piekę to ciasto od roku i nikomu się nie nudzi. Proste w wykonaniu. Po dobrym doborze odmiany śliwek zawsze się udaje. Wybieram tradycyjne węgierki. Muszą być dojrzałe,. Drugi wariant, który szczególnie lubię, to to ciasto z obraną i posypaną brązowym cukrem gruszką. Dziękuję za przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ten przepis to porażka! Śliwki nie połączyły się z ciastem, zostały luzem na wierzchu.
Czy można użyć mrożonych śliwek?
tal tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam
Tarta przepyszna
Polecam gorąco
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie