Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosta tarta ze śliwkami
Składniki:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 jajko
200g schłodzonego masła
szczypta soli
około 800-900g umytych śliwek (użyłam węgierek)
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę.
Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Piekarnik nastawić na 200°C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć (patrz FILM).
5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta.
Piekarnik nastawić na 220°C. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Inspiracja z gazety „Sielska kuchnia” – przepis zmodyfikowany.
Piekę to ciasto od roku i nikomu się nie nudzi. Proste w wykonaniu. Po dobrym doborze odmiany śliwek zawsze się udaje. Wybieram tradycyjne węgierki. Muszą być dojrzałe,. Drugi wariant, który szczególnie lubię, to to ciasto z obraną i posypaną brązowym cukrem gruszką. Dziękuję za przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ten przepis to porażka! Śliwki nie połączyły się z ciastem, zostały luzem na wierzchu.
Czy można użyć mrożonych śliwek?
tal tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam
Tarta przepyszna
Polecam gorąco
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Chciałabym zrobić tę tartę w małych (śred. 8cm) formach do tarty. Jak pani myśli, taka porcja jak w przepisie, to na ile takich foremek mi wystarczy?
Tarta przepyszna! Dałam połowę cukru do ciasta, a śliwki posypałam cynamonem. Dziękuję za przepis 😘🙂
Mi wyszła piękna, ale śliwki puścily strasznie dużo soku, ze cała pływa. Co mogłam zrobić nie tak?
Rewelacyjna tarta! Dziękuję za przepis :)
Cudowne jutro zrobię
Bardzo smaczna tarta. Polecam.
Czy można margarynę zamiast masła?
tak można, pozdrawiam serdecznie
Czy mozna z maki bezglutenowej i jesli tak to jaka/ile?
Tarta przepyszna!
Cynamon obowiazkowo.
Tarta rewelacyjna,piekłam ją po raz pierwszy.Ciasto samo w sobie słodkie więc można spokojnie podać bez cukru pudru.
Jak tartę przechować by następnego dnia była również krucha?
Bo chyba w lodówce zawilgotnieje?
może zwilgotnieć w lodówce, proszę je przykryć ściereczkę i jeśli się da to postawić w chłodniejszym miejscu, pozdrawiam serdecznie
super tarta!
mam nadzieję, że smakowała, pozdrawiam serdecznie
Wlasnie piekę pachnie cudownie
Forma do tarty o średnicy 28cm, pozdrawiam
Jaka jest mniej więcej średnica formy?
na góra – dół bez termoobiegu, pozdrawiam
A jak ustawić piekarnik czy z termoobiegiem czy bez góra i dół? z góry dziękuję.
to proszę dodać trochę więcej mąki tak 2 łyżki, pozdrawiam
Podczas pieczenia (tego pierwszego, jeszcze bez śliwek) wytrąca mi się masło. Czyto normalne?
cieszę się, pozdrawiam
Smaczne i proste(;
Ewa
to bardzo miłe:) bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
POLECAM! Właśnie piekę po raz drugi w tym tygodniu :) Banalnie proste w zrobieniu a mimo to przepyszne ciasto! Mężowi tak smakowało że dziś sam przygotowal śliwki żeby zmotywować mnie do pieczenia ;)
trudno powiedzieć ponieważ śliwki kładziemy skórką do dołu, niebezpośrednio miąższem, pozdrawiam
Czy mogę zrobić tą tarte z innymi owocami?
Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Właśnie przed chwilką wyjęłam tartę z piekarnika. Wygląda i pachnie tak obłędnie, że – pomimo, że to nie w moim stylu – nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam jeszcze ciepłą. Pychotka !!! Dla męża też od razu ukroiłam porcję. Mam nadzieję, że do jutra coś ocaleje ;))
Ukochane śliwki idealnie nadają się na tarte :) Wygląda jak jeden wielki, piękny kwiat :D
Cudowna tarta! :)
Musiała smakować obłędnie! <3
to co nawet nie zrobiłaś żeby spróbować.??????????