Ciasto z jabłkami i kruszonką – Ostatnio marzą mi się jabłeczniki i szarlotki. Po wypiekach świątecznych przyjemnie jest wrócić do soczystych wypieków z owocami. Jednak czasu trochę brakuje, więc skusiłam się na łatwe i szybkie ciasto z jabłkami. Dodałam kruszonkę z cynamonem, cukrem waniliowym i powstało cudownie aromatyczne ciasto. Pięknie pachnie, jest puszyste, wilgotne i soczyste. Naprawdę łatwe w przygotowaniu, możemy pominąć prażenie orzechów, ale ciasto trochę na tym straci. Jak dla mnie ciasto jest rewelacyjne, bardzo smaczne i proste, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Bardzo polecam…
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
180g cukru
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka (żeby ważyły razem 450-500g)
100g orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
Kruszonka:
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
100g zimnego masła
1. Orzechy wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 8 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, a następnie poszatkować.
Kruszonka:
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodać drobno pokrojone masło, przez chwilę rozcierać masło palcami z mąką, a następnie zagnieść, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem.
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
5. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, dodać jajka i aromat waniliowy, zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Wsypać poszatkowane orzechy i dodać jabłka, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Udanych wypieków:)
Witam
Ciasto wygląda pysznie a patera..bajeczna:)mam pytanko jakiej średnicy jest ta patera?z TK maxx?
przepyszne :)
robie to juz 3 raz z rzędu , a nigdy nie powtarzam od razu przepisu ale nie umiałem sie oprzeć :P
wyjdzie zawsze rewelacyjnie
co prawda na początku dałem za dużo masła do kruszonki i ikruszonka znikła :P w cieście ale tez bylo smaczne :D
dziekuje za przepis :)
bardzo,bardzo dziękuję za odpowiedż,szkoda tylko,że szanse na jej zakup są……..niewielkie pozdrawiam
Patera została kupiona w Tk Maxx
pozdrawiam
czy wiadomo już,gdzie można zdobyć tę CUDNĄ paterę?
ciasto również wygląda niesamowicie apetycznie
Bardzo się cieszę, że wyszło wyśmienicie, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Ciasto upiekłam i wyszło wyśmienicie:) Świetny przepis, pychotka:) Pozdrawiam!!
wspaniałe ciasto i wspaniała dekoracja:)
Nie potrafię oderwać oczu od tej patery! :)
piękne ciacho i piękna patera! :) ciasta na oleju są doskonałe – nie dość, że zdrowsze dla serca, bo bez tłuszczów zwierzęcych to i w smaku jakoś mi bardziej odpowiadają niż te na maśle czy margarynie :) pyszności!
Nie żeby ciasto podobało mi się mniej, ale patera jest bajeczna!:)
Dziękuję za miłe słowa
pozdrawiam:)
Wyglada po prostu przepieknie. Sliczna patera, bardzo apetyczne ciasto. No i zdjecia…fantastyczne :)
Pozdrowienia.
Piękne ciasto i ta patera! Poluję na taką od dawna i nie mam pojęcia gdzie ją kupić w UK. Jest przesłodka! Pozdrawiam :)
mam nadzieję że będzie smakowało:)
pozdrawiam