Ciasto z jabłkami i kruszonką – Ostatnio marzą mi się jabłeczniki i szarlotki. Po wypiekach świątecznych przyjemnie jest wrócić do soczystych wypieków z owocami. Jednak czasu trochę brakuje, więc skusiłam się na łatwe i szybkie ciasto z jabłkami. Dodałam kruszonkę z cynamonem, cukrem waniliowym i powstało cudownie aromatyczne ciasto. Pięknie pachnie, jest puszyste, wilgotne i soczyste. Naprawdę łatwe w przygotowaniu, możemy pominąć prażenie orzechów, ale ciasto trochę na tym straci. Jak dla mnie ciasto jest rewelacyjne, bardzo smaczne i proste, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Bardzo polecam…
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
180g cukru
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka (żeby ważyły razem 450-500g)
100g orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
Kruszonka:
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
100g zimnego masła
1. Orzechy wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 8 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, a następnie poszatkować.
Kruszonka:
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodać drobno pokrojone masło, przez chwilę rozcierać masło palcami z mąką, a następnie zagnieść, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem.
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
5. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, dodać jajka i aromat waniliowy, zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Wsypać poszatkowane orzechy i dodać jabłka, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Udanych wypieków:)
Ide wyjmowac z piekarnika. Na razie pachnie obłędnie!
:) to się cieszę, smacznego
pozdrawiam serdecznie
Wlasnie upieczone! zapowiada sie super i chyba czesciej bedziemy je piec.
Lubie twoje przepisy, lekko przaśne bez nadmiaru kremów i takich tam, slowem tak tak jak lubie:)
pozdrawiam
mniam :)))
Widzę, ze nie tylko mi podoba się ta patera:) ….jest przepiękna ….a to ciasto doskonale do niej pasuje:)
Schrupał bym kawałek do porannej kawy :-)
Witam:)
Paterę dostałam w prezencie pod choinkę, więc nie wiem gdzie została kupiona, metki też nie było więc producenta też nie znam, jak się dowiem to napisze.
pozdrawiam
ależ cudeńko!Jak zawsze piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie! :)
cudne :D a patera mnie zauroczyła :)
Powiedz, gdzie kupiłaś tę paterę? Szukam takiej już nie wiem jak długo! Proszę Proszę! Powiedz. :)
cudowna patera, mozna wiedziec gdzie taka można nabyć?
Prezentuje się bardzo apetycznie!
Wspaniale ciasto i super fotki. Zamierzam przetestowac przepis w ten weekend. Pozdrawiam autora bloga.
Piekne zdjęcia. I jak ladnie ciastu z tą kokardką słodką.
Lubię ciasta z jabłkami, a jak jest kruszonka to tym lepiej :). I jeszcze orzechy, super !
Pozdrowienia:)
nie wiem co bardziej mi się podoba ciasto czy ta cudna patera;)