Kolorowe kruche ciasteczka – Smaczne, ładne ciasteczka, które swoim kolorem cieszą oczy, od razu jakoś tak weselej:). Bardzo szybkie i łatwe z przygotowaniu. Ciasteczka są maślane, delikatnie cytrynowe z aromatem śmietankowym. Podczas pieczenia ładnie rosną, więc pamiętajmy, aby zachować między nimi odstępy. Możemy również przygotować w innej wersji smakowej, bez skórki i aromatu śmietankowego, tylko z aromatem waniliowym lub cukrem waniliowym. Polecam…
Kolorowe kruche ciasteczka
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
250g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
starta skórka z pół cytryny
80-100g kolorowej posypki cukrowej
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (przez około 3 minuty). Zmniejszyć obroty na najniższe i dodać jajko, aromat oraz skórkę cytrynową, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko, ale dokładnie wymieszać.
3. Kolorową posypkę wysypać na talerzyk lub do miseczki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posypce, lekko dociskając. Kulki układać na blaszce do pieczenia i trochę spłaszczać. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160oC na funkcji termoobieg przez 15-16 minut.
Udanych wypieków:)
Urocze
Jakie kolorowe cudeńka! Wyglądają pysznie!
Radosne i śliczne:). Zachęcają wyglądem!
Buziaki!
Łał, boskie! Takie kolorowe, karnawałowe ciacha :)
Podobają mi się bardzo.
przepiękne ciasteczka i zdjęcia. rewelacja.
sliczne :)
Wyglądają prześlicznie! Bardziej kruche, czy mięciutkie?
Uważam, że bardziej kruche,
pozdrawiam:)
moje właśnie wyszły z piekarnika, są piękne i przepyszne! :)
Bardzo, bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
Hej,
wygladaja wspaniale – moje dzieciaki zjadaja najpierw kolorowa posypke – a dopiero potem ciastka! :)
pozdr
Ania
Idealne na długie zimowe wieczory z książką!
Dzieciaki były zachwycone ;)
doskonałe zdjęcia, jak zawsze :-)
Ależ one cudowne!:) Koniecznie zapisuję:)
mój problem z cukrową posypką polega na tym, że wygląda doskonale i cieszy oko, ale zupełnie mi nie smakuje ;) sama pewnie udekorowałabym ciacha płatkami migdałów albo czymś w tym stylu :)
wyglądają zachęcająco
są wspaniałe, wyszły znakomicie i są smakowite:)
witam
czy w tym przepisie można zastąpić masło margaryną? Czy też wyjdą smaczne?
Witam,
też wyjdą dobre, ale nie tak smaczne jak na maśle,
pozdrawiam
Ciasteczka wyglądają bajecznie! zrobiłam podwójną porcję, zachowałam odstęp a tu po 5 minutach wszystko się złączyło! i rośnie. wygląda to jak wielki naleśnik :(
bardzo mi przykro,
pozdrawiam
ciasteczka przepyszne! pachnie nimi cały mój dom, a ja jedząc je, nie wiem czy delektować się smakiem czy zapachem :)
to bardzo miłe:) cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Właśnie kończę ostatnią porcję, wyglądają prześlicznie a smakują nieziemsko :3
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, życzę kolejny wspaniałych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
Czy trzeba z tą skórką cytryny?
można pominąć, pozdrawiam
mało roboty a efekt wyśmienity
Robię kolejny raz do szkoły dla mojej córeczki są super.
cieszę się, życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie
Właśnie je zrobiłam są pyszne!! pozdrawiam!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy można pominąć aromat śmietankowy lub go czymś zastąpić?
Pozdrawiam
~ smakoszka <3
można pominąć lub dodać ekstrakt waniliowy, pastę waniliową, cukier z wanilią,
pozdrawiam
Kochana a powiedz mi ile ci wyszło ciasteczek z tej porcji skladników ??? jakie miej wiecj odstepy robic i co najwazniejsze, ile moga stac takie cuda??? Sa tak piekne ze chetnie zrobiłabym ich wiecej , wlozyła do sloja zeby dodatkowo pieknie wygladaly , tylko hmm wlasnie il eone moga stac ??? Pozdrawiam i czekam na odp :)
tak około 20 ciastek, odstępy około 2cm, przechowywać w szczelnym opakowaniu tak do tygodnia,
pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka są super robiłam je już nieskończoną ilość razy i za każdym razem są pyszne i smaczne
Ciasteczka szybko się robi i są przepyszne, no i cudnie wyglądają :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
superowe cisteczowe delicje
Nie mam ani proszku ani sody, czy mozna czyms zastapic?pozdrawiam
Rewelacja 😍 dzieci bardzo zadowolone 😃 dodałam na wierz na kilka sztuk kultowe paski 😉 przepis szybki prosty i smaczny
Bardzo dobre. Dodałam 1/2 szklanki cukru zamiast 2/3 i wyszły baaardzo słodkie. Dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi, polecam dodać max. 1/3 szklanki cukru.
Świetne!!!! Robię kolejny raz. Smaczne i uciecha dla oka 😉