Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką – Ostatnio marzą mi się jabłeczniki i szarlotki. Po wypiekach świątecznych przyjemnie jest wrócić do soczystych wypieków z owocami. Jednak czasu trochę brakuje, więc skusiłam się na łatwe i szybkie ciasto z jabłkami. Dodałam kruszonkę z cynamonem, cukrem waniliowym i powstało cudownie aromatyczne ciasto. Pięknie pachnie, jest puszyste, wilgotne i soczyste. Naprawdę łatwe w przygotowaniu, możemy pominąć prażenie orzechów, ale ciasto trochę na tym straci. Jak dla mnie ciasto jest rewelacyjne, bardzo smaczne i proste, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Bardzo polecam…

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
180g cukru
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka (żeby ważyły razem 450-500g)
100g orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
Kruszonka:
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
100g zimnego masła

1. Orzechy wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec przez 8 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, a następnie poszatkować.

Kruszonka:
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodać drobno pokrojone masło, przez chwilę rozcierać masło palcami z mąką, a następnie zagnieść, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.

Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem.

4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

5. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, dodać jajka i aromat waniliowy, zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Wsypać poszatkowane orzechy i dodać jabłka, wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Udanych wypieków:)

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

47 komentarzy do wpisu „Ciasto z jabłkami i kruszonką”

  1. Piekne zdjęcia. I jak ladnie ciastu z tą kokardką słodką.
    Lubię ciasta z jabłkami, a jak jest kruszonka to tym lepiej :). I jeszcze orzechy, super !
    Pozdrowienia:)

    Odpowiedz
  2. Witam:)
    Paterę dostałam w prezencie pod choinkę, więc nie wiem gdzie została kupiona, metki też nie było więc producenta też nie znam, jak się dowiem to napisze.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Wlasnie upieczone! zapowiada sie super i chyba czesciej bedziemy je piec.
    Lubie twoje przepisy, lekko przaśne bez nadmiaru kremów i takich tam, slowem tak tak jak lubie:)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. piękne ciacho i piękna patera! :) ciasta na oleju są doskonałe – nie dość, że zdrowsze dla serca, bo bez tłuszczów zwierzęcych to i w smaku jakoś mi bardziej odpowiadają niż te na maśle czy margarynie :) pyszności!

    Odpowiedz
  5. przepyszne :)
    robie to juz 3 raz z rzędu , a nigdy nie powtarzam od razu przepisu ale nie umiałem sie oprzeć :P
    wyjdzie zawsze rewelacyjnie
    co prawda na początku dałem za dużo masła do kruszonki i ikruszonka znikła :P w cieście ale tez bylo smaczne :D
    dziekuje za przepis :)

    Odpowiedz
  6. Szukałam dzisiaj czegoś szybkiego do zrobienia. Ciasto wyszło pyszne, ma dokładnie taki smak jakiego oczekiwałam, a w dodatku wszystko co było potrzebne do upieczenia miałam w mieszkaniu :)

    Odpowiedz
  7. Ciasto super. Bardzo smaczne, super połączenie jabłek, orzechów i cynamonu.
    Ja dałam tylko orzechy laskowe, bo z mężem nie przepadamy za włoskimi.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz