Ciasto z jabłkami i kruszonką – Ostatnio marzą mi się jabłeczniki i szarlotki. Po wypiekach świątecznych przyjemnie jest wrócić do soczystych wypieków z owocami. Jednak czasu trochę brakuje, więc skusiłam się na łatwe i szybkie ciasto z jabłkami. Dodałam kruszonkę z cynamonem, cukrem waniliowym i powstało cudownie aromatyczne ciasto. Pięknie pachnie, jest puszyste, wilgotne i soczyste. Naprawdę łatwe w przygotowaniu, możemy pominąć prażenie orzechów, ale ciasto trochę na tym straci. Jak dla mnie ciasto jest rewelacyjne, bardzo smaczne i proste, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Bardzo polecam…
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
180g cukru
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka (żeby ważyły razem 450-500g)
100g orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
Kruszonka:
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
100g zimnego masła
1. Orzechy wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 8 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, a następnie poszatkować.
Kruszonka:
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodać drobno pokrojone masło, przez chwilę rozcierać masło palcami z mąką, a następnie zagnieść, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem.
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
5. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, dodać jajka i aromat waniliowy, zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Wsypać poszatkowane orzechy i dodać jabłka, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Ciasto super. Bardzo smaczne, super połączenie jabłek, orzechów i cynamonu.
Ja dałam tylko orzechy laskowe, bo z mężem nie przepadamy za włoskimi.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Niedawno piekłam, bardzo proste i smaczne ciasto, trzymane w lodówce bardzo długo utrzymuje świeżość. Dziękuję za przepis, na pewno będę powtarzać pieczenie:)
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
super ciasto
życzę smacznego, pozdrawiam
wlasnie pieke te cudo zobaczymy czy mi wyjdzie juz jest w piekarniku ;_0
pychotka ładnie wyglada
tak można, pozdrawiam
czy mozna przełozyć ciasto powidłem?
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Szukałam dzisiaj czegoś szybkiego do zrobienia. Ciasto wyszło pyszne, ma dokładnie taki smak jakiego oczekiwałam, a w dodatku wszystko co było potrzebne do upieczenia miałam w mieszkaniu :)
wspaniale, cieszę się:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Robiłam wczoraj i wyszedł genialny tylko dałam 5 jabłek a i tak to za mało:) Pozdrawiam
ma średnicę 25cm
pozdrawiam
Witam
Ciasto wygląda pysznie a patera..bajeczna:)mam pytanko jakiej średnicy jest ta patera?z TK maxx?
przepyszne :)
robie to juz 3 raz z rzędu , a nigdy nie powtarzam od razu przepisu ale nie umiałem sie oprzeć :P
wyjdzie zawsze rewelacyjnie
co prawda na początku dałem za dużo masła do kruszonki i ikruszonka znikła :P w cieście ale tez bylo smaczne :D
dziekuje za przepis :)
bardzo,bardzo dziękuję za odpowiedż,szkoda tylko,że szanse na jej zakup są……..niewielkie pozdrawiam
Patera została kupiona w Tk Maxx
pozdrawiam
czy wiadomo już,gdzie można zdobyć tę CUDNĄ paterę?
ciasto również wygląda niesamowicie apetycznie
Bardzo się cieszę, że wyszło wyśmienicie, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Ciasto upiekłam i wyszło wyśmienicie:) Świetny przepis, pychotka:) Pozdrawiam!!
wspaniałe ciasto i wspaniała dekoracja:)
Nie potrafię oderwać oczu od tej patery! :)
piękne ciacho i piękna patera! :) ciasta na oleju są doskonałe – nie dość, że zdrowsze dla serca, bo bez tłuszczów zwierzęcych to i w smaku jakoś mi bardziej odpowiadają niż te na maśle czy margarynie :) pyszności!
Nie żeby ciasto podobało mi się mniej, ale patera jest bajeczna!:)
Dziękuję za miłe słowa
pozdrawiam:)
Wyglada po prostu przepieknie. Sliczna patera, bardzo apetyczne ciasto. No i zdjecia…fantastyczne :)
Pozdrowienia.
Piękne ciasto i ta patera! Poluję na taką od dawna i nie mam pojęcia gdzie ją kupić w UK. Jest przesłodka! Pozdrawiam :)
mam nadzieję że będzie smakowało:)
pozdrawiam
Ide wyjmowac z piekarnika. Na razie pachnie obłędnie!
:) to się cieszę, smacznego
pozdrawiam serdecznie
Wlasnie upieczone! zapowiada sie super i chyba czesciej bedziemy je piec.
Lubie twoje przepisy, lekko przaśne bez nadmiaru kremów i takich tam, slowem tak tak jak lubie:)
pozdrawiam
mniam :)))
Widzę, ze nie tylko mi podoba się ta patera:) ….jest przepiękna ….a to ciasto doskonale do niej pasuje:)
Schrupał bym kawałek do porannej kawy :-)
Witam:)
Paterę dostałam w prezencie pod choinkę, więc nie wiem gdzie została kupiona, metki też nie było więc producenta też nie znam, jak się dowiem to napisze.
pozdrawiam
ależ cudeńko!Jak zawsze piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie! :)
cudne :D a patera mnie zauroczyła :)
Powiedz, gdzie kupiłaś tę paterę? Szukam takiej już nie wiem jak długo! Proszę Proszę! Powiedz. :)
cudowna patera, mozna wiedziec gdzie taka można nabyć?
Prezentuje się bardzo apetycznie!
Wspaniale ciasto i super fotki. Zamierzam przetestowac przepis w ten weekend. Pozdrawiam autora bloga.
Piekne zdjęcia. I jak ladnie ciastu z tą kokardką słodką.
Lubię ciasta z jabłkami, a jak jest kruszonka to tym lepiej :). I jeszcze orzechy, super !
Pozdrowienia:)
nie wiem co bardziej mi się podoba ciasto czy ta cudna patera;)