Ciasto z jabłkami i kruszonką



Ostatnio marzą mi się jabłeczniki i szarlotki. Po wypiekach świątecznych przyjemnie jest wrócić do soczystych wypieków z owocami. Jednak czasu trochę brakuje, więc skusiłam się na łatwe i szybkie ciasto z jabłkami. Dodałam kruszonkę z cynamonem, cukrem waniliowym i powstało cudownie aromatyczne ciasto. Pięknie pachnie, jest puszyste, wilgotne i soczyste. Naprawdę łatwe w przygotowaniu, możemy pominąć prażenie orzechów, ale ciasto trochę na tym straci. Jak dla mnie ciasto jest rewelacyjne, bardzo smaczne i proste, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Bardzo polecam…



Składniki:

300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
180g cukru
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka (żeby ważyły razem 450-500g)
100g orzechów (użyłam włoskich i laskowych)

Kruszonka:
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
100g zimnego masła

1. Orzechy wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec przez 8 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, a następnie poszatkować.

Kruszonka:
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodać drobno pokrojone masło, przez chwilę rozcierać masło palcami z mąką, a następnie zagnieść, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.

Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem.

4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

5. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, dodać jajka i aromat waniliowy, zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Wsypać poszatkowane orzechy i dodać jabłka, wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Udanych wypieków:)



44 przemyślenia nt. „Ciasto z jabłkami i kruszonką

  1. Piekne zdjęcia. I jak ladnie ciastu z tą kokardką słodką.
    Lubię ciasta z jabłkami, a jak jest kruszonka to tym lepiej :). I jeszcze orzechy, super !
    Pozdrowienia:)

  2. Witam:)
    Paterę dostałam w prezencie pod choinkę, więc nie wiem gdzie została kupiona, metki też nie było więc producenta też nie znam, jak się dowiem to napisze.
    pozdrawiam

  3. Wlasnie upieczone! zapowiada sie super i chyba czesciej bedziemy je piec.
    Lubie twoje przepisy, lekko przaśne bez nadmiaru kremów i takich tam, slowem tak tak jak lubie:)
    pozdrawiam

  4. piękne ciacho i piękna patera! :) ciasta na oleju są doskonałe – nie dość, że zdrowsze dla serca, bo bez tłuszczów zwierzęcych to i w smaku jakoś mi bardziej odpowiadają niż te na maśle czy margarynie :) pyszności!

  5. przepyszne :)
    robie to juz 3 raz z rzędu , a nigdy nie powtarzam od razu przepisu ale nie umiałem sie oprzeć :P
    wyjdzie zawsze rewelacyjnie
    co prawda na początku dałem za dużo masła do kruszonki i ikruszonka znikła :P w cieście ale tez bylo smaczne :D
    dziekuje za przepis :)

  6. Szukałam dzisiaj czegoś szybkiego do zrobienia. Ciasto wyszło pyszne, ma dokładnie taki smak jakiego oczekiwałam, a w dodatku wszystko co było potrzebne do upieczenia miałam w mieszkaniu :)

Dodaj komentarz

.