Ciasto z jabłkami i kruszonką – Ostatnio marzą mi się jabłeczniki i szarlotki. Po wypiekach świątecznych przyjemnie jest wrócić do soczystych wypieków z owocami. Jednak czasu trochę brakuje, więc skusiłam się na łatwe i szybkie ciasto z jabłkami. Dodałam kruszonkę z cynamonem, cukrem waniliowym i powstało cudownie aromatyczne ciasto. Pięknie pachnie, jest puszyste, wilgotne i soczyste. Naprawdę łatwe w przygotowaniu, możemy pominąć prażenie orzechów, ale ciasto trochę na tym straci. Jak dla mnie ciasto jest rewelacyjne, bardzo smaczne i proste, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Bardzo polecam…
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
180g cukru
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka (żeby ważyły razem 450-500g)
100g orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
Kruszonka:
100g mąki
80g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
100g zimnego masła
1. Orzechy wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 8 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, a następnie poszatkować.
Kruszonka:
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodać drobno pokrojone masło, przez chwilę rozcierać masło palcami z mąką, a następnie zagnieść, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem.
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
5. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, dodać jajka i aromat waniliowy, zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Wsypać poszatkowane orzechy i dodać jabłka, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Udanych wypieków:)
Ciasto super. Bardzo smaczne, super połączenie jabłek, orzechów i cynamonu.
Ja dałam tylko orzechy laskowe, bo z mężem nie przepadamy za włoskimi.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Niedawno piekłam, bardzo proste i smaczne ciasto, trzymane w lodówce bardzo długo utrzymuje świeżość. Dziękuję za przepis, na pewno będę powtarzać pieczenie:)
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
super ciasto
życzę smacznego, pozdrawiam
wlasnie pieke te cudo zobaczymy czy mi wyjdzie juz jest w piekarniku ;_0
pychotka ładnie wyglada
tak można, pozdrawiam
czy mozna przełozyć ciasto powidłem?
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Szukałam dzisiaj czegoś szybkiego do zrobienia. Ciasto wyszło pyszne, ma dokładnie taki smak jakiego oczekiwałam, a w dodatku wszystko co było potrzebne do upieczenia miałam w mieszkaniu :)
wspaniale, cieszę się:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Robiłam wczoraj i wyszedł genialny tylko dałam 5 jabłek a i tak to za mało:) Pozdrawiam
ma średnicę 25cm
pozdrawiam