Ciasto z gruszkami i cappuccino – Smaczne, delikatnie kawowe ciasto z soczystymi gruszkami. Łatwe w przygotowaniu, bez tłuszczu, o cudownym aromacie. Gruszki podczas pieczenia zanurzą się w cieście i mniej więcej równomiernie się rozłożą, sprawiając, że w każdym kawałku trafimy na owoc. Dodanie kawy inki wzbogaca aromat i nadaje niepowtarzalny smak. Delikatne, biszkoptowe, pyszne ciasto. Fantastycznie smakuje z ubitą śmietaną z dodatkiem cappuccino w proszku, po prostu znakomite połączenie. Śmietanę możemy równomiernie rozłożyć na cieście lub podać osobno w miseczce jako dodatek, bardzo polecam…
Ciasto z gruszkami i cappuccino
Składniki:
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cappuccino w proszku (użyłam czekoladowego)
1 łyżka kawy inki
5 jajek – osobno żółtka i białko
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe gruszki
Wierzch:
250ml śmietanki 30%
1 łyżka cappuccino w proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, cappuccino i kawę inkę.
2. Ubić białka i stopniowo, ciągle ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku.
3. Do masy jajecznej partiami wsypać mąkę i bardzo delikatnie ją wmieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24cm, wyrównać.
4. Gruszki obrać i pokroić wzdłuż na kawałki, poukładać na cieście. Piekłam w temperaturze 180°C na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.
5. Śmietankę ubić, dodać cappuccino i cukier waniliowy, przez chwilę miksować. Równomiernie rozłożyć ją na przestygniętym cieście lub podawać osobno w miseczce.
Udanych wypieków:)
życzę smacznego,
pozdrawiam
Witam,
piekłam już senik czekoladowy (pyyyszny!) a teraz piekę te cudo ;) właśnie siedzi w piekarniku- zobczymy czy pokona serniczek ;) Pozdrawiam
Bardzo mi miło:) i cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Mniam wlasnie zjadalismy pyszny placek faktycznie coś nowego i coś pysznego:-))
Witam, w sypkich skladnikach „kawy” wymienilm na trzy lyzki Inki karmelowej. Ciasto wyszlo przepyszne :D
Dziekuje za odp., pozdrawiam rowniez cieplutko :)
Witam:)
myślę że tak, tylko trzeba będzie kawy dodać trochę mniej niż dwie łyżki, jedna powinna wystarczyć.
pozdrawiam ciepło:)
Czy cappuccino mozna zastapic kawa rozpuszczalna? Pycha, pozdrawiam serdecznie :)
dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
ciasto może być troszkę suche, ponieważ nie zawiera tłuszczu i gruszki muszą być dojrzałe, wtedy będzie najsmaczniejsze, a jak trochę postoi to nasiąknie sokiem z gruszek,
pozdrawiam:)
Mogę wpaść na kawałek? :))
Pozdrowienia.
Zrobilam, ciasto jest bardzo smaczne, ale mialam trochę za twarde gruszki i chyba dlatego wyszło trochę za suche. Gruszki muszą być dojrzałe tak jak jest w przepisie :-)
Za wszystkimi dodatkami, które są w cieście przepadam ogromnie :) Placuszek w 100 % dla mnie:)
Mniam – kolejny przepis do wypróbowania :)
Poczęstowałam się tą porcją na talerzyku! Pycha było:)
alez masz pysznego bloga :)
Super ciasto i swietne fotki :)