Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami – Zapraszam na smaczne, bardzo soczyste ciasto z brzoskwiniami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie śmietankowo- czekoladowo od budyniów i delikatnie migdałami, które przed dodaniem do ciasta uprażymy, co doda większego aromatu. Do ciasta radzę użyć dojrzałych, miękkich owoców. Świetne ciasto do popołudniowej herbaty. Polecam…

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami
Składniki:
4 jajka
4/5 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym
1 budyń bez cukru o smaku czekoladowym
650g brzoskwiń

1. Migdały zmielić, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podpiec mieszając, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia .

3. Owoce sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i pokroić na kawałki.

4. Masło roztopić.

5. Jajka ubić z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ubijać przez około 6-7 minut).

6. Do jajek dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę, migdały i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać.

7. Ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać budyń śmietankowy, wymieszać. Do drugiej dodać budyń czekoladowy.

8. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej jasne ciasto i wyrównać. Na wierzch wylać czekoladowe ciasto i poukładać kawałki owoców. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

40 komentarzy do “Ciasto z brzoskwiniami i migdałami”

  1. 4/5 szklanki to niepełna szklanka cukru tak około 180-190g
    2/3 kostki to trochę więcej niż połowa 125g
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ciasto w piekarniku – jednak zdziwiła mnie konsystencja – troszkę rzadka mi wyszła, pomimo iż dałam ilości wskazane w przepisie. Mam nadzieję,że się uda ! :)

    Odpowiedz
  3. Wtam,
    Wczoraj upiekłam placek a dzisiaj juz go prawie nie ma! Pyszny i bardzo szybki.
    Ja do jednej cześci ciasta dodałam kakao gdyż w trakcie pieczenia okazało się, że nie mam budyniu czekoladowego.
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  4. Witam :)

    Zadam może i głupie pytania, ale jestem laikiem w pieczeniu i dopiero się uczę, ale czy te budynie mam dodać sypkie czy najpierw rozrobić tak jak tradycyjny budyń…??? Proszę o wyrozumiałość.. :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz