Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami – Zapraszam na smaczne, bardzo soczyste ciasto z brzoskwiniami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie śmietankowo- czekoladowo od budyniów i delikatnie migdałami, które przed dodaniem do ciasta uprażymy, co doda większego aromatu. Do ciasta radzę użyć dojrzałych, miękkich owoców. Świetne ciasto do popołudniowej herbaty. Polecam…

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami
Składniki:
4 jajka
4/5 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym
1 budyń bez cukru o smaku czekoladowym
650g brzoskwiń

1. Migdały zmielić, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podpiec mieszając, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia .

3. Owoce sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i pokroić na kawałki.

4. Masło roztopić.

5. Jajka ubić z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ubijać przez około 6-7 minut).

6. Do jajek dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę, migdały i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać.

7. Ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać budyń śmietankowy, wymieszać. Do drugiej dodać budyń czekoladowy.

8. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej jasne ciasto i wyrównać. Na wierzch wylać czekoladowe ciasto i poukładać kawałki owoców. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

40 komentarzy do “Ciasto z brzoskwiniami i migdałami”

  1. Właśnie piekę drugi raz :) Pierwszy był z jeżynami, dzisiaj z wiśniami, składniki wszystkie razy dwa – duża blacha, więcej przyjemności! Wszystkie przepisy są świetne, zdjęcia przepiękne, gratuluję! Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Witam !
    Wlasnie patrze jak moje ciasto rosnie w piekarniku ;)
    Przepis super łatwy a zapach udajacy sie z piekarnika… mowi sam za siebie ;)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ciasto wykonalam – jest przepyszne, a do tego bardzo proste, za co ma +10pkt do pysznosci:) Polecam wszystkim! (na surowo rowniez niebo w gebie – to info dla wszystko surowociastozercow)

    Odpowiedz
  4. Bardzo apetyczny przepis, zamierzam ciasto dzis popelnic, jednak mam pytanie: kostka masla to tutaj 200 czy 250g?:)
    dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!
    Kamila

    Odpowiedz

Dodaj komentarz