Ciasto z brzoskwiniami i migdałami – Zapraszam na smaczne, bardzo soczyste ciasto z brzoskwiniami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie śmietankowo- czekoladowo od budyniów i delikatnie migdałami, które przed dodaniem do ciasta uprażymy, co doda większego aromatu. Do ciasta radzę użyć dojrzałych, miękkich owoców. Świetne ciasto do popołudniowej herbaty. Polecam…
Ciasto z brzoskwiniami i migdałami
Składniki:
4 jajka
4/5 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym
1 budyń bez cukru o smaku czekoladowym
650g brzoskwiń
1. Migdały zmielić, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podpiec mieszając, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia .
3. Owoce sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i pokroić na kawałki.
4. Masło roztopić.
5. Jajka ubić z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ubijać przez około 6-7 minut).
6. Do jajek dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę, migdały i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać.
7. Ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać budyń śmietankowy, wymieszać. Do drugiej dodać budyń czekoladowy.
8. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej jasne ciasto i wyrównać. Na wierzch wylać czekoladowe ciasto i poukładać kawałki owoców. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ogromnie się cieszę:) życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie piekę drugi raz :) Pierwszy był z jeżynami, dzisiaj z wiśniami, składniki wszystkie razy dwa – duża blacha, więcej przyjemności! Wszystkie przepisy są świetne, zdjęcia przepiękne, gratuluję! Pozdrawiam :)
bardzo dziękuję, pozdrawiam :)
tak można,
pozdrawiam
Witam! Super przepis, tylko czy zamiast świeżych brzoskwiń można dodać z puszki?
mam nadzieję, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Witam !
Wlasnie patrze jak moje ciasto rosnie w piekarniku ;)
Przepis super łatwy a zapach udajacy sie z piekarnika… mowi sam za siebie ;)
Pozdrawiam
:) bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam
Ciasto wykonalam – jest przepyszne, a do tego bardzo proste, za co ma +10pkt do pysznosci:) Polecam wszystkim! (na surowo rowniez niebo w gebie – to info dla wszystko surowociastozercow)
Bardzo dziękuję za tak błyskawiczną odpowiedź! Miłej niedzieli:)
witam,
kostka masła to 200g
pozdrawiam
Bardzo apetyczny przepis, zamierzam ciasto dzis popelnic, jednak mam pytanie: kostka masla to tutaj 200 czy 250g?:)
dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!
Kamila
Pyszne. :)
Robiłam kiedyś brownies z brzoskwiniami, pyszna sprawa. :)
Brzoskwinki w czekoladowo-śmietankowej oprawie-pychota! Yumi!
piękne, bardzo efektowne :)