Ciasto z białek

Ciasto z białek – Dzisiaj zapraszam na przepis, który pozwoli nam na zużycie białek zalegających w naszej lodówce. Proste, niewymagające dużej ilości składników ciasto, które jest smakowite, chociaż na pierwszy rzut oka, może tak nie wyglądać. Z wierzchu piana z białek delikatnie się przypiecze i będzie chrupiąca. Ciasto jest puszyste, śmietankowe i na jednym kawałku nie można skończyć, ma w sobie coś pociągającego. Dodałam do niego na samym końcu posypkę cukrową i ciasto po przekrojeniu ma kolorowe plamki, które ładnie wyglądają i sprawiają, że ciekawiej się prezentuje (oczywiście możemy ją pominąć, nie wpływa na smak ciasta). Radzę użyć posypki w kształcie pałeczek, będzie lepiej widoczna. Cóż więcej mogę dodać… zapraszam do pieczenia:)

Ciasto z białek

Ciasto z białek
Składniki:
6 dużych białek
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta szklanka mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku pieczenia
1/2 kostki roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kolorowej posypki cukrowej pałeczki (niekoniecznie)

Ciasto z białek

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę.

3. Resztę cukru wymieszać z mąką.

4. Połowę mąki dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wlać masło, aromat śmietankowy, zamieszać. Dodać resztę mąki i znów delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posypkę.

Ciasto z białek

5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22-24cm (użyłam formy 24cm). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 40 minut.

6. Ostygnięte ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z białek

Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do “Ciasto z białek”

  1. Ciasto upieczone. Bardzo fajne, a przy tym niezwykle proste. Ja przełożyłam je musem jabłkowym i ozdobiłam lukrem. Fajny pomysł na zużycie białek, które zalegają mi w zamrażarce. Polecam – kolejny dobry przepis. A tak przy okazji Mała Cukierenko, mam pytanie, gdzie Pani kupuje pastę waniliową lub ekstrat waniliowy, ja nie mogę znaleźć tych produktów w żadnym z pobliskich marketów.

    Odpowiedz
  2. ciasto super, szybkie w przygotowaniu, troche zmodyfikowałam zamiast maki kukurydzianej dodałam łyźkę mąki krupczatki a zamiast roztopionej margaryny pół szklanki oleju i skórke pomarańczowa, jest pycha, pozdrawiam i dziękuje za kolejny przepis do mojej ksiegi z przepisami

    Odpowiedz
  3. No, Kochana chylę czoła. Miałam właśnie w lodówce białka i głowiłam się co tu z nich zrobić bo bezy nie znoszę i trafiłam na Twój przepis (piekę Twoje przepisy nie pierwszy raz :) ). Nastawiałam się, że ciasto będzie o konsystencji keksu bo to jedyne ciasto które próbowałam z dużą ilością białek. Zamiast masła, które wyszło, dodałam margaryn. W sumie też piekłam pierwszy raz na termoobiegu. Ciasto się upiekło, ładnie, pięknie choć przypuszczałam, że wyjdzie zakalec bo margarynę wlałam gorącą do tej piany (pomyślałam – no to po zawodach). Ciasto mięciutkie jak gąbeczka czym bardzo mnie zaskoczyło i zarazem urzekło. Jednym słowem – PETARDA :) Wielkie dzięki za przepis :)

    Odpowiedz
  4. właśnie sprawdziłam bo też akurat mam 6 białek, więc to tak ciut więcej niż 3/4 szklanki, taka nie pełna szklanka,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. Ciasto wspaniałe. Właśnie szukałam takiego przepisu na wykorzystanie białek. Mam tylko pytanie odnośnie białek – jakby przeliczyć to na ml to ile to mniej więcej będzie? albo może lepiej w przeliczeniu na szklankę?

    Odpowiedz
  6. Tak to ciasto jest bardzo podobne do biszkoptowego,
    cieszę się, że smakowało,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Ciasto jest przepyszne! I pięknie rośnie, w środku jest idealne. Jutro je zamierzam przekroić i przełożyć czymś dobrym. W ogóle to ciasto bardzo ale to bardzo przypomina mi biszkopt. Tyle tylko że bez żółtek. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz