Ciasto z białek

Ciasto z białek – Dzisiaj zapraszam na przepis, który pozwoli nam na zużycie białek zalegających w naszej lodówce. Proste, niewymagające dużej ilości składników ciasto, które jest smakowite, chociaż na pierwszy rzut oka, może tak nie wyglądać. Z wierzchu piana z białek delikatnie się przypiecze i będzie chrupiąca. Ciasto jest puszyste, śmietankowe i na jednym kawałku nie można skończyć, ma w sobie coś pociągającego. Dodałam do niego na samym końcu posypkę cukrową i ciasto po przekrojeniu ma kolorowe plamki, które ładnie wyglądają i sprawiają, że ciekawiej się prezentuje (oczywiście możemy ją pominąć, nie wpływa na smak ciasta). Radzę użyć posypki w kształcie pałeczek, będzie lepiej widoczna. Cóż więcej mogę dodać… zapraszam do pieczenia:)

Ciasto z białek

Ciasto z białek
Składniki:
6 dużych białek
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta szklanka mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku pieczenia
1/2 kostki roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kolorowej posypki cukrowej pałeczki (niekoniecznie)

Ciasto z białek

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę.

3. Resztę cukru wymieszać z mąką.

4. Połowę mąki dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wlać masło, aromat śmietankowy, zamieszać. Dodać resztę mąki i znów delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posypkę.

Ciasto z białek

5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22-24cm (użyłam formy 24cm). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 40 minut.

6. Ostygnięte ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z białek

Podobne przepisy

Waniliowe ciasto z białek

Ciasto z białek makowo – kokosowe

24 komentarze do “Ciasto z białek”

  1. właśnie sprawdziłam bo też akurat mam 6 białek, więc to tak ciut więcej niż 3/4 szklanki, taka nie pełna szklanka,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. Ciasto wspaniałe. Właśnie szukałam takiego przepisu na wykorzystanie białek. Mam tylko pytanie odnośnie białek – jakby przeliczyć to na ml to ile to mniej więcej będzie? albo może lepiej w przeliczeniu na szklankę?

    Odpowiedz
  3. Tak to ciasto jest bardzo podobne do biszkoptowego,
    cieszę się, że smakowało,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Ciasto jest przepyszne! I pięknie rośnie, w środku jest idealne. Jutro je zamierzam przekroić i przełożyć czymś dobrym. W ogóle to ciasto bardzo ale to bardzo przypomina mi biszkopt. Tyle tylko że bez żółtek. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz