Po ostatnich deserach zostało mi sporo białek, więc postanowiłam zrobić z nich użytek i powstało to doskonałe waniliowe ciasto z białek. Jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite, pięknie pachnie wanilią, zagości u mnie na stałe. Szczególnie w tym okresie, gdzie królują faworki i pączki. Ciasto fantastycznie smakuje z serkiem śmietankowym i dżemem. Świetnie się też nadaje na biszkopt pod tort. Bardzo polecam…
Waniliowe ciasto z białek
Składniki:
10-11 białek
150g masła
170g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (30g)
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści.
3. Masło roztopić.
4. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę mąki. Następnie wlać powoli połowę roztopionego masła. Dodać powoli resztę mąki i na końcu masło z aromatem.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm lub 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki), najlepiej odstawić na całą noc. Ciasto na początku będzie wydawało się suche, ale jak postoi kilka godzin (przez noc,) to zrobi się wilgotne i miękkie.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakuje z dżemem i śmietankowym serkiem.
Udanych wypieków:)
Miałam białek około 11 sztuk i było to dokładnie 409 gram. Blaszkę użyłam o długości 40 cm, w krótszej ciasto by się wylało. Wyrosło ładnie ale po wyjęciu niestety opadło. Smaczne ;)
Czy można dodać do masy posiekaną czekoladę, czy zrobi się za ciężka i się zapadnie??
Trzeba dodawać cukier?
raczej tak, pozdrawiam
Mam pytanko: 10-11 białek ile to +/- gram? Po tłustym czawartu dużo mi zostało, a nie pamiętam ile dokładnie jajek zużyłam :p
Czy masło do białek dodaje się ciepłe, czy przestudzone? I czy mogę użyć mniejszej ilości białek bez zmieniania proporcji całego przepisu, czy lepiej trochę zmniejszyć ilość mąki i masła? (mam 7 białek i czas je zużyć :) )
może być trochę ciepłe, pozdrawiam
Ja również zrobiłam wg przepisu i jest pyszne. Co do formy, to akurat miałam od babki z dziurą w środku ;-)
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto smakuje naprawdę fajnie. Jest takie lekkie i dla mnie na słodkość w sam raz. To świetny sposób na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek ;) Polecam!
Dziękuję za rady, pozdrawiam serdecznie
Ja dodaję kakao i zapach rymowy zamiast wanilii. Jest wyśmienita. Czasami przekładam powidłami brzoskwiniowymi lub innymi dla przełamania smaku.
Polecam, mniam…..
Przypomina baki waniliowe bardzo często pieczone na Święta Wielkiej Nocy :)
Wersja z dżemem nas do siebie przekonuje :D