Waniliowe ciasto z białek

Po ostatnich deserach zostało mi sporo białek, więc postanowiłam zrobić z nich użytek i powstało to doskonałe waniliowe ciasto z białek. Jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite, pięknie pachnie wanilią, zagości u mnie na stałe. Szczególnie w tym okresie, gdzie królują faworki i pączki. Ciasto fantastycznie smakuje z serkiem śmietankowym i dżemem. Świetnie się też nadaje na biszkopt pod tort. Bardzo polecam…

Waniliowe ciasto z białek

Waniliowe ciasto z białek
Składniki:
10-11 białek
150g masła
170g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (30g)
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści.

3. Masło roztopić.

4. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę mąki. Następnie wlać powoli połowę roztopionego masła. Dodać powoli resztę mąki i na końcu masło z aromatem.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm lub 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki), najlepiej odstawić na całą noc. Ciasto na początku będzie wydawało się suche, ale jak postoi kilka godzin (przez noc,) to zrobi się wilgotne i miękkie.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakuje z dżemem i śmietankowym serkiem.

Udanych wypieków:)

Waniliowe ciasto z białek

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Waniliowe ciasto z białek”

  1. Ja dodaję kakao i zapach rymowy zamiast wanilii. Jest wyśmienita. Czasami przekładam powidłami brzoskwiniowymi lub innymi dla przełamania smaku.
    Polecam, mniam…..

  2. Ciasto smakuje naprawdę fajnie. Jest takie lekkie i dla mnie na słodkość w sam raz. To świetny sposób na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek ;) Polecam!

  3. Czy masło do białek dodaje się ciepłe, czy przestudzone? I czy mogę użyć mniejszej ilości białek bez zmieniania proporcji całego przepisu, czy lepiej trochę zmniejszyć ilość mąki i masła? (mam 7 białek i czas je zużyć :) )

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.