Ciasto z białek – Dzisiaj zapraszam na przepis, który pozwoli nam na zużycie białek zalegających w naszej lodówce. Proste, niewymagające dużej ilości składników ciasto, które jest smakowite, chociaż na pierwszy rzut oka, może tak nie wyglądać. Z wierzchu piana z białek delikatnie się przypiecze i będzie chrupiąca. Ciasto jest puszyste, śmietankowe i na jednym kawałku nie można skończyć, ma w sobie coś pociągającego. Dodałam do niego na samym końcu posypkę cukrową i ciasto po przekrojeniu ma kolorowe plamki, które ładnie wyglądają i sprawiają, że ciekawiej się prezentuje (oczywiście możemy ją pominąć, nie wpływa na smak ciasta). Radzę użyć posypki w kształcie pałeczek, będzie lepiej widoczna. Cóż więcej mogę dodać… zapraszam do pieczenia:)
Ciasto z białek
Składniki:
6 dużych białek
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta szklanka mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku pieczenia
1/2 kostki roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kolorowej posypki cukrowej pałeczki (niekoniecznie)
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę.
3. Resztę cukru wymieszać z mąką.
4. Połowę mąki dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wlać masło, aromat śmietankowy, zamieszać. Dodać resztę mąki i znów delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posypkę.
5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22-24cm (użyłam formy 24cm). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 40 minut.
6. Ostygnięte ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasto upieczone. Bardzo fajne, a przy tym niezwykle proste. Ja przełożyłam je musem jabłkowym i ozdobiłam lukrem. Fajny pomysł na zużycie białek, które zalegają mi w zamrażarce. Polecam – kolejny dobry przepis. A tak przy okazji Mała Cukierenko, mam pytanie, gdzie Pani kupuje pastę waniliową lub ekstrat waniliowy, ja nie mogę znaleźć tych produktów w żadnym z pobliskich marketów.
ja je kupuję na Allegro, pozdrawiam serdecznie
Ale fajne ciasto!
Musze je niedługo zrobić, muszę znaleźć na nie czas – ale zrobię frajdę dzieciom!!!
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)
ciasto super, szybkie w przygotowaniu, troche zmodyfikowałam zamiast maki kukurydzianej dodałam łyźkę mąki krupczatki a zamiast roztopionej margaryny pół szklanki oleju i skórke pomarańczowa, jest pycha, pozdrawiam i dziękuje za kolejny przepis do mojej ksiegi z przepisami
Proszę dać mąkę pszenną, pozdrawiam
Witam,czy można czymś innym zastąpić mąke kukurydzianą ,niemam takiej mąki.Pozdrawiam
cieszę się bardzo:) dziękują za komentarz pozdrawiam serdecznie
No, Kochana chylę czoła. Miałam właśnie w lodówce białka i głowiłam się co tu z nich zrobić bo bezy nie znoszę i trafiłam na Twój przepis (piekę Twoje przepisy nie pierwszy raz :) ). Nastawiałam się, że ciasto będzie o konsystencji keksu bo to jedyne ciasto które próbowałam z dużą ilością białek. Zamiast masła, które wyszło, dodałam margaryn. W sumie też piekłam pierwszy raz na termoobiegu. Ciasto się upiekło, ładnie, pięknie choć przypuszczałam, że wyjdzie zakalec bo margarynę wlałam gorącą do tej piany (pomyślałam – no to po zawodach). Ciasto mięciutkie jak gąbeczka czym bardzo mnie zaskoczyło i zarazem urzekło. Jednym słowem – PETARDA :) Wielkie dzięki za przepis :)