Piernik na ciemnym piwie – Jednym z moich ulubionych ciast są pierniki, na które w końcu zaczyna się sezon:). Mój sezon zaczynam od przepysznego piernika na ciemnym piwie, który jest bardzo aromatyczny, miękki, delikatnie wilgotny, gęsty. Nie musimy czekać tygodni, aby zachwycać się jego smakiem. Zawdzięcza to dodaniu świeżych drożdży, które nie pozwalają, aby ciasto było twarde. Tutaj chcę podkreślić, że ciasta nie będziemy wyrabiać i czekać aż wyrośnie, po prostu tylko je dodajemy. Ciasto wspaniale pachnie i smakuje, dzięki dodaniu sporej ilość korzennych przypraw. Ma piękny kolor od piwa oraz niepowtarzalny zapach i smak. Na jego konsystencję wpływa również dodanie oleju. Dobrze jest odstawić piernik na dwa dni, jak opisałam w przepisie poniżej, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy. W końcowym etapie przekładamy ciasto powidłami śliwkowymi i polewamy gorzką czekoladą, poezja…
Piernik na ciemnym piwie
Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 szklanka ciemnego piwa
1/4 szklanki oleju
30g drożdży
Dodatkowo:
150g powideł śliwkowych
200g gorzkiej czekolady 60%
czekoladowa posypka
1. Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawy i chwilę podgrzewać (2-3 minuty, żeby miód był płynny i dobrze połączył się z przyprawami), zdjąć z ognia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą.
3. Żółtka utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę.
4. Do żółtek wlać stopniowo piwo, mieszając łyżką. Dodać rozkruszone drożdże, olej i wymieszać. Wlać miód i dokładnie połączyć ze sobą składniki, mieszając łyżką.
5. Wsypać mąkę i również wymieszać dokładnie, najlepiej łyżką.
6. Prostokątną blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut.
7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać aż przestygnie (najlepiej odstawić go na noc). Następnie przepołowić go poziomo i posmarować dżemem, przykryć ściereczką i znów dobrze by było odstawić go na jeden dzień. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta, posypać posypką.
Udanych wypieków:)
Bardzo dobry, kiedyś robiłam, natomiast mam pytanie czy musi to być aż 6 żółtek. Nie można wykorzystać całych jajek? Bo tyle białek potem zostaje…
cieszę się, że smakował, bardzo dziękuję za piękne, zdjęcia, pozdrawiam serdecznie
Przesłałam mailem zdjęcia, piernik cudowny!!!
Smaczny,nie za słodki, wilgotny , bardzo czekoladowy,Świąteczny…
Nie wytrzymaliśmy do wigilii, musieliśmy spróbować.
Przepis super, będę do niego często wracać.
A czekolada się zwarzyła pewnie dlatego, że dodałąm czekolady do resztki warstwy
czekoladowej tej ze śmietaną i podgrzewalam ją bezpośrednio na kuchence…
dziwne że czekolada się zwarzyła, pewnie troszkę wody musiało się do niej dostać, z opisu wydaje mi się, że piernik będzie pyszny,
szczęśliwych i spokojnych świąt życzę! pozdrawiam serdecznie
Godzina 1:45 i właśnie piernik wylądował w lodówce, od pewnego czasu praca zabiera mi dużo wolnego czasu, w związku z czym nie mogłam go przygotowac wcześniej. Przepis zmodyfikowałam nieco dodając po prostu przyprawę do piernika i więcej miodu zamiast cukru, zobaczymy co z niego wyszło….. Wigilia u teściowej.
Dodalam też 2 warstwę – z czekolady, (1 i 1/2 czekolady rozpuściłam w śmietance 30% ), a powidła miałam własnej produkcji, śliwka duszona z jabłkiem.
Niestety, polewa mi się zwazyła, nie wiedziałam jak ją ratować (jakas rada?), ale to, co zostało w garnku zostało rozsmarowane na pierniku, i źle nie wygląda, a z braku posypki czekoladowej posypałam kolorową groszkowa posypką i jest ok.
Dam znać jutro … a w zasadzie dziś jaki był efekt.
Pozdrawiam i życzę słodkich Świąt.
Can I please get this recipe in English?!
spokojnie można go upiec tydzień wcześniej i posmarować gorzką czekoladą i zamknąć w szczelnym opakowaniu (tylko bez przekładania konfiturą bo ona może się zepsuć), wysyłałam go za granice i przetrwał ponad tygodniową podróż, pozdrawiam ciepło
Czy ten piernik można zrobić również wcześniej ? Np. dwa tygodnie przed świętami, czy tylko najlepiej smakuje zrobiony w miarę na świeżo. ???
ach zaintrygowałaś mnie! muuuuszę zrobić:)
Hello:)
30g Fresh yeast (moist ) and this cake don’t have to grow, in this recipe we only add yeast and its make cake is soft and moist, not kneading the dough like typical yeast dough, only add yeast and mix,
Happy holidays for you too! I’m very happy you like my website:)
Am wondering about the yeast – 30G seems like a lot, is it moist or dry? and does the batter rest at all to allow the yeast to grow? I’m enjoying your website – have a good holiday!