Pie z jabłkami i orzechową kruszonką – Pyszne, proste ciasto z jabłkami i orzechami. Jest to pie trochę inny niż zwykle, ponieważ wierzch posypujemy kruszonką, a nie przykrywamy ciastem. Soczysty, maślany i aromatyczny. Bardzo lubię piec tego typu ciasta, kojarzą mi się z ciepłym, przytulnym domem i starą Anglią, mogę również wtedy użyć mojej ulubionej formy do pieczenia:). Uważam, że ciasto w przygotowaniu jest łatwe i bardzo smaczne, orzechy laskowe możemy zastąpić włoskimi, polecam…
Pie z jabłkami i orzechową kruszonką
Składniki:
Ciasto:
170g mąki pszennej
8 łyżek zimnego masła
szczypta soli
50g zmielonych orzechów laskowych
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1-2 łyżeczki wody
Nadzienie:
7 średniej wielkości jabłek
80-100g cukru (dodałam 80g)
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z pół cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
50g mąki
Kruszonka:
6 łyżek stopionego masła
60g brązowego cukru
100g mąki pszennej
50g zmielonych orzechów laskowych
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier waniliowy, płatki owsiane i orzechy. Dodać posiekane masło i zagnieść ręcznie ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodajemy 1-2 łyżeczki wody.
2. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 24 cm (użyłam ceramicznej) i wkładamy ją do lodówki.
Kruszonka:
3. Wszystkie składniki na kruszonkę dobrze wymieszać i wstawić do lodówki.
Nadzienie:
4. Jabłka obrać i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny.
5. Wymieszać razem cukier, cukier waniliowy, cynamon i mąkę. Mieszaninę dodać do jabłek, wymieszać.
6. Jabłka równomiernie rozłożyć na cieście wyjętym z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra – dół (u mnie na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez 35 minut.
7. Po 35 minutach wyciągamy ciasto i posypujemy je kruszonką, znów wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Ciasto możemy podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną i lodami.
Udanych wypieków:)
Prosze podac w gramach odpowienik 8 I 8 lyzek stolowych masla .
cieszę się, że smakowało, ma Pani rację co do masła,
pozdrawiam serdecznie
ciasto pyszne! jednak maslo powinno byc podane w gramach, bo lyzka lyzce nie rowna… nie wiem, jaka powinno miec konsystencje, moje bylo bardzo „maslane”, dodalam maki, ale niewiele to pomoglo, a niestety nie wiem, jaka powinna byc konsystencja – na pewno moja nie byla za sucha mimo wiekszej ilosci maki… uzylam tez smazonych jablek ze sliwkami ze sloika (domowej roboty) – wyszlo bomba!
witam,
wydaje mi się, że w tortownicy o średnicy 23cm
pozdrawiam
W jakiej innej formie można upiec tego typu ciasto? :)
Przepięknie wyglądają te zdjęcia :)
wspaniale wygląda, dobrze, że dziś sobota więc można poszaleć.
Mmmm wspaniałe ciasto!:-)
Przepysznie wyglada! Podoba mi sie chyba nawet bardziej niz takie przykryte ciastem.
Wspaniale ciacho ; )
Cudowne;) i myśl o starej Anglii-chyba mnie przekonałaś;)pozdrawiam
Bardzo pyszne! Niedawno robiłam,ale bez orzechów, coś podobnego. Pyszności !:)