Ciasto z białek makowo – kokosowe – Smaczne, aromatyczne ciasto na białkach z dodatkiem maku i wiórków kokosowych. Delikatne, puszyste i miękkie, dzięki wiórkom kokosowym trochę bardziej wilgotne. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez problemu powinniśmy przygotować smakowity placek i zużyć zalegające nam białko w lodówce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam…
Ciasto z białek makowo – kokosowe
Składniki:
10 białek
1 szklanka cukru (można dodać mniej)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetker)
1 szklanka mąki
1/3 szklanki maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g rodzynek lub innych bakalii (rodzynki radzę wcześniej namoczyć i osączyć)
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
3. Następnie do białek, ciągle mieszając, (mikserem ustawionym na najniższe obroty) wlewać stopniowo olej. Dodać aromat, wymieszać.
4. Odłożyć mikser i do białek dodać w 4 partiach mąkę, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.
5. Na końcu dodać bakalie i krótko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 29x16cm, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Mnie również wyszło pyszne ciasto. Rodzinka się zajadała. Pozdrawiam Malą Cukierenkę!
Wyszło pyszne ciasto bardzo dobry przepis pozdrawiam
Ogromnie sie ciesze, dziekuje, pozdrawiam serdecznie
tak można, pozdrawiam
Czy można całkowicie zrezygnować z bakalii?
całkiem całkiej ale wolę chyba te z moje wypieki gdzie jest więcej mąki i masło zamiast oleju
bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zawsze się zastanawiam jak wykorzystać pozostałe białka. Żelazny zestaw u mnie to makowo-orzechowe ciasto i bezy, które uwielbiam, ale ile można :) Rozmroziłam dzisiaj powielkanocne białka i mam pycha ciasto. Polecam :)