Ciasto z białek makowo – kokosowe – Smaczne, aromatyczne ciasto na białkach z dodatkiem maku i wiórków kokosowych. Delikatne, puszyste i miękkie, dzięki wiórkom kokosowym trochę bardziej wilgotne. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez problemu powinniśmy przygotować smakowity placek i zużyć zalegające nam białko w lodówce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam…
Ciasto z białek makowo – kokosowe
Składniki:
10 białek
1 szklanka cukru (można dodać mniej)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetker)
1 szklanka mąki
1/3 szklanki maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g rodzynek lub innych bakalii (rodzynki radzę wcześniej namoczyć i osączyć)
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
3. Następnie do białek, ciągle mieszając, (mikserem ustawionym na najniższe obroty) wlewać stopniowo olej. Dodać aromat, wymieszać.
4. Odłożyć mikser i do białek dodać w 4 partiach mąkę, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.
5. Na końcu dodać bakalie i krótko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 29x16cm, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Zawsze się zastanawiam jak wykorzystać pozostałe białka. Żelazny zestaw u mnie to makowo-orzechowe ciasto i bezy, które uwielbiam, ale ile można :) Rozmroziłam dzisiaj powielkanocne białka i mam pycha ciasto. Polecam :)
bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
całkiem całkiej ale wolę chyba te z moje wypieki gdzie jest więcej mąki i masło zamiast oleju
Czy można całkowicie zrezygnować z bakalii?
tak można, pozdrawiam
Wyszło pyszne ciasto bardzo dobry przepis pozdrawiam
Ogromnie sie ciesze, dziekuje, pozdrawiam serdecznie
Mnie również wyszło pyszne ciasto. Rodzinka się zajadała. Pozdrawiam Malą Cukierenkę!