Ciasto z białek makowo – kokosowe

Ciasto z białek makowo – kokosowe – Smaczne, aromatyczne ciasto na białkach z dodatkiem maku i wiórków kokosowych. Delikatne, puszyste i miękkie, dzięki wiórkom kokosowym trochę bardziej wilgotne. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez problemu powinniśmy przygotować smakowity placek i zużyć zalegające nam białko w lodówce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Polecam…

Ciasto z białek makowo - kokosowe

Ciasto z białek makowo – kokosowe
Składniki:
10 białek
1 szklanka cukru (można dodać mniej)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetker)
1 szklanka mąki
1/3 szklanki maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g rodzynek lub innych bakalii (rodzynki radzę wcześniej namoczyć i osączyć)

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

3. Następnie do białek, ciągle mieszając, (mikserem ustawionym na najniższe obroty) wlewać stopniowo olej. Dodać aromat, wymieszać.

4. Odłożyć mikser i do białek dodać w 4 partiach mąkę, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.

5. Na końcu dodać bakalie i krótko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 29x16cm, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Podobne przepisy

Waniliowe ciasto z białek

Ciasto z białek

8 komentarzy do “Ciasto z białek makowo – kokosowe”

  1. bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Zawsze się zastanawiam jak wykorzystać pozostałe białka. Żelazny zestaw u mnie to makowo-orzechowe ciasto i bezy, które uwielbiam, ale ile można :) Rozmroziłam dzisiaj powielkanocne białka i mam pycha ciasto. Polecam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz