Pyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round .
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
800g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny (20g)
1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem)
6 bananów
sok z cytryny
Polewa:
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania
Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem jogurtowy:
6. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
7. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru).
8. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny.
9. Do jogurtu dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać.
10. Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu.
11. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Polewa:
12. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje.
Udanych wypieków:)
musi się Pani dostosować to tego co jest na opakowaniu, nie wiem czy ta żelatyna jest tak samo mocna,
pozdrawiam
Zamiast zwykłej żelatyny spożywczej kupiłam żelatynę- fix deserową Dr. Oetkera i chciałam spytać Panią czy tak jak w przepisie mam użyć 6 łyżeczek żelatyny czy powinnam zwiększyć ich ilość skoro będę używać żelatyny-fix ? :) pozdrawiam :)
Dziękuję za zwrócenie uwagi, muszę to dopracować, pozdrawiam serdecznie
Ja chciałabym zgłosić problem techniczny. Chciałam wypróbować przepis i kliknęłam na przycisk „Print friendly”, co zaowocowało zmarnowaniem ok. … 15 kartek, z czego przepis zajmuje tak naprawdę 2, a reszta to „rozjechana” strona wraz z komentarzami, zdjęciami, linkami. Proszę nie traktować tego jako czepianie się, po prostu widzę tu dużo fajnych przepisów, a wiem że takie techniczne wpadki skutecznie zniechęcają czytelników. Mam nadzieję, ze uda się to dopracować. Pozdrawiam!
zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł placek nie biszkopt lipa :(
składniki zwiększyłabym o 1/2 pozdrawiam
Witam, jakie proporcje to standardowej blaszki ? :) Pozdrawiam !
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, jest pycha, dziękuję za przepis!
tak trzeba będzie zmniejszyć ilość składników tak gdzieś o 1/4, biszkopt zmniejszyć do 3 jajek lub zostawić jaki jest, pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko chciałabym upiec to ciacho w foremce okrągłej o średnicy 24 cm. Czy w związku z tym zmieniam proporcje składników? Pozdrawiam
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Piekłam je około miesiąca temu, ale wracam do przepisu na święta :) poprzednio wyszło idealnie!
pomyłka w numeracji, już poprawiam, pozdrawiam
Jaki jest punkt 5? Dodać kakao czy coś jeszcze?