Pyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round .
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
800g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny (20g)
1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem)
6 bananów
sok z cytryny
Polewa:
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania
Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem jogurtowy:
6. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
7. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru).
8. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny.
9. Do jogurtu dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać.
10. Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu.
11. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Polewa:
12. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje.
Udanych wypieków:)
Krem rzadki :( mam nadzieje ze sie troche zejdzie przez noc :(
Ciasto pyszne i lekkie pozdrawiam
Cześć, nigdy nie robiłam masy z jogurtu naturalnego ;) ierwsze słyszę o tej masie, czy jogurt naturalny nie daje kwaskowości w smaku ? Pewnie mocno czuć ten jogurt w smaku ?:)
Bardzo fajny przepis, ciasto smakowało całej rodzince. Na pewno będzie często gościć na moim stole. Latem chce jedną warstwę zastąpić truskawkami. Bardzo polecam.
Ciasto super! Tylko biszkopt trochę suchy czy może za długo był w piekarniku?
tak można spróbować piec krócej, pozdrawiam
Ciasto przepyszne jak wszystkie z Pani bloga. Dziękuję i czekam na kolejne wspaniałe przepisy!
Witam, chciałabym zrobić te ciasto w dzień, kiedy będzie 25 stopni i ciasto będzie wiezione z rana, więc w związku z tym mam pytanie, czy zwiększyć ilość żelatyny czy np. zamiast bitej śmietany ubić kremówkę. Jeśli tak to ile jakich proporcji użyć? Jakie jest Pani zdanie na ten temat?
może Pani dodać z 1/2 łyżeczki żelatyny więcej, ciasto powinno dojechać, pozdrawiam serdecznie
Jak pani myśl czy mogę zastąpić banany borówkami ,nie będzie za kwaśne,?
myślę, że nie, może Pani dodać 1 łyżkę cukru więcej, pozdrawiam
witam,
śnieżkę można zastąpić smietanką -30% 500ml?
tak tylko trzeba ją ubić z fixem, pozdrawiam
Kolejny raz robię to ciasto i zawsze jest pyszne.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za odpowiedz.Ciasto jest bardzo dobre z bananami na pewno nie raz jeszcze je zrobię.teraz spróbuję z brzoskwiniami.pozdrawiam
witam.czy banany można zastąpić brzoskwiniami z puszki?
jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
A gdyby tak biszkopt wymienic na kakaowe herbatniki? Tylko wtedy chyba wiecej warstw i warstwa z kremem nie tak wysoka bo inaczej herbatniki zgina przy takiej ilosci kremu. Co Pani o tym mysli?
myślę, że tak można spróbować, tylko na pewno więcej warstw bo to jest duża warstwa kremu, na sam spód chyba bym dała biszkopty, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Wiatm ! :) Dziękuję bardzo za przepis, Uczę się dopiero piec ciasta, dziś właśnie po raz pierwszy miałam okazje poczęstować moimi wypiekami rodzinne na jednej z uroczystości i byli zachwyceni ! Przepyszne było! Udało mi się dorwać jeden kawałek bo zniknęło w mgnieniu oka ! Oczywiście wypróbuję inne przepisy z tej strony. Pozdrawiam serdecznie. :)
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło bardzo dobre, polecam
Witam!Ja właśnie zrobiłam,wygląda pięknie,a smakuje obłędnie.Krem delikatny i lekki!!!Bardzo dziękuję za ten przepis,uwielbiam krem jogurtowy…Będę próbowała zrobić z różnymi owocami :) Pozdrawiam!!! :)
użyłam zwykłego naturalnego, ale może być grecki, pozdrawiam
witam a jaki jogurt najlepszy zwykły czy grecki?
myślę, że tak, powinno wystarczyć, może Pani dodać 1kg jogurtu, pozdrawiam
Witam! Chciałabym upiec ciasto na tradycyjnej blaszce, czyli większej. Pomyślałam że upiekę dwa biszkopty, tylko nie wiem co zrobić z kremem? Czy ilość podana w przepisie wystarczy? Dużo tego kremu wychodzi?
Witam. Chciałam upiec ciasto na tradycyjnej blaszce i pomyślałam że upiekę dwa biszkopty. Tylko nie wiem co zrobić z kremem? Czy podana ilość składników wystarczy?Czy tego kremu wychodzi dużo?
musi się Pani dostosować to tego co jest na opakowaniu, nie wiem czy ta żelatyna jest tak samo mocna,
pozdrawiam
Zamiast zwykłej żelatyny spożywczej kupiłam żelatynę- fix deserową Dr. Oetkera i chciałam spytać Panią czy tak jak w przepisie mam użyć 6 łyżeczek żelatyny czy powinnam zwiększyć ich ilość skoro będę używać żelatyny-fix ? :) pozdrawiam :)
Dziękuję za zwrócenie uwagi, muszę to dopracować, pozdrawiam serdecznie
Ja chciałabym zgłosić problem techniczny. Chciałam wypróbować przepis i kliknęłam na przycisk „Print friendly”, co zaowocowało zmarnowaniem ok. … 15 kartek, z czego przepis zajmuje tak naprawdę 2, a reszta to „rozjechana” strona wraz z komentarzami, zdjęciami, linkami. Proszę nie traktować tego jako czepianie się, po prostu widzę tu dużo fajnych przepisów, a wiem że takie techniczne wpadki skutecznie zniechęcają czytelników. Mam nadzieję, ze uda się to dopracować. Pozdrawiam!
zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł placek nie biszkopt lipa :(
składniki zwiększyłabym o 1/2 pozdrawiam
Witam, jakie proporcje to standardowej blaszki ? :) Pozdrawiam !
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, jest pycha, dziękuję za przepis!
tak trzeba będzie zmniejszyć ilość składników tak gdzieś o 1/4, biszkopt zmniejszyć do 3 jajek lub zostawić jaki jest, pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko chciałabym upiec to ciacho w foremce okrągłej o średnicy 24 cm. Czy w związku z tym zmieniam proporcje składników? Pozdrawiam
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Piekłam je około miesiąca temu, ale wracam do przepisu na święta :) poprzednio wyszło idealnie!
pomyłka w numeracji, już poprawiam, pozdrawiam
Jaki jest punkt 5? Dodać kakao czy coś jeszcze?
Ciasto pyszne !!!!!Uwielbiam mniam mniam
to wspaniale, bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
debiut udany,ciasto rewelacyjne
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Biszkopt gotowy lecę po resztę składników. Na jutro do kawki u rodziny mały debiut. Myślę, że będzie dobre :)
użyłam blaszki 25x25cm, pozdrawiam
Witam, na jakiej blaszce piekła Pani to ciasto ? (Jakie wymiary )
Wygląda pysznie, konieczne muszę zrobić.
Pani Iza napisała, że nie doda śmietany tylko do jogurtu doda samą żelatynę, bez śmietany będzie gorsze w smaku, no może nie gorsze, ale inne pozdrawiam
Pani Izo ale w przepisie jest żelatyna dodawana do kremu jogurtowego.Nie rozumiem odpowiedzi Małej Cukierenki ” myślę,że można dodać ale to będzie sam jogurt,ciasto straci na smaku
Chciałbym zrobić to ciasto z borówkami , też będzie smaczne?
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wygląda wspaniale. Bardzo chętnie wypróbuje ten przepis. Pozdrawiam
myślę, że można dodać, ale to będzie wtedy sam jogurt, ciasto straci na smaku, pozdrawiam
Witam :-) mam zamiar upiec ciasto do pracy na urodziny jednak nie jestem za śnieżkami. Czy do samego kremu jogurtowego można dać żelatynę? Chcę tę ciasto odchudzić bo koleżanki są na diecie więc krem,owka też odpada :(
Pozdrawiam serdecznie a ciacho wygląda obłędnie :-)
już bez mleka i jak żelatynę fix Oetkera nie trzeb już więcej fixu, pozdrawiam
Czy jezeli zastepuje śniezke kremówka to daje jeszcze mleko do kremu?
Dziekuje ;) pytanie mam jeszcze jedno. Własnie kupiłam żelatyne fix Oetkera do deserów czy mimo to dodawac śmietan fix czy juz nie ma koniecznosci? A moze lepiej dac zwykłą zelatyna i śmietan fix
myślę, że około 300-350 ml, pozdrawiam
Witam
Jezeli chciałabym zamiast śniezki dac kremówke, a robie 1,5 porcji, to ile dac tej kremówki do kremu??
anetta: mam nadzieję, że udało się przeciąć,
pozdrawiam
Ciao wyszlo przepyszne
Witam. Biszkopt nie wyrósł tak ma być?Chyba będę miała problem z przecięciem go…hm
mnie nie z czerniały, pozdrawiam
Czy banany nie czernią w masie ?
myślę, że 26cm będzie za mała, pozdrawiam
Witam czy moge ciasto zrobic na tortownicy o srednicy 26cm?poniewaz nie posiadam blaszki o takich wymiarach :)czy bedzie za duza proporcja?
może Pani użyć gotowych ciastek, pozdrawiam
a czy mozna zamiast pieczenia biszkoptu dac gotowe ciastka biszkoptowe? mam obaweze ciastka nie utrzymaja tak duza ilosc kremu a nie chce sie zdziwic?
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
Upiekłam na wczorajsze urodziny męża i wyszło pyszne. Robiłam na blasze tradycyjnej, dlatego też powiększyłam wszystko o połowę porcji i ledwo mi się pomieściło na blaszce!:) Ciasto pyszne, nie jest za słodkie, ale jest bardzo sycące. Gościom smakowało.:)
jak najbardziej, będzie pysznie, pozdrawiam
A co myslicie o zatapieniu bananów sezonowymi śliwkami?
24 lipca 2015 014.30 Pozdrawiam.Ciasto wyszło mi przepyszne.
ja nie czekałam, że ostygnie, pozdrawiam
Czy należy poczekać aż żelatyna ostygnie, zanim dodam do jogurtu?
bardzo się cieszę, pozdrawiam
Przepycha polecam :)
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto pyszne! Zrobiłam wczoraj, a już prawie go nie ma :)
tak gorzkie, pozdrawiam
Kakao gorzkie?
kosta: – zwykłe mleko np. 2% tłuszczu, pozdrawiam
jeśli zrobiła Pani tak jak jest w przepisie to na pewno stężeje, pozdrawiam
Ten krem jest strasznie lejacy. Zrobiłam na normalnej blaszce dużej i składników na krem spokojnie starczyło z jednej porcji, tylko biszkopty upieklam dwa. Czy pomimo tego,że dałam 20g żelatyny do kremu, jest szansa, że się stężeje?:(
Witam , a jakie mleko należy użyć do tego ciasta? Słodzone, skondensowane?
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Właśnie się nim zajadam.. Wyszło tak pyszne że zniknęło w jeden dzień :D
Dziękuję za kolejny wspaniały przepis!
Pozdrawiam serdecznie :)
Piękne wykonania pysznie i apetycznie wyglądająPodziwiam.
To ciasto wygląda wspaniale!
Wygląda pysznie
smaczniejsze będzie z greckim, pozdrawiam
ma być zwykły jogurt naturalny czy lepiej grecki?
elzbieta z Łodzi: – myślę, że jak najbardziej, jestem za budyniem:) pozdrawiam serdecznie
Na mój gust – wprost idealne połączenie smaków! :)
Witam, bardzo fajne to ciasto, bardzo mi się podoba i smakuje też przypuszczam. Przepraszam, a ja bym dodała do tej kremowj masy budyn, albo kisiel kolorowy np pomarańczowy co z kakaowym spodem fajnie by grało. Co myślisz cukierenko ? Pozdrawiam
Wygląda bardzo kusząco! Ważne, że mało kaloryczne:-) Na pewno wypróbuję!
raczej tak, ale żelatyny dałabym z 10 łyżeczek,
pozdrawiam serdecznie
Witam, a jakbym chciała zrobić na standardowa, większą blaszke to wystarczy podwoić składniki ?
to musi byc niesamowite ciacho !!,pozdrawiam Cukierenko
Proste, ale pyszne ;)