Ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Pyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round .

ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Ciasto z bananami i kremem jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
800g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny (20g)
1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem)
6 bananów
sok z cytryny
Polewa:
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania

ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

Krem jogurtowy:
6. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.

7. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru).

8. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny.

9. Do jogurtu dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać.

10. Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu.

11. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Polewa:
12. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje.

Udanych wypieków:)

ciasto z bananami i kremem jogurtowym3

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

105 komentarzy do wpisu „Ciasto z bananami i kremem jogurtowym

  1. Pani Izo ale w przepisie jest żelatyna dodawana do kremu jogurtowego.Nie rozumiem odpowiedzi Małej Cukierenki ” myślę,że można dodać ale to będzie sam jogurt,ciasto straci na smaku

  2. Pani Iza napisała, że nie doda śmietany tylko do jogurtu doda samą żelatynę, bez śmietany będzie gorsze w smaku, no może nie gorsze, ale inne pozdrawiam

  3. Mała Cukierenko chciałabym upiec to ciacho w foremce okrągłej o średnicy 24 cm. Czy w związku z tym zmieniam proporcje składników? Pozdrawiam

  4. tak trzeba będzie zmniejszyć ilość składników tak gdzieś o 1/4, biszkopt zmniejszyć do 3 jajek lub zostawić jaki jest, pozdrawiam serdecznie

  5. Ja chciałabym zgłosić problem techniczny. Chciałam wypróbować przepis i kliknęłam na przycisk „Print friendly”, co zaowocowało zmarnowaniem ok. … 15 kartek, z czego przepis zajmuje tak naprawdę 2, a reszta to „rozjechana” strona wraz z komentarzami, zdjęciami, linkami. Proszę nie traktować tego jako czepianie się, po prostu widzę tu dużo fajnych przepisów, a wiem że takie techniczne wpadki skutecznie zniechęcają czytelników. Mam nadzieję, ze uda się to dopracować. Pozdrawiam!

  6. Zamiast zwykłej żelatyny spożywczej kupiłam żelatynę- fix deserową Dr. Oetkera i chciałam spytać Panią czy tak jak w przepisie mam użyć 6 łyżeczek żelatyny czy powinnam zwiększyć ich ilość skoro będę używać żelatyny-fix ? :) pozdrawiam :)

  7. musi się Pani dostosować to tego co jest na opakowaniu, nie wiem czy ta żelatyna jest tak samo mocna,
    pozdrawiam

  8. Witam. Chciałam upiec ciasto na tradycyjnej blaszce i pomyślałam że upiekę dwa biszkopty. Tylko nie wiem co zrobić z kremem? Czy podana ilość składników wystarczy?Czy tego kremu wychodzi dużo?

  9. Witam! Chciałabym upiec ciasto na tradycyjnej blaszce, czyli większej. Pomyślałam że upiekę dwa biszkopty, tylko nie wiem co zrobić z kremem? Czy ilość podana w przepisie wystarczy? Dużo tego kremu wychodzi?

  10. Witam!Ja właśnie zrobiłam,wygląda pięknie,a smakuje obłędnie.Krem delikatny i lekki!!!Bardzo dziękuję za ten przepis,uwielbiam krem jogurtowy…Będę próbowała zrobić z różnymi owocami :) Pozdrawiam!!! :)

  11. Wiatm ! :) Dziękuję bardzo za przepis, Uczę się dopiero piec ciasta, dziś właśnie po raz pierwszy miałam okazje poczęstować moimi wypiekami rodzinne na jednej z uroczystości i byli zachwyceni ! Przepyszne było! Udało mi się dorwać jeden kawałek bo zniknęło w mgnieniu oka ! Oczywiście wypróbuję inne przepisy z tej strony. Pozdrawiam serdecznie. :)

  12. A gdyby tak biszkopt wymienic na kakaowe herbatniki? Tylko wtedy chyba wiecej warstw i warstwa z kremem nie tak wysoka bo inaczej herbatniki zgina przy takiej ilosci kremu. Co Pani o tym mysli?

    • myślę, że tak można spróbować, tylko na pewno więcej warstw bo to jest duża warstwa kremu, na sam spód chyba bym dała biszkopty, pozdrawiam serdecznie

  13. Dziękuję za odpowiedz.Ciasto jest bardzo dobre z bananami na pewno nie raz jeszcze je zrobię.teraz spróbuję z brzoskwiniami.pozdrawiam

  14. Witam, chciałabym zrobić te ciasto w dzień, kiedy będzie 25 stopni i ciasto będzie wiezione z rana, więc w związku z tym mam pytanie, czy zwiększyć ilość żelatyny czy np. zamiast bitej śmietany ubić kremówkę. Jeśli tak to ile jakich proporcji użyć? Jakie jest Pani zdanie na ten temat?

  15. Bardzo fajny przepis, ciasto smakowało całej rodzince. Na pewno będzie często gościć na moim stole. Latem chce jedną warstwę zastąpić truskawkami. Bardzo polecam.

  16. Cześć, nigdy nie robiłam masy z jogurtu naturalnego ;) ierwsze słyszę o tej masie, czy jogurt naturalny nie daje kwaskowości w smaku ? Pewnie mocno czuć ten jogurt w smaku ?:)

Dodaj komentarz

.