Pyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round .
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
800g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny (20g)
1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem)
6 bananów
sok z cytryny
Polewa:
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania
Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem jogurtowy:
6. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.
7. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru).
8. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny.
9. Do jogurtu dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać.
10. Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu.
11. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Polewa:
12. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje.
Udanych wypieków:)
Ciasto pyszne !!!!!Uwielbiam mniam mniam
to wspaniale, bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
debiut udany,ciasto rewelacyjne
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Biszkopt gotowy lecę po resztę składników. Na jutro do kawki u rodziny mały debiut. Myślę, że będzie dobre :)
użyłam blaszki 25x25cm, pozdrawiam
Witam, na jakiej blaszce piekła Pani to ciasto ? (Jakie wymiary )
Wygląda pysznie, konieczne muszę zrobić.
Pani Iza napisała, że nie doda śmietany tylko do jogurtu doda samą żelatynę, bez śmietany będzie gorsze w smaku, no może nie gorsze, ale inne pozdrawiam
Pani Izo ale w przepisie jest żelatyna dodawana do kremu jogurtowego.Nie rozumiem odpowiedzi Małej Cukierenki ” myślę,że można dodać ale to będzie sam jogurt,ciasto straci na smaku
Chciałbym zrobić to ciasto z borówkami , też będzie smaczne?
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wygląda wspaniale. Bardzo chętnie wypróbuje ten przepis. Pozdrawiam
myślę, że można dodać, ale to będzie wtedy sam jogurt, ciasto straci na smaku, pozdrawiam
Witam :-) mam zamiar upiec ciasto do pracy na urodziny jednak nie jestem za śnieżkami. Czy do samego kremu jogurtowego można dać żelatynę? Chcę tę ciasto odchudzić bo koleżanki są na diecie więc krem,owka też odpada :(
Pozdrawiam serdecznie a ciacho wygląda obłędnie :-)
już bez mleka i jak żelatynę fix Oetkera nie trzeb już więcej fixu, pozdrawiam