Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
650ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Dodatkowo:
poszatkowane orzechy

Ciasto z bananami i czekoladą

Środek:
1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki).

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM).

7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta (patrz FILM).

9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.

Polewa:
10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).

Udanych wypieków:)

Ciasto z bananami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

104 komentarze do “Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte””

  1. Witam następnym razem lepiej schlodze śmietankę . Miałam ja za ciepła .będziemy jeść popołudniu. Pozdrawiam życzę udanych wypieków dla tych co zaczynają. A ciasto jeszcze robi moja koleżanka.

    Odpowiedz
  2. śmietanka z czekoladą musi być bardzo dobrze schłodzona, stała całą noc w lodówce? myślę, że w lodówce jeszcze stężeje, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. A u mnie było tak biszkopt zrobiłam śmietankę 30%kremowe z lidl ugotowalam ale chyba za mało się gotowała bo potem po ochłodzenie nie bardzo chciała się dać zmiksować. Ale włożyła ja trochę lejaca się na banany i dałam do lodówki na cala noc .zobaczymy co z tego wyjdzie .

    Odpowiedz
  4. Dorka: myślę, że tak, a film trwa 5 minut, ale ciasto robi się znacznie dłużej :) niestety,

    Marlenko: przed wyłożeniem blachy papierem smarują ją tłuszczem żeby dobrze papier przylegał, jak mi dalej papier odstaje od blachy wtedy nawet odrobiną ciasta go sklejam z blaszkę, wtedy biszkopt mniej się kurczy bo trzyma go papier, do tego po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika jak jeszcze jest ciepły można go delikatnie przy bokach odczepić od papieru, jeśli widać, że papier nie przylega do blaszki, tylko proszę się nie poparzyć,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Pani Natalko, mam pytanie odnośnie bszkoptu. Mój po pieczeniu kurczy się bardzo na brzegach, robi się przez to niejszy. U Pani bardzo ładnie się upieķł. Dlaczego tak się dzieje? Moźe mam za duźą temperaturę? (175-180 st.) Robię bardzo duźo ciast z Pani przepisów i są przepyszne. Dziękuję.

    Odpowiedz
  6. Pięknie i apetycznie wygląda,na podstawie zdjęcia decyduję czy ciasto upiec czy nie.To ciasto jest pierwsze w kolejce a kolejka jest długa .Myślę ,że będzie niesamowite

    Odpowiedz

Dodaj komentarz