Ciasto z ananasem – Smaczne, soczyste ciasto z aromatycznym ananasem. Przepis jest na dużą blachę, ale ciasto jest niskie. Ładnie wygląda pokrojone na kwadraty, każdy jest z kwiatuszkiem o czerwonym środku, który tworzą kandyzowane wiśnie. Takie słoneczne, wesołe ciasto. W miarę szybkie i łatwe w przygotowaniu, ucierane z nutką waniliową. Ładnie pachnie słodkim ananasem oraz pomarańczą. Dobre, lekkie, owocowe ciasto do popołudniowej herbaty. Bardzo polecam (zmodyfikowany przepis z gazety Dobre Rady – wydanie specjalne nr 2/2001).
Ciasto z ananasem
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
250g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
starta skórka z 1 pomarańczy
4 jajka
330g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
2 puszki ananasów, każda po 565g, z czego masa owoców 340g (można zastąpić świeżym owocem)
80-100g kandyzowanych wiśni
1. Ananasa z puszki osączyć na sitku.
2. Wiśnie przekroić na pół.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz skórką pomarańczową (ucierać przez około 4 minuty, masa ma być kremowa).
5. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
6. Do masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
7. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia posmarowaną masłem i posypaną mąką o wymiarach 40x32cm z niewielkim brzegiem (powinna być w wyposażeniu piekarnika), wyrównać. Ananasa pokroić na kawałki i poukładać na cieście w okręgi. W każdym środku okręgu umieścić połówkę wiśni.
8. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 40 minut. Podawać pokrojone w kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
to świetnie:), cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Świetny przepis i pyszne ciasto, wyszło za pierwszym razem. Może moja kuchenka ma jakiś dopalacz, ale na 180st było upieczone po 20min ;)
Dla wspomnień warto zapamiętać ,nie tylko słowa przepisu-ale też fotografię -bo ona robi wrażenie -Tak jak przebywanie w lesie -z którego trudno wyjść – tak lekko oddychać – Ciasto od którego -trudno oderwać oczu -delektując się nim wzrokowo-
to bardzo miłe, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam ciepło
Fajny przepis i kolejne pyszne ciasto. Dodalam swiezego ananasa i nim ciasto ostyglo polowy nie bylo. Dzięki.
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
również pozdrawiam!
Nie miałam ananasa, zastąpiłam go brzoskwinia z puszki.Ciasto wyszło rewelacyjne-nie suche i nie było zakalca pomimo mokrych owoców. Następnym razem zrobię według przepisu z ananasem.POLECAM !!!!10 punktów na 10 !!! :)Pozdrawiam prowadzącą i wszystkie fanki:-)
myślę, że można,
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wypróbowane! Pyszne! Polecam! Ciekawe, czy zamiast wiśni można do środka włożyć np. lentilky – tak, żeby było dla dzieciaków ;-)
tak, będzie jeszcze smaczniejsze,
pozdrawiam