Babka piaskowa wielowarstwowa

Babka piaskowa wielowarstwowa – Zapraszam dzisiaj na uroczą babkę piaskową, której każdy kęs smakuje inaczej. Mamy warstwę z migdałami, kakaową, cynamonową i z orzechami laskowymi. Dzięki temu babka prezentuje się interesująco, ponieważ posiada kolorowe, aromatyczne warstwy. Podczas przygotowania nabrudzimy trochę naczyń, ale uważam, że warto. Ciasto jest smaczne, ładnie pachnie i ciekawie się prezentuje. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 2 z 2008 roku.

Babka piaskowa wielowarstwowa

Babka piaskowa wielowarstwowa
Składniki:
Ciasto podstawowe (pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej):
250g miękkiego masła
160g mąki
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
130g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa I:
50g zmielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego
Warstwa II:
40g starej gorzkiej czekolady
1/2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru
1-2 łyżki mleka
Warstwa III:
3/4 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki rumu
Warstwa IV:
50g zmielonych orzechów laskowych
1,5 łyżki brandy

Babka piaskowa wielowarstwowa

1. Obie mąki przesiać do jednej miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać przez około 4 minuty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

3. Do masy maślanej dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.

4. Ciasto podzielić na 4 porcje.
Do pierwszej dodać migdały i likier pomarańczowy, wymieszać łyżką.
Do drugiej dodać czekoladę, kakao, cukier i mleko, wymieszać łyżką.
Do trzeciej dodać cynamon, rum i wymieszać łyżką.
Do czwartej dodać orzechy laskowe, brandy i wymieszać.

5. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Kolejno nakładać warstwy ciasta, wyrównać. Ciasto piekłam w temperaturze 180C przez 1 godzinę i 10 minut na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i wyjąć z formy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

16 komentarzy do wpisu „Babka piaskowa wielowarstwowa”

  1. Uwielbiam takie ciasta, a smak ten baby musi być bajeczny. Mała Cukierenko czy kolejność nakładania warstw ma znaczenie? Twoja wyszła cudnie, mniam mniam. Pozdrawiam serdecznie :)

  2. witam w deszczowy poniedzialek. Po wspanialym wypieku ciasta z cynamonem, moj chlopak stwierdzil ze chce tylko to ciasto na sniadanie, wczoraj jednak zobaczyl zdiecie tej boskiej babki piaskowej. No wiec dzis zabieram sie do dziela. Jak bedzie po wszystkim to wysle kolejne zdiecia. Pozdrawiam z deszczowej Italii xxx

  3. witam:)
    cieszę się, że ciasto cynamonowe smakowało, mam nadzieję, że babka też będzie dobra,
    We Wrocławiu pogoda dzisiaj była ładna na szczęscie:) ale weekend fatalny, prawie cały przespałam,
    pozdrawiam serdecznie

  4. Jestem zakręcona i babka też mi taka wyszła:)
    to przypadek, że taki zawijas ładny się zrobił, nie mam na to jakiegoś chwytu, a szkoda
    pozdrawiam:)

  5. Zrobiłam teraz na Wielkanoc. Babka super… i ta kompozycja smaków… najpierw czuje się migdały, potem kakao, potem cynamon, potem orzechy.
    Mniam mniam :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.