Ciasto cappuccino – Bardzo lubię kawę, dlatego skusiłam się na ciasto cappuccino. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale będą potrzebne nam dwie tortownice. Ciasto ładnie pachnie kawą i orzechami. Jest delikatnie nasączone i przełożone kremem z serka mascarpone, do którego również dodajemy kawę. Ciasto jest dosyć słodkie i z tego powodu do kremu dodałam mało cukru (ale jak ktoś lubi, może dodać więcej). Przed pieczeniem pamiętajmy, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Dobry torcik dla osób lubiących kawę. Wierzch przed podaniem posypujemy kakao, smacznego… (zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Ciasto cappuccino
Składniki:
Ciasto:
250g miękkiego masła
200g jasnego brązowego cukru
320g mąki
1,5 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka lekko ubite
50g zmielonych orzechów (użyłam włoskich i laskowych)
200ml ostygniętej bardzo mocnej kawy
Krem:
500g serka mascarpone
2,5 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kakao do posypania
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 4-5 minut). Następnie na przemian z mąką dodawać do masy jajka (to znaczy wsypać trochę mąki, krótko wymieszać, dodać trochę jajek, wymieszać i tak 4 serie).
3. Do ciasta dodać orzechy i wlać połowę kawy (100ml), wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 21cm, wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych masłem i posypanych mąką. Wierzch wyrównać i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekłam na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut. Jeśli obie blaszki nie zmieszczą się na jednej półce w piekarniku, to wtedy proszę piec na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (wówczas ciasta mogą być na dwóch poziomach w piekarniku).
5. Po wyjęciu z piekarnika każde ciasto nasączyć pozostałą kawą i odstawić do przestygnięcia. Zdjąć obręcze tortownic.
Krem:
6. Serek przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać łyżką. Na wierzch przesiać kawę rozpuszczalną i znów dokładnie wymieszać łyżką.
7. Połowę kremu rozsmarować na wierzchu jednego z ciast, przykryć drugim ciastem i posmarować je pozostałym kremem. Przed podaniem posypać kakao.
Udanych wypieków:)
Czym można zastąpić kawę rozpuszczalną do kremu? Posiadam tylko ziarna do ekspresu :(
Ciasto wyszło mi suche a masa z serka strasznie gęsta:(
Kawę zrobić parzoną czy rozpuszczalną do ciasta?
lepiej parzoną, pozdrawiam
A jeśli chciałabym upiec w tortownicy 26 cm. Jakie użyć proporcje?
Ciasto bardzo smaczne. Piękny aromat orzechów i kawy :)
serek homogenizowany może popłynąć, trzeba by było go zagęścić żelatyną, pozdrawiam
Witam:-) A czy można zamiast mascarpone użyć serka homogenizowanego? Nie przepadamy za nim. Pozdrawiam:-)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Wspaniała strona,super,super….nie bardzo garnę sie do pieczenia,czy gotowania,ale przepisy tu sa tak ” pięknie podane”,że poczułam zew:)
na pewno będzie pyszne, życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
juz jest chłodzi się w lodówce, jutro będzie próbowane, ale na pewno będzie wyborne, u mnie tylko modyfikacja nie miałam mascarpone za to śmietane 36% :)