Dzisiaj ostatni przepis w tym roku na ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą. Przygotowane jest z dwóch biszkoptów kakaowego i kokosowego. Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Biszkopt kokosowy:
5 białek
1 szklanka cukru
200g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g zmielonych orzechów włoskich
2-3 łyżki spirytusu
Masa wiśniowa:
800-900g mrożonych wiśni
2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym kopczykiem)
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć kwaśny smak wiśni)
Masa śmietankowa:
1 galaretka wiśniowa w proszku
2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki wiśniówki
1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
cukier puder i kakao do posypania
80g zmielonej gorzkiej czekolady (możemy użyć również mlecznej)
Masa wiśniowa:
1. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować.
2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i dodać do gotujących się wiśni. Mieszać energicznie, aż masa się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt kakaowy:
3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
5. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt kokosowy:
7. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
8. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką.
9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
11. Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
12. Masło utrzeć z cukrem pudrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Dodać kawę, zmielone orzechy i wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać spirytus, wymieszać.
13. Biszkopt kakaowy przeciąć w poziomie na dwie równe części (patrz FILM). Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić biszkopt w blaszce.
14. Nasączony biszkopt posmarować połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym.
15. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć wiśnie, wyrównać. Wiśnie posypać zmieloną czekoladą.
Masa śmietankowa:
16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, dodać stopniowo ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać.
17. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance.
18. Ciasto posypać cukrem pudrem i odrobiną kakao (użyłam gotowych szablonów do zrobienia wzorków na cieście, patrz FILM). Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Czy do biszkoptu kokosowego dodaje się proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną? Ponieważ w składnikach jest wymieniona, a na filmie i w opisie nie ma o tym nic wspomniane.
proszę dokładnie przeczytać punkt 7.
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam w formie tortu. Było wspaniale.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepięknie wygląda :)
Czy krem na bazie samego masła można zastąpić inną masą?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
myślę, że tak, można dać coś innego, pozdrawiam serdecznie
Dobry wieczór, chciałabym to ciasto zrobić jako tort, czy ilość składników będzie odpowiednia do tortownicy 24 cm? Jak proponuje Pani udekorować obwód tortu? Pozdrawiam :)
tak myślę, że nawet może być ich trochę za dużo,
obwód bym chyba wykończyła kremem ze śmietanki i czekolady taki ganache,
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję ślicznie za odpowiedź, tort był rewelacyjny, zrobiłam więcej kremu orzechowego i nim udekorowałam obwód i obsypałam startą czekoladą. Jedynie wiśni było za dużo do takiej tortownicy i trochę wypłynęły, ale poradziłam sobie z tym przed dekoracją :) Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Pozdrawiam!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Bardzo mi miło :) cieszę się, że przepis przypadł do gustu, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, orobiłam się jak mops ale jest warto.Kocham to, im więcej spodów, mas tym lepiej.Ciasto super może robić za tort. Jedynym mankamentem jest mała ilość kremu jak na dwa placki.Następnym razem posmaruję cały krem na połówce pierwszego biszkoptu będzie lepiej widoczny i będzie go bardziej czuć.
Pozdrawiam cieplutko Pani fanka. :)
10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
pozdrawiam serdecznie.
Witam Panią a w jakiej ilości wody rozpuścić galaretkę. Proszę o pilną odpowiedź ponieważ zaczęłam robić to ciasto.Pozdrawiam
10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
pozdrawiam serdecznie
Witam,w jakiej ilości wody rozpuścic galaretki?Pozdrawiam
Papier trochę się przykleja do masy, trzeba go delikatnie oderwać, pozdrawiam
Witam, czy tak jak na filmie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dopiero wtedy wlewać masę? Czy papier nie będzie się przyklejał do ciasta? Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo :) pozdrawiam serdecznie i smacznego!
jutro walentynki ciasto już się chłodzi, wygląda fantastycznie!!! pomimo wielu składników wcale nie było trudne, jak zwykle świetnie je rozpisałaś a filmik dopełnił całości. pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków.
tak można dodać do kremu, pozdrawiam