W końcu znalazłam troszkę czasu i przygotowałam krótki wpis o kursach, w których brałam udział jesienią. Prowadził je jeden z najbardziej znanych dekoratorów tortów na świecie Kelvin Chua z Malezji; i tak! Był w Polsce, w Opolu:). Jego dzieła możecie obejrzeć na stronie Vinism Sugar Art, której jest założycielem. Każdy jego tort to prawdziwe dzieło sztuki. Kursy zorganizowała „Słodka Pasja” i były rewelacyjne! Poznałam nowe techniki i bardzo dużo się nauczyłam. Każdy przygotowany przez nas projekt był dokładnie omówiony, opisany i dostaliśmy wszystkie niezbędne materiały. Poznałam nowych, ciekawych ludzi kochających dekorowanie tortów, jak ja. Pierwszy projekt, to był tort z pierwszego zdjęcia – „witrażowy Fleur” – tort z motywami kwiatowymi.
Każdy miał własne stanowisko i przez około 8 godzin uczyliśmy się krok, po kroku, jak przygotować tak piękne dzieło. Kelvin prowadził kurs po angielsku, a przemiła właścicielka „Słodkiej Pasji” Ania tłumaczyła, więc jeśli ktoś nie znał angielskiego, to nie było żadnego problemu.
Na końcu były zdjęcia pamiątkowe, o które zadbała „Słodka Pasja” i rozdanie dyplomów. Do domu mogliśmy również zabrać przygotowane przez nas torty, na które otrzymaliśmy pudełka i inne niezbędne rzeczy, aby tort dobrze zapakować i dowieźć bezpiecznie.
Kolejnym projektem był cudowny, piękny paw „Peacock – Glory”, jedno z najbardziej popularnych dzieł Kelvina i chyba mój ulubiony, piszę „chyba”, bo jak patrzę na pozostałe torty, to wydają mi się równie wspaniałe. A oto ja przy pracy:).
Ostatnim projektem był tort „Shanghai Splendour”, dekorowany przy użyciu lukru królewskiego. Moim zdaniem najtrudniejszy tort, wszystkie ozdoby były wyciskane i pod koniec kursu czułam to w rękach:). Technika ta wymaga dużo precyzji i trzeba dobrze przygotować, przemyśleć projekt, aby otrzymać piękny wzór na torcie.
Cieszę się bardzo z tych kursów i mam nadzieję na kolejne tak rewelacyjne w nadchodzącym roku. Już nie mogę się doczekać!
Pozdrawiam serdecznie:)
Toż to dzieła sztuki, cudne!
A jak można dostać się na taki kurs .? Torty bardzo eleganckie i na pewno smaczne.
trzeba tutaj sprawdzać i się zapisać (pod lukrem jest styropian):
http://sklepslodkapasja.pl/
pozdrawiam serdecznie
To już jest ARTYZM xD Powiedzieć, że jest piękny to zdecydowanie za słabe określenie :)
Dziękuję za odpowiedź
niesamowite dzieła, mam pytanie, czy tak jak wyglądają, czy również smakują, bo widok nieziemski, a smak – pozdrawiam :-)
Witam, te torty były robione na styropianie, pod lukrem jest styropian, ćwiczyliśmy tylko technikę, pozdrawiam
A ja bym się chciała spytać czym jest malowany tort witrażowy? głównie chodzi mi o te czarne kontury. Pozdrawiam!!
ps. wszystkie są wspaniałe!!
to Royal Icing, pozdrawiam
I jak to jeść??? po prostu szkoda;( pani Kasiu dużo szczęścia w tym co pani robi życze .Widać że kocha pani swoją pasje;) pozdrawiam Ania