W końcu znalazłam troszkę czasu i przygotowałam krótki wpis o kursach, w których brałam udział jesienią. Prowadził je jeden z najbardziej znanych dekoratorów tortów na świecie Kelvin Chua z Malezji; i tak! Był w Polsce, w Opolu:). Jego dzieła możecie obejrzeć na stronie Vinism Sugar Art, której jest założycielem. Każdy jego tort to prawdziwe dzieło sztuki. Kursy zorganizowała „Słodka Pasja” i były rewelacyjne! Poznałam nowe techniki i bardzo dużo się nauczyłam. Każdy przygotowany przez nas projekt był dokładnie omówiony, opisany i dostaliśmy wszystkie niezbędne materiały. Poznałam nowych, ciekawych ludzi kochających dekorowanie tortów, jak ja. Pierwszy projekt, to był tort z pierwszego zdjęcia – „witrażowy Fleur” – tort z motywami kwiatowymi.
Każdy miał własne stanowisko i przez około 8 godzin uczyliśmy się krok, po kroku, jak przygotować tak piękne dzieło. Kelvin prowadził kurs po angielsku, a przemiła właścicielka „Słodkiej Pasji” Ania tłumaczyła, więc jeśli ktoś nie znał angielskiego, to nie było żadnego problemu.
Na końcu były zdjęcia pamiątkowe, o które zadbała „Słodka Pasja” i rozdanie dyplomów. Do domu mogliśmy również zabrać przygotowane przez nas torty, na które otrzymaliśmy pudełka i inne niezbędne rzeczy, aby tort dobrze zapakować i dowieźć bezpiecznie.
Kolejnym projektem był cudowny, piękny paw „Peacock – Glory”, jedno z najbardziej popularnych dzieł Kelvina i chyba mój ulubiony, piszę „chyba”, bo jak patrzę na pozostałe torty, to wydają mi się równie wspaniałe. A oto ja przy pracy:).
Ostatnim projektem był tort „Shanghai Splendour”, dekorowany przy użyciu lukru królewskiego. Moim zdaniem najtrudniejszy tort, wszystkie ozdoby były wyciskane i pod koniec kursu czułam to w rękach:). Technika ta wymaga dużo precyzji i trzeba dobrze przygotować, przemyśleć projekt, aby otrzymać piękny wzór na torcie.
Cieszę się bardzo z tych kursów i mam nadzieję na kolejne tak rewelacyjne w nadchodzącym roku. Już nie mogę się doczekać!
Pozdrawiam serdecznie:)
I jak to jeść??? po prostu szkoda;( pani Kasiu dużo szczęścia w tym co pani robi życze .Widać że kocha pani swoją pasje;) pozdrawiam Ania
to Royal Icing, pozdrawiam
A ja bym się chciała spytać czym jest malowany tort witrażowy? głównie chodzi mi o te czarne kontury. Pozdrawiam!!
ps. wszystkie są wspaniałe!!
Witam, te torty były robione na styropianie, pod lukrem jest styropian, ćwiczyliśmy tylko technikę, pozdrawiam
niesamowite dzieła, mam pytanie, czy tak jak wyglądają, czy również smakują, bo widok nieziemski, a smak – pozdrawiam :-)
Dziękuję za odpowiedź
To już jest ARTYZM xD Powiedzieć, że jest piękny to zdecydowanie za słabe określenie :)
trzeba tutaj sprawdzać i się zapisać (pod lukrem jest styropian):
http://sklepslodkapasja.pl/
pozdrawiam serdecznie
A jak można dostać się na taki kurs .? Torty bardzo eleganckie i na pewno smaczne.
Toż to dzieła sztuki, cudne!