Dzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gość, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki na „Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie”
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej użyłam tortowej
200g schłodzonego masła
6 łyżek wody
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3 łyżki cukru
Nadzienie:
1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka
80g jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 szczypty zmielonych goździków
4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
sok z cytryny
Dodatkowo:
1-2 łyżki mleka
cukier puder do posypania, wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM), wymieszać rękoma. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody).
2. Połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy około 35cm (resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą, żeby nie wyschło).
3. Formę o średnicy 23cm posmarować masłem i wyłożyć ją rozwałkowanym ciastem (patrz FILM), nadmiar ciasta przy brzegu formy odciąć. Formę wstawić do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
4. Jabłka 1,8-1,9 kg obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
5. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i przyprawy, wymieszać. Gotować owoce przez około 4-5 minut, aż trochę zmiękną. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej, energicznie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
6. Ostygnięte jabłka przełożyć do formy wyłożonej ciastem, z masy jabłkowej uformować mały kopczyk.
Piekarnik nagrzać do 220°C na funkcji góra-dół.
7. Pozostałe dwa jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ułożyć je na środku masy jabłkowej, formując kopiec (patrz FILM).
8. Mlekiem posmarować brzeg ciasta w formie.
9. Pozostałe ciasto rozwałkować również na okrąg o średnicy około 35cm i nakryć nim ciasto, nadmiar przy brzegu odciąć. Środek ciasta naciąć, a przy brzegu uformować ozdobny wzór przy pomocy palców i noża (patrz FILM).
10. Resztki ciasta zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować. Z ciasta powycinać foremkami listki lub zrobić to przy pomocy noża (patrz FILM). Listkami udekorować wierzch ciasta i wstawić je do nagrzanego piekarnika.
11. Ciasto piec przez 15 minut w 220°C na funkcji góra-dół. Następnie zmniejszyć temperaturę na 180°C i piec jeszcze przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do przestygnięcia.
12. Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie najlepiej podać jeszcze ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (przy krojeniu ciasto się rozpada i tak ma być).
Udanych wypieków:)
myślę, że tak, będą dobre, pozdrawiam
a jakie jabłka będą najlepsze? kwaśne np szara reneta będą dobre?
można spróbować z kaszą, ale nigdy tak nie robiłam, pozdrawiam ciepło
Czy mąkę kukurydziana mogę zastąpić czymś innym (np kaszą manna)? Nie używam jej zbyt często a ten jabłecznik mnie urzekł i chciałabym go wypróbować :)