Ciasto super czekoladowe – Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu. Biszkopt wychodzi idealny, nie kruszy się i bardzo ładnie się kroi, aromatyczny, delikatnie nasączony, czekoladowy. W trakcie pieczenia po mieszkaniu rozchodzi się cudowny zapach. Wspaniałe ciasto, gdy najdzie Cię ochota na coś czekoladowego. Polecam ….
Ciasto super czekoladowe
Składniki:
Biszkopt:
120 g gorzkiej czekolady 60%
5 jajek
140g cukru
½ szklanki oleju
110 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
1/2 szklanki kawy (zaparzonej i wystudzonej)
180g dżemu z moreli
2 łyżki miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady 60%
200g mlecznej czekolady
1. Roztopić gorzką czekoladę (120g).
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Żółtka utrzeć z połową cukru (70g), ciągle ucierając, dodawać stopniowo olej, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę i parę kropli aromatu śmietankowego, zmiksować.
4. Ubić 5 białek, dodać resztę cukru (70g) i dalej ubijać, aż masa trochę zgęstnieje.
5. Do żółtek dodać połowę białek i mąkę, wymieszać. Dodać resztę białek i znów delikatnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o średnicy 22cm i piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut (piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu).
Odstawić do ostygnięcia.
7. Roztopić mleczną czekoladę (100g). Ciasto przekroić w poziomie (będziemy mieli dwa biszkopty).
Jeden biszkopt nasączyć połową kawy, posmarować dżemem i polać mleczną czekoladą. Położyć na nim drugi biszkopt, który nasączyć resztą kawy.
Roztopić razem 100g mlecznej czekolady i 100g gorzkiej, dodać dwie łyżki masła i wymieszać na jednolitą masę.
Gdy masa przestygnie, posmarować nią wierzch ciasta i boki, odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
tak można, pozdrawiam
czy mozna dac mrozone wisnie zamiast dzemu
Bardzo się cieszę:)dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Bardzo czekoladowe, bardzo zmysłowe, poprostu pyszne. Jeden kęs i dostajesz skrzydeł. Takie jest to ciasto. Uwielbiam i dziękuję za przepis, ja dodałam własnoręcznie robiony dżem z truskawek było pysznie.
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobilam kolezance w prezenccie na 40 lat i dodatkowe trufle z likierem i czekolada byla zaskoczona a ciasto super dziękuję
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto suuuuuuuper wszyscy zachwyceni pozdrawiam
w niedziele do pracy, współczuję, ale ciasto na pewno poprawi humor, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
dzisiaj sie skusiłam zrobic jutro do pracy bedzie do kawy ……
Wygląda rewelacyjnie, uwielbiam wszystko co czekoladowe :)
Bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne! Zrezygnowałam z przekładania i nasączania, bo i bez tego jest wyborne ( dzieci takie wolą). Na każdą okazję i zawsze się udaje. Polecam gorąco!
łyżeczkę lub łyżką:) stroną wypukłą, pozdrawiam serdecznie
Jak zrobić te ekstra krążki na wierzchu,chcę upiec mamie na imieniny :)