Szarlotka z bakaliami

Szarlotka z bakaliami – Smaczne, proste ciasto z jabłkami, pachnące wanilią i cytryną. Kruche, maślane z orzechami i rodzynkami. Soczyste dzięki jabłkom, które dobrze smakują z bakaliami i cynamonem. To ciasto jest taką domową szarlotką, którą każdy z nas pewnie próbował. Polecam…(przepis z gazety „Ciasta Domowe” nr 214)

Szarlotka z bakaliami

Szarlotka z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
starta skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
1kg umytych jabłek
60g rodzynek
60g posiekanych orzechów
cynamon
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać.
Dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę i skórkę z cytryny, zagnieść ciasto.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na blaszkę (25×30) wysmarowaną masłem i posypaną mąką wyłożyć połowę rozwałkowanego ciasta. Posypać równomiernie orzechami i rodzynkami, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i ułożyć na bakaliach, posypać cynamonem. Drugą połową ciasta przykryć jabłka, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170o-180oC przez około 50 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Szarlotka z bakaliami”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.