Banany w cieście francuskim z czekoladą

Banany w cieście francuskim z czekoladą – Bardzo smaczny deser i jeden z najszybszych, jakie robiłam. Upieczone banany są aromatyczne, mięciutkie i świetnie się komponują z kruchym ciastem francuskim, a gdy polejemy je czekoladą, to już poezja… Deser szybki, łatwy i bardzo syty, zachęcam więc do zrobienia bananów w szlafroczkach :) (przepis z gazety „Ciasta Domowe” nr 39 z 1994r.).

Banany w cieście francuskim z czekoladą
Składniki:
450g gotowego ciasta francuskiego (można kupić mrożone w większych supermarketach)
6 bananów
sok z jednej cytryny
1 żółtko
1 tabliczka czekolady mlecznej lub opakowanie polewy czekoladowej

1. Mrożone ciasto francuskie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby lekko odmarzło (ja zostawiłam gdzieś na około 1 godzinę).
2. Ciasto kroimy na 12 kwadratów (moje opakowanie zawierało 6 prostokątów, więc każdy przepołowiłam na pół).
3. Obieramy banany i kroimy je na połówki, kropimy sokiem z cytryny.
4. Na każdym kawałku ciasta kładziemy ukośnie pół banana (na przekątnej kwadratu). Składamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta na bananie i chwilę dociskamy, aby w trakcie pieczenia się nie porozklejały.
5. Górną powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami wody.
6. Banany pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 210oC przez 15 minut.
7. Roztapiamy czekoladę lub polewę czekoladową, gdy ciastka trochę przestygną ozdabiamy je czekoladą (można jeszcze posypać cukrem pudrem, jakby było za mało słodkie).
Gotowe :)

Smacznego!

Banany w cieście francuskim z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do wpisu „Banany w cieście francuskim z czekoladą”

  1. Bardzo podoba mi się pomysł na ten deser i jutro mam zamiar go zrobić. Mam tylko jedno pytanie – Na co to żółtko wysmarowane na cieście i czy można to pominąć lub czymś zastąpić?
    Pytam, bo jedyne jajka jakie mi zostały w lodówce mam zamiar wykorzystać do dwóch innych Pani wypieków, a za bardzo ni opłaca mi się dokupywać :)

    Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź i te wszystkie cudne przepisy.

  2. można pominąć żółtko, smarujemy nim ciasto żeby się ładnie przyrumieniło,
    pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego

  3. A ja przed nałożeniem banana ciasto smaruje dżemem jagodowym albo zamiast dżemu polewam bananki karmelem z prazonymi orzechami!i wtedy zawijam smaruje żółtkami z woda i do piekarnika!

  4. Mam pytanie a co z sokiem który wypływa po upieczeniu z bananów i robi ciesto machich,,,Zrobiłam ten przepis i problem jest z tym sokiem z upieczonych bananów

    pozdrawiam Izabella z Aachen

  5. Ja nie miałam takiego problemu, a parę razy już ten deser robiłam, nigdy mi nie wyciekał sok z bananów, robiły się po prostu miękkie, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.