Ciasto super czekoladowe



Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu. Biszkopt wychodzi idealny, nie kruszy się i bardzo ładnie się kroi, aromatyczny, delikatnie nasączony, czekoladowy. W trakcie pieczenia po mieszkaniu rozchodzi się cudowny zapach. Wspaniałe ciasto, gdy najdzie Cię ochota na coś czekoladowego. Polecam …. (zmodyfikowany przepis ze strony http://www.cacaoweb.net/).






składniki:
biszkopt:
120 g  gorzkiej czekolady 60%
5 jajek
140g cukru
½ szklanki oleju
110 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
dodatkowo:
1/2 szklanki kawy (zaparzonej i wystudzonej)
180g dżemu z moreli
2 łyżki miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady 60%
200g mlecznej czekolady

1. Roztopić gorzką czekoladę (120g).

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Żółtka utrzeć z połową cukru (70g), ciągle ucierając, dodawać stopniowo olej, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę i parę kropli aromatu śmietankowego, zmiksować.

4. Ubić 5 białek, dodać resztę cukru (70g) i dalej ubijać, aż masa trochę zgęstnieje.

5. Do żółtek dodać połowę białek i mąkę, wymieszać. Dodać resztę białek i znów delikatnie wymieszać.

6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o średnicy 22cm i piec w temperaturze 170oC przez około 45 minut (piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu).
Odstawić do ostygnięcia.

7. Roztopić mleczną czekoladę (100g). Ciasto przekroić w poziomie (będziemy mieli dwa biszkopty).
Jeden biszkopt nasączyć połową kawy, posmarować dżemem i polać mleczną czekoladą. Położyć na nim drugi biszkopt, który nasączyć resztą kawy.
Roztopić razem 100g mlecznej czekolady i 100g gorzkiej, dodać dwie łyżki masła i wymieszać na jednolitą masę.
Gdy masa przestygnie, posmarować nią wierzch ciasta i boki, odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

38 przemyśleń nt. „Ciasto super czekoladowe

  1. Zrobiłam. Wyszło przesmaczne, rodzina zachwycona. Wejdzie w stały repertuar w mojej kuchni. Pozdrawiam serdecznie :)

  2. zrobilam to ciasto z galaretka z jezyn domowej roboty …. mam nadzieje ze dzien chlopaka czyt. meza i synka obchodzony wyjatkowo w niedzile bedzie udany. Mala cukierenko jak zwykle ratujesz mi zycie ;)

  3. Ciasto rewelacyjne! Zrezygnowałam z przekładania i nasączania, bo i bez tego jest wyborne ( dzieci takie wolą). Na każdą okazję i zawsze się udaje. Polecam gorąco!

  4. Bardzo czekoladowe, bardzo zmysłowe, poprostu pyszne. Jeden kęs i dostajesz skrzydeł. Takie jest to ciasto. Uwielbiam i dziękuję za przepis, ja dodałam własnoręcznie robiony dżem z truskawek było pysznie.

  5. zrobiłam ciasto z mrożonymi wisniami wyszło bardzo czekoladowe i wilgotne super przepis a biszkopt duzy i wysoki recznie ubijałam bez miksera ….

Dodaj komentarz

.