Ciasto super czekoladowe – Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu. Biszkopt wychodzi idealny, nie kruszy się i bardzo ładnie się kroi, aromatyczny, delikatnie nasączony, czekoladowy. W trakcie pieczenia po mieszkaniu rozchodzi się cudowny zapach. Wspaniałe ciasto, gdy najdzie Cię ochota na coś czekoladowego. Polecam ….
Ciasto super czekoladowe
Składniki:
Biszkopt:
120 g gorzkiej czekolady 60%
5 jajek
140g cukru
½ szklanki oleju
110 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
1/2 szklanki kawy (zaparzonej i wystudzonej)
180g dżemu z moreli
2 łyżki miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady 60%
200g mlecznej czekolady
1. Roztopić gorzką czekoladę (120g).
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Żółtka utrzeć z połową cukru (70g), ciągle ucierając, dodawać stopniowo olej, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę i parę kropli aromatu śmietankowego, zmiksować.
4. Ubić 5 białek, dodać resztę cukru (70g) i dalej ubijać, aż masa trochę zgęstnieje.
5. Do żółtek dodać połowę białek i mąkę, wymieszać. Dodać resztę białek i znów delikatnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o średnicy 22cm i piec w temperaturze 170oC przez około 45 minut (piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu).
Odstawić do ostygnięcia.
7. Roztopić mleczną czekoladę (100g). Ciasto przekroić w poziomie (będziemy mieli dwa biszkopty).
Jeden biszkopt nasączyć połową kawy, posmarować dżemem i polać mleczną czekoladą. Położyć na nim drugi biszkopt, który nasączyć resztą kawy.
Roztopić razem 100g mlecznej czekolady i 100g gorzkiej, dodać dwie łyżki masła i wymieszać na jednolitą masę.
Gdy masa przestygnie, posmarować nią wierzch ciasta i boki, odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
super wygląda taka ilośc czekoladowości.
Wygląda idealnie:)
:)
Aż zrobiłam się głodna ;-)
Zrobiłam. Wyszło przesmaczne, rodzina zachwycona. Wejdzie w stały repertuar w mojej kuchni. Pozdrawiam serdecznie :)
A ja zamiast dzemu morelowego dodalam malinowy + maliny. Czekam, żeby go spróbować, bo wygląda rewelacyjnie!:)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
zrobilam to ciasto z galaretka z jezyn domowej roboty …. mam nadzieje ze dzien chlopaka czyt. meza i synka obchodzony wyjatkowo w niedzile bedzie udany. Mala cukierenko jak zwykle ratujesz mi zycie ;)
Na pewno będzie udany, brzmi wspaniale,
smacznego! pozdrawiam ciepło
hej,
Ja zaraz zabieram sie za robienie, napisze jak smakuje bo wyglada smakowicie.Uwielbiam przepisy w tej strony takze napewno bedzie pyszny!
mam nadzieję, że smakowało
pozdrawiam serdecznie
Robilam i oczywiscie wyszlo pyszniutkie :)
bardzo się cieszę:), pozdrawiam serdecznie
czy mogę je zrobić bez żadnego dżemu ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jak zrobić te ekstra krążki na wierzchu,chcę upiec mamie na imieniny :)
łyżeczkę lub łyżką:) stroną wypukłą, pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne! Zrezygnowałam z przekładania i nasączania, bo i bez tego jest wyborne ( dzieci takie wolą). Na każdą okazję i zawsze się udaje. Polecam gorąco!
Bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wygląda rewelacyjnie, uwielbiam wszystko co czekoladowe :)
dzisiaj sie skusiłam zrobic jutro do pracy bedzie do kawy ……
w niedziele do pracy, współczuję, ale ciasto na pewno poprawi humor, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto suuuuuuuper wszyscy zachwyceni pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Zrobilam kolezance w prezenccie na 40 lat i dodatkowe trufle z likierem i czekolada byla zaskoczona a ciasto super dziękuję
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Bardzo czekoladowe, bardzo zmysłowe, poprostu pyszne. Jeden kęs i dostajesz skrzydeł. Takie jest to ciasto. Uwielbiam i dziękuję za przepis, ja dodałam własnoręcznie robiony dżem z truskawek było pysznie.
Bardzo się cieszę:)dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
czy mozna dac mrozone wisnie zamiast dzemu
tak można, pozdrawiam
zrobiłam ciasto z mrożonymi wisniami wyszło bardzo czekoladowe i wilgotne super przepis a biszkopt duzy i wysoki recznie ubijałam bez miksera ….
gratulację, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Można zrobić na prostokątnej blaszce?
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło
mam takie pytanko: czy ta kawa to ma być parzona czy rozpuszczalna?
użyłam parzonej, pozdrawiam
ciasto pycha, intensywnie czekoladowe, mniam!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie