Ciasto super czekoladowe – Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu. Biszkopt wychodzi idealny, nie kruszy się i bardzo ładnie się kroi, aromatyczny, delikatnie nasączony, czekoladowy. W trakcie pieczenia po mieszkaniu rozchodzi się cudowny zapach. Wspaniałe ciasto, gdy najdzie Cię ochota na coś czekoladowego. Polecam ….
Ciasto super czekoladowe
Składniki:
Biszkopt:
120 g gorzkiej czekolady 60%
5 jajek
140g cukru
½ szklanki oleju
110 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
1/2 szklanki kawy (zaparzonej i wystudzonej)
180g dżemu z moreli
2 łyżki miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady 60%
200g mlecznej czekolady
1. Roztopić gorzką czekoladę (120g).
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Żółtka utrzeć z połową cukru (70g), ciągle ucierając, dodawać stopniowo olej, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę i parę kropli aromatu śmietankowego, zmiksować.
4. Ubić 5 białek, dodać resztę cukru (70g) i dalej ubijać, aż masa trochę zgęstnieje.
5. Do żółtek dodać połowę białek i mąkę, wymieszać. Dodać resztę białek i znów delikatnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o średnicy 22cm i piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut (piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu).
Odstawić do ostygnięcia.
7. Roztopić mleczną czekoladę (100g). Ciasto przekroić w poziomie (będziemy mieli dwa biszkopty).
Jeden biszkopt nasączyć połową kawy, posmarować dżemem i polać mleczną czekoladą. Położyć na nim drugi biszkopt, który nasączyć resztą kawy.
Roztopić razem 100g mlecznej czekolady i 100g gorzkiej, dodać dwie łyżki masła i wymieszać na jednolitą masę.
Gdy masa przestygnie, posmarować nią wierzch ciasta i boki, odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
ciasto pycha, intensywnie czekoladowe, mniam!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
mam takie pytanko: czy ta kawa to ma być parzona czy rozpuszczalna?
użyłam parzonej, pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło
Można zrobić na prostokątnej blaszce?
gratulację, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
zrobiłam ciasto z mrożonymi wisniami wyszło bardzo czekoladowe i wilgotne super przepis a biszkopt duzy i wysoki recznie ubijałam bez miksera ….