Zapraszam na smaczne, szybkie w przygotowaniu, ciasto „styropian”. Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam ten przepis lubi go robić w wersji wiśniowej i marakui. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe .
Ciasto „Styropian”
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200g masła
5 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jogurtowa:
1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g)
1/2 szklanki cukru
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa
mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć na wadze 65g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g wiórków kokosowych
5 białek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać posiekane masło (lub starte na tarce z grubymi oczkami), żółtka i zagnieść rękoma kruszonkę.
2. Kruszonkę podzielić na większą i mniejszą część (około 2/3 i 1/3). Większą część kruszonki wsypać do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko docisnąć.
Masa jogurtowa:
3. Wymieszać krótko mikserem jogurt, cukier, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
4. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową.
5. Piekarnik nastawać na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto „styropian” przez podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy można dodać mleka kokosowego zamiast jogurtu? Chciałabym uzyskać mocno kokosowy smak.
Upiekłam to ciasto wczoraj, i wyszło super! Dodałam kakao do ciasta, a masę jogurtową zrobiłam z naturalnego jogurtu greckiego, i dodałam trochę więcej cukru do masy – ale myślę, że z mniejszą ilością też by było ok.
Wlasnie sie piecze, mam nadzieje ze wyjdzie mi:)
Witam, smakowicie wyglada korzystam z pani przepisow zawsze wchodza i sa przepyszne.
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Tak, oczywiście, musiałam spróbowac przed włożeniem do piekarnika :) Pozdrawiam
mam nadzieję, że dosłodziła Pani te jogurty, może być trochę mało słodkie, pozdrawiam
Mój „styropian” właśnie trafił do piekarnika, postanowiłam zmodyfikować przepis i zrobić na jogurtach naturalnych oraz spód ciasta posmarowałam powidłem. Mam nadzieję że będzie smaczne :) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)
Bardzo mi miło :) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za ten przepis! Był pierwszym, który przetestowałam w nowym piekarniku. Użyłam jogurtu naturalnego, który pięknie wydobył smak kokosa. Budyń śmietankowy sprawił, że ciasto ślicznie pachnie.
Ogromnie się cieszę :) Bardzo dziękuję!! Życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie