Ciasto Princessa z Krówką i Kremem Budyniowym – Zapraszam na pyszne, krówkowe ciasto z kokosem i kremem budyniowym. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Wygląda smakowicie. Na kawałkach ciasta masa krówkowa będzie delikatnie, apetycznie spływać. Polecam! Inspiracja ze strony przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Princessa z Krówką i Kremem Budyniowym
Składniki:
Ciasto:
- 6 białek z dużych jajek L
- szczypta soli
- 100g cukru
- 200g wiórków kokosowych
- 50g płatków migdałowych
- 3 wafelki kokosowe (użyłam wafelki princessa każdy po 40g, ale można użyć mniejszych wafelków po około 36g)
Krem:
- 500ml mleka
- 6 żółtek
- 30g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
- 300ml śmietanki kremówki 30%
- 250g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- około 220g podłużnych biszkoptów
- około 400g masy krówkowej z puszki
- 2 pokruszone wafelki kokosowe (użyłam wafelki princessa każdy po 40g, ale można użyć mniejszych wafelków po około 36g)
Do nasączenia:
- 50ml wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Najpierw przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 200ml mleka, dodać żółtka, obie mąki, cukier, śmietankę, wanilię i wymieszać, aby nie było grudek, można krótko wymieszać mikserem.
2. Następnie wylać pozostałe mleko, wymieszać, postawić na niedużym ogniu i cały czas mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń bardzo szybko się gotuje, ponieważ ma dużo mąki.
3. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić budyń do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Ciasto:
4. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Kokosowe wafelki drobno pokroić, patrz FILM.
6. Do białek dodać szczyptę soli i ubić. Wsypać cukier i miksować przez chwilę, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
7. Do piany dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe i wymieszać szpatułką. Dodać rozdrobnione wafelki i krótko wymieszać szpatułką, piana trochę opadnie. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
9. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, ciasto również włożyć z powrotem do blaszki. Dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło.
Skończymy krem:
10. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu, wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
11. Na ciasto w blaszce wyłożyć około 2/3 kremu i wyrównać. Masę krówkową przełożyć do miseczki i rozmieszać, patrz FILM, aby można było ją łatwiej rozprowadzić po cieście.
12. Masę krówkową rozprowadzić na cieście w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę biszkoptów. Składniki do nasączenia wymieszać i troszkę nasączyć biszkopty.
13. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonymi wafelkami i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
14. Radzę ciasto tak około 30 minut przed podaniem wyjąć z lodówki. Jak nabierze troszkę temperatury pokojowej staje się bardziej kremowe i smaczniejsze. Radzę również kroić ciasto prostopadle do ułożonych biszkoptów.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.