Miałam wielką ochotę na coś czekoladowego, a ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, więc powstały bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe ciastka. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. W przepisie jest dosyć sporo ciemnego cukru, dlatego ciastka są bardziej wilgotne i nie tak bardzo słodkie, jak przy tradycyjnym cukrze (białym). Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę. Bardzo polecam i zapraszam do pieczenia :).
Z podanego przepisu otrzymamy około 25 sztuk ciastek.
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.
Ciastka podwójnie czekoladowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać.
2. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż stanie się kremowe. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty.
3. Następnie do maślanej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.
4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma.
5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy).
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 15 minut.
7. Ciastka podwójnie czekoladowe podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
A mi niestety nie wyszły. Chyba były za długo w piekarniku bo są suche:(
Ciastka są po prostu rewelacyjne. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, a w dodatku takie proste do zrobienia. kolejny wspaniały przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam. Genialne!!!! Pyszne, mocno czekoladowe, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Łatwe w przygotowaniu. Wszystkie składniki miałam w domu. Dziękuję za przepis. Wyszło mi z niego dokładnie 33 ciastka.
Które z przepisów na czekoladowe ciasteczka poleca Pani najbardziej, zależy mi aby nie były suche, w środku najlepiej lekko wilgotne, skorupka może być chrupiąca, dziękuje za pomoc, pozdrawiam Joasia
Czym mozna zastąpić ciemny cukier Dark Muscovado?
można użyć białego cukru lub jasny brązowy, pozdrawiam
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
są przepyszne!!!
dzięki za super przepis :)