Miałam wielką ochotę na coś czekoladowego, a ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, więc powstały bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe ciastka. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. W przepisie jest dosyć sporo ciemnego cukru, dlatego ciastka są bardziej wilgotne i nie tak bardzo słodkie, jak przy tradycyjnym cukrze (białym). Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę. Bardzo polecam i zapraszam do pieczenia :).
Z podanego przepisu otrzymamy około 25 sztuk ciastek.
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.
Ciastka podwójnie czekoladowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać.
2. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż stanie się kremowe. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty.
3. Następnie do maślanej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.
4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma.
5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy).
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 15 minut.
7. Ciastka podwójnie czekoladowe podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
są przepyszne!!!
dzięki za super przepis :)
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czym mozna zastąpić ciemny cukier Dark Muscovado?
można użyć białego cukru lub jasny brązowy, pozdrawiam
Które z przepisów na czekoladowe ciasteczka poleca Pani najbardziej, zależy mi aby nie były suche, w środku najlepiej lekko wilgotne, skorupka może być chrupiąca, dziękuje za pomoc, pozdrawiam Joasia
Zrobiłam. Genialne!!!! Pyszne, mocno czekoladowe, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Łatwe w przygotowaniu. Wszystkie składniki miałam w domu. Dziękuję za przepis. Wyszło mi z niego dokładnie 33 ciastka.
Ciastka są po prostu rewelacyjne. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, a w dodatku takie proste do zrobienia. kolejny wspaniały przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A mi niestety nie wyszły. Chyba były za długo w piekarniku bo są suche:(