Ciastka podwójnie czekoladowe

Miałam wielką ochotę na coś czekoladowego, a ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, więc powstały bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe ciastka. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. W przepisie jest dosyć sporo ciemnego cukru, dlatego ciastka są bardziej wilgotne i nie tak bardzo słodkie, jak przy tradycyjnym cukrze (białym). Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę. Bardzo polecam i zapraszam do pieczenia :).
Z podanego przepisu otrzymamy około 25 sztuk ciastek.

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.

Ciastka podwójnie czekoladowe

Ciastka podwójnie czekoladowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g poszatkowanej mlecznej czekolady

Ciastka podwójnie czekoladowe

1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać.

2. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż stanie się kremowe. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty.

3. Następnie do maślanej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.

4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma.

5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy).

6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 15 minut.

7. Ciastka podwójnie czekoladowe podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Ciastka czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do “Ciastka podwójnie czekoladowe”

  1. Ciastka są po prostu rewelacyjne. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, a w dodatku takie proste do zrobienia. kolejny wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam. Genialne!!!! Pyszne, mocno czekoladowe, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Łatwe w przygotowaniu. Wszystkie składniki miałam w domu. Dziękuję za przepis. Wyszło mi z niego dokładnie 33 ciastka.

    Odpowiedz
  3. Które z przepisów na czekoladowe ciasteczka poleca Pani najbardziej, zależy mi aby nie były suche, w środku najlepiej lekko wilgotne, skorupka może być chrupiąca, dziękuje za pomoc, pozdrawiam Joasia

    Odpowiedz

Dodaj komentarz