Zapraszam na smaczne, szybkie w przygotowaniu, ciasto „styropian”. Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam ten przepis lubi go robić w wersji wiśniowej i marakui. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe .
Ciasto „Styropian”
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200g masła
5 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jogurtowa:
1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g)
1/2 szklanki cukru
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa
mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć na wadze 65g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g wiórków kokosowych
5 białek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać posiekane masło (lub starte na tarce z grubymi oczkami), żółtka i zagnieść rękoma kruszonkę.
2. Kruszonkę podzielić na większą i mniejszą część (około 2/3 i 1/3). Większą część kruszonki wsypać do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko docisnąć.
Masa jogurtowa:
3. Wymieszać krótko mikserem jogurt, cukier, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
4. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową.
5. Piekarnik nastawać na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto „styropian” przez podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ja tez sie zgadzam z Ola… Kazdy jeden przepis z malej cukierenki wychodzi mi wysmienicie. Od kilku lat jestem stala fanka i wszystkie ciasta sa przepyszne. Nie musze sie martwic czy mi sie upiecze☺Wielka pasja i talent jest widoczna na kazdym zdjeciu. Jestes slodka mala cukierenko
Pozdrawiam i oczywiscie pieke to ciasto☺
myślę, że można spróbować z migdałami, pozdrawiam serdecznie
Czy istnieje jakis zamiennik za kokos? Mam uczulenie na kokos a zawsze chciałam spróbować to z czego ocieplony jest moj blok :) pozdrawiam
Grażyna
Dzien dobry czy moge dodać migdały z braku kokosa?pozdrawiam Żaneta z grochowa
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i wyszło przepyszne! Polecam!
Do tego jest szybkie i efektowne, więc takie jak lubię przy trójce maluchów.
Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Pani przepisach:) Mała Cukierenka to jedyna strona z której piekę ciasta, nawet bez wypróbowania przed imprezą:)
Gosia: – możesz użyć tylko jagodowego, a jeśli chcesz go połączyć z innym to może wiśniowy,
pozdrawiam
przypomina trochę styropian, ale mam nadzieję że nie smakuje podobnie :D
Witam. Muszę się przyznać, że piekłam podobne ciasto, ale ze śmietany 18%. Smakowało jak „oszukany sernik.” Ale z owocowym jogurtem nie wiedziałam, że można. Mam ochotę na jagodowy, ale nie wiem z jakim smakiem najlepiej by go połączyć. Może Mała Cukierenko doradzisz? Dziękuję i pozdrawiam.
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, i jest przepyszne!!!
mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie
Jutro zrobię to ciasto, ciekawy przepis i wygląda smakowicie :-) bardzo często korzystam z Pani przepisów :-) Pozdrawiam ;-)
życzę smacznego! pozdrawiam
Podoba mi się, a do tego jestem fanką kokosu i szybkich ciast. Chyba zrobię na weekend:)