Ciasto orzechowe ze śliwkami

Do mojej kolekcji wakacyjnych ciast kolejne ze śliwkami. Tym razem orzechowe i maślane. Soczyste, aromatyczne, pyszne, dostało dużo pochwał od kolegów z pracy:). Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 25cm i nie jest ono za wysokie. Uważam, że jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 duże jajka
230g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych orzechów (dałam 70g laskowych i 30g włoskich)
500g umytych śliwek

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać orzechy, wymieszać.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty.

4. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

5. Do maślanej masy dodać mąkę i dokładnie, ale krótko wymieszać (ciasto jest dość gęste).

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać.

7. Śliwki przepołowić i usunąć pestki, następnie połówki jeszcze raz przekroić na pół. Owoce poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu i wstawić je do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut.

Udanych wypieków:)

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

39 komentarzy do “Ciasto orzechowe ze śliwkami”

  1. wydaje mi się, że jak na funkcji góra-dół może nawet 10oC mniejsza,
    jak już Pani wykłada papierem do pieczenia to nie trzeba już smarować masłem, ja boków nie smaruję już tłuszczem, ale jak będzie Pani ściągać brzeg tortownicy to proszę delikatnie nożem oddzielić ciasto od brzegów, ale często ciasto samo odchodzi od brzegu, pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Dziekuje za super strone i latwe przekazywanie przepisow to wazne zwlaszcza dla w miare poczatkujacych;)wynajmuje mieszkanie i nie wiem dokladnie jaki mam piekarnik, po obejrzeniu i wlozeniu dloni do lekko nagrzanego:) stwierdzilam, ze grzeje tylko z gory bo tylko tam sa grzalki, czy w zwiazku z tym mam ustawiac temp.jak dla piekarnika- „funkcja gora-dol”? i kolejne pytanie- czy jak wykladam dno tortownicy papierem to smaruje tluszczem na wierzchu tez, czy juz sam papier ma taka zalete, ze nie musze i czy boki tortownicy tez natluszczam?Przepraszam moze za tak proste pytanie, ale lubie wszystko wiedziec dokladnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziekuje:)

    Odpowiedz
  3. Kochana Cukierenko,
    które ciasto (ciasta) ze śliwkami szczególnie polecisz? (zwłaszcza lubię kruche, ale nie tylko.
    Dziękuję z góry!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz