Do mojej kolekcji wakacyjnych ciast kolejne ze śliwkami. Tym razem orzechowe i maślane. Soczyste, aromatyczne, pyszne, dostało dużo pochwał od kolegów z pracy:). Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 25cm i nie jest ono za wysokie. Uważam, że jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 duże jajka
230g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych orzechów (dałam 70g laskowych i 30g włoskich)
500g umytych śliwek
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać orzechy, wymieszać.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty.
4. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
5. Do maślanej masy dodać mąkę i dokładnie, ale krótko wymieszać (ciasto jest dość gęste).
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać.
7. Śliwki przepołowić i usunąć pestki, następnie połówki jeszcze raz przekroić na pół. Owoce poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu i wstawić je do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut.
Udanych wypieków:)
Smaczne. To drugie ciasto, które upiekłam z przepisów z tej stronki. Przepisy czytelne.
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Przypomniałam sobie, jak robiłam je jesienią.
Było bardzo dobre, czekam więc już na śliwki!
wydaje mi się, że jak na funkcji góra-dół może nawet 10oC mniejsza,
jak już Pani wykłada papierem do pieczenia to nie trzeba już smarować masłem, ja boków nie smaruję już tłuszczem, ale jak będzie Pani ściągać brzeg tortownicy to proszę delikatnie nożem oddzielić ciasto od brzegów, ale często ciasto samo odchodzi od brzegu, pozdrawiam
Dziekuje za super strone i latwe przekazywanie przepisow to wazne zwlaszcza dla w miare poczatkujacych;)wynajmuje mieszkanie i nie wiem dokladnie jaki mam piekarnik, po obejrzeniu i wlozeniu dloni do lekko nagrzanego:) stwierdzilam, ze grzeje tylko z gory bo tylko tam sa grzalki, czy w zwiazku z tym mam ustawiac temp.jak dla piekarnika- „funkcja gora-dol”? i kolejne pytanie- czy jak wykladam dno tortownicy papierem to smaruje tluszczem na wierzchu tez, czy juz sam papier ma taka zalete, ze nie musze i czy boki tortownicy tez natluszczam?Przepraszam moze za tak proste pytanie, ale lubie wszystko wiedziec dokladnie :-)
Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziekuje:)
to jest przepyszne polecam, proszę również zajrzeć tutaj:
http://www.malacukierenka.pl/przepisy-na-ciasta-ze-sliwkami
na pewno coś Pani znajdzie, pozdrawiam serdecznie
Kochana Cukierenko,
które ciasto (ciasta) ze śliwkami szczególnie polecisz? (zwłaszcza lubię kruche, ale nie tylko.
Dziękuję z góry!
bardzo się cieszę:)) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe! Właśnie się nim zajadam :)