Do mojej kolekcji wakacyjnych ciast kolejne ze śliwkami. Tym razem orzechowe i maślane. Soczyste, aromatyczne, pyszne, dostało dużo pochwał od kolegów z pracy:). Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 25cm i nie jest ono za wysokie. Uważam, że jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 duże jajka
230g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych orzechów (dałam 70g laskowych i 30g włoskich)
500g umytych śliwek
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać orzechy, wymieszać.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty.
4. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
5. Do maślanej masy dodać mąkę i dokładnie, ale krótko wymieszać (ciasto jest dość gęste).
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać.
7. Śliwki przepołowić i usunąć pestki, następnie połówki jeszcze raz przekroić na pół. Owoce poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu i wstawić je do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut.
Udanych wypieków:)
ja bym zwiększyła składniki o połowę, pozdrawiam
Jakich proporcji użyć na klasyczna blachę prostokątna ?
miło mi że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre ciasto! Robiłam z mielonymi migdałami ( nie miałam orzechów) i wyszło naprawde bardzo smaczne, na pewno do powtórki, ja będę dodawać trochę mniej cukru ale to pewnie sprawa indywidualna :-)
bardzo się cieszę, dziękuję pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto pachnące i pyszne!
cieszę się bardzo, pozdrawiam
Ciasto bardzo smaczne :)
mmm… pychota:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Świetne ciasto! Pod śliwki dodałam jeszcze marcepan a całość posypałam orzeszkami. Smakowało rewelacyjnie! Pozdrawiam:)
co za głupota, nawet nie znam tej strony!!!!!!
nic nie jest skopiowane, przepis jest modyfikacją przepisu z gazety
Przepis całkowicie skopiowany bez zgody autorki ze strony Kuchnia nad Atlantykiem.
Wstyd, wstyd, wstyd.
Pani przepisy są cudowne! Jeszcze na żadnym się nie zawiodłam:) to ciasto też wyszło przepyszne. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję:)
bardzo się cieszę, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam wczoraj i wczoraj też ciasto całe zostało skonsumowane. Wszystkim bardzo samkowało. Świetne połączenie śliwek z orzechami. Kolejny rewelacyjny przepis z małej cukierenki. Serdecznie pozdrawiam!