Ciasto orzechowe ze śliwkami

Do mojej kolekcji wakacyjnych ciast kolejne ze śliwkami. Tym razem orzechowe i maślane. Soczyste, aromatyczne, pyszne, dostało dużo pochwał od kolegów z pracy:). Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 25cm i nie jest ono za wysokie. Uważam, że jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 duże jajka
230g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych orzechów (dałam 70g laskowych i 30g włoskich)
500g umytych śliwek

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać orzechy, wymieszać.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty.

4. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

5. Do maślanej masy dodać mąkę i dokładnie, ale krótko wymieszać (ciasto jest dość gęste).

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać.

7. Śliwki przepołowić i usunąć pestki, następnie połówki jeszcze raz przekroić na pół. Owoce poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu i wstawić je do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut.

Udanych wypieków:)

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

39 komentarzy do “Ciasto orzechowe ze śliwkami”

  1. Najważniejsze, to czytać ze zrozumieniem :) Punkt 1 ” Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.”
    Ciasto przepyszne, własnie zajadam jeszcze ciepłe :)

    Odpowiedz
  2. Własnie wstawiłam ciasto do piekarnika ale nie jestem pewna temperatury. Czy 180 stopni na grzałkach góra-dół będzie odpowiednia ?

    Odpowiedz
  3. Bardzo polecam to pyszne ciasto! Wczoraj zrobiłam i wyszło takie smaczne, że nic już z niego nie zostało! :) Przepis super, pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  4. Ciasto wygląda świetnie i napewn jest pyszne jak wszystkie jakie dotychczas upiekłam z tej cudownej strony. W domu mam tylko migdały, czy będą pasowały? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Ciasto już w piekarniku, a ja muszę w końcu podziękować, bo czerpię garściami z tej strony i jeszcze się nie zawiodłam na żadnym przepisie, w zasadzie mogę wybierać „w ciemno” i wiem, że wyjdzie super – potwierdzone przez wiele różnych podniebień ;) Pozdrawiam i czekam na kolejne cud pomysły :)

    Odpowiedz
  6. To niesamowite jak wiele ciekawych skadników można połączyć. Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smak musi być niepowtarzalny. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: harmoniasmaku9.blogspot.com

    Odpowiedz

Dodaj komentarz