Ciasto kinder bueno bez pieczenia – Kolejny hit w Małej Cukierence :). Bogate, pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z dodatkiem nutelli i mleka w proszku. Aromatyczne dzięki orzechom laskowym, które można dodatkowo uprażyć, aby deser był jeszcze bardziej orzechowy. Ciasto najlepiej podawać w temperaturze pokojowej wtedy jest kremowe i miękkie. Moim domowym łasuchom bardzo smakowało. Polecam…
Ciasto kinder bueno bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
około 300-450g herbatników
6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g
550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżki masła
2 szklanki mleka w proszku
100g orzechów laskowych
około 1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
50g orzechów laskowych
Dodatkowo:
kakao do posypania (tylko odrobina)
Ciasto:
1. Do rondelka wlać 250ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki mleka proszę rozcierać szpatułką. Powstanie taki mleczny budyń, jeśli w masie zostaną małe grudki mleka to proszę się nie przejmować rozbiją się podczas miksowania. Budyń mleczny podgrzewałam przez około 10 minut.
Budyń mleczny zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, delikatnie nasączyć je mlekiem. Nutellę podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na gazie i wyłożyć ją na herbatniki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów je delikatnie nasączyć.
3. Orzechy zemleć.
4. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń i przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać.
5. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać.
Wierzch:
6. Roztopić razem obie czekolady można na parze lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut.
7. Pozostałe orzechy zemleć (50g). Śmietankę ubić na sztywno. Do śmietanki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać energicznie szpatułką , aż składniki dokładnie się połączą. Dodać orzechy wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto posypać odrobiną kakao (proszę za dużo nie sypać, ponieważ podczas jeszcze można się zakrztusić, kakao nie wsiąka tak w masę czekoladową) i wstawić na około 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto można również ozdobić startą lub roztopioną czekoladą, wtedy już proszę nie sypać kakao.
8. Ciasto proszę podawać w temperaturze pokojowej, czyli około 40 minuty przed podaniem proszę wyjąć z lodówki. Ciasto będzie wtedy kremowe i miękkie.
Smacznego! :)
Pani ciacha, cały blog jest extraaa. Nikt tak jak Pani nie tłumaczy jak wszystko od A do Z przygotować ciasta. Piekłam z Panią już bardzo wiele i zawsze wszystko się udaje w dodatku jest takie jak powinno. Jest Pani cudowna!!!
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam!
Czy do ciasta moge uzyc mleko bebiko junior:? Pozdrawiam!
nie znam tego mleka, nie doradzę, pozdrawiam
Bardzo dobre i jak dla mnie o lepsza wersja prosto z lodówki – łatwiej się kroi. Dzięki filmikowi przekonałam się do przykrywania masy folią, wcześniej myślałam, że chodzi o przykrycie garnka i że folia może się do niego przykleić, ale ten patent z przykryciem samej masy świetnie się sprawdza (wykorzystałam już przy czymś innym). Dziękuję!
Ja zrobiłam bez orzechów (bo nigdzie nie było w okolicy) – dla koleżanki na urodziny. Wyszło przepyszne, bardzo nam smakowało, a robienie to bardzo prosta sprawa <3 Bardzo słodkie, akurat do kawy albo czegoś kwaśnego jak sok czy wino :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Przepis troszkę zmodernizowałam, bo było za słodkie. Upiekłam biszkopt przecięłam na 4 cześć. Biszkopt nasączony mlekiem i nutella. Później biszkopt nasączony mlekiem i krem. Znów biszkopt i warstwa nutelli. Biszkopt lekko posmarowany kremem. I na wierzch kakao. Dodałam też śmietan fixu..
Żeby budyń nie miał grudek najpier wymieszałam zimną śmietanę i mleko w proszku blenderem. Budyń gotowałam na parze. Orzechy obrałam całe. Wart się pobawić bo wtedy krem jest bardziej orzechowy… A skórka daje goryczkę… Jak budyń ostygł lekko był kaszkowaty więc też potraktowałam go blenderem by miał gładką masę
A ja mam pytanie z innej beczki. Co to za model miksera? Pozdrawiam
Czy jak uzyje blachy 24×34 to wyjzdzie duzo nizsze z tej samej ilosci skladnikow czy powinno byc w porzadku??
może być, nie będzie dużo niższe, pozdrawiam
Ciasto bardzo dobre robię już któryś raz z rzędu,domownikom bardzo smakuje i co ważne nie jest pracochłonne
Trafiłam na tego bloga jakieś kilka dni temu i co tu dużo mówić.. Wsiąkłam na maksa. ;) Moja przygoda z pieczeniem trwa dosyć długo, wiele przepisów już wykonałam i wszelkie biszkopty z bitą śmietaną czy kruche z kremem budyniowym mam już powyżej uszu. Pani blog jest od tego cudowną odskocznią – w końcu znalazłam coś, czego tak długo szukałam. ;) Ogromna różnorodność i oryginalność wpleciona w niezwykle inteligentne połączenie smaków. Mnóstwo Pani przepisów trafia do mojej wishlist. ;) Czekam na kolejne, tak bardzo pomysłowe przekładańce, bo to głównie one skradły moje serce ♥
Pozdrawiam i życzę dużo, dużo wytrwałości w prowadzeniu bloga. Jest Pani fantastyczna! ;)
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobiłam.Jest pyszne.Nic mi się nie zwarzylo wszystko wyszło ok.Kierując się opiniami zmniejszyłam ilość cukru tzn nie dodawałam do kremówki.Zamiast150g orzechów dałam200g.50g posiekalam i dodałam jeszcze do masy mlecznej żeby chrupało.Dla mnie super ciasto
Bardzo smaczne. Upieklam biszkopt, którym zastapilam herbatniki, natomiast nutella to nutella, proponuję nie zamieniac jej na nic innego, to cała kwintesencja smaku tego ciasta.
Ciasto, które planowałam zrobić odkąd pojawiło się na Twojej stronie, ale ze względu na koszt składników czekałam na dobrą okazję. Zrobiłam wczoraj na urodziny męża. Powiem tak: ciasto pyszne ale moje oczekiwania były większe stąd lekkie rozczarowanie. Ale tylko moje bo gościom i najważniejsze mężowi bardzo smakowąło – wszyscy chwalili. W trakcie rbienia jedyny problem to, że zwarzyła mi się masa budyniowa ale udało się ją na szczęście uratować.
Przepyszne ciasto i o dziwo wszystko udało mi się jak w przepisie.
Pyszne ciasto! tylko ,nie wiem dlaczego smietana z mlekiem w proszku zaczęła mi się przypalac , nie mogłam jej przez to mocno zagęścić , dlatego do masy dodałam żelatyny. Pierwszą warstwę na petitkach zrobiłam z masy kajmakowej a nie z nutelli której akurat nie miałam w domu i tez wyszło dobre. Następnym razem muszę spróbować zastąpić mleko w proszku kaszą manna, tylko wydaje mi się że trzeba jej dać mniej bo 2 szklanki kaszki na 250 ml śmietanki to jest za dużo.
Dzięki za inspirację. Wygląda pysznie !
Miałam okazję spróbować nieco zmodyfikowaną wersję, niego w gębie ;). Niestety nie wytrzymałam i moje właśnie się chłodzi, a najgorsze jest to czekanie ;)
pozdrawiam :)