Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Ciasto kinder bueno bez pieczenia – Kolejny hit w Małej Cukierence :). Bogate, pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z dodatkiem nutelli i mleka w proszku. Aromatyczne dzięki orzechom laskowym, które można dodatkowo uprażyć, aby deser był jeszcze bardziej orzechowy. Ciasto najlepiej podawać w temperaturze pokojowej wtedy jest kremowe i miękkie. Moim domowym łasuchom bardzo smakowało. Polecam…

Ciasto kinder bueno bez pieczenia

Ciasto kinder bueno bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
około 300-450g herbatników
6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g
550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżki masła
2 szklanki mleka w proszku
100g orzechów laskowych
około 1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
50g orzechów laskowych
Dodatkowo:
kakao do posypania (tylko odrobina)

Ciasto:
1. Do rondelka wlać 250ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki mleka proszę rozcierać szpatułką. Powstanie taki mleczny budyń, jeśli w masie zostaną małe grudki mleka to proszę się nie przejmować rozbiją się podczas miksowania. Budyń mleczny podgrzewałam przez około 10 minut.
Budyń mleczny zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, delikatnie nasączyć je mlekiem. Nutellę podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na gazie i wyłożyć ją na herbatniki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów je delikatnie nasączyć.

3. Orzechy zemleć.

4. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń i przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać.

5. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać.

Wierzch:
6. Roztopić razem obie czekolady można na parze lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut.

7. Pozostałe orzechy zemleć (50g). Śmietankę ubić na sztywno. Do śmietanki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać energicznie szpatułką , aż składniki dokładnie się połączą. Dodać orzechy wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto posypać odrobiną kakao (proszę za dużo nie sypać, ponieważ podczas jeszcze można się zakrztusić, kakao nie wsiąka tak w masę czekoladową) i wstawić na około 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto można również ozdobić startą lub roztopioną czekoladą, wtedy już proszę nie sypać kakao.

8. Ciasto proszę podawać w temperaturze pokojowej, czyli około 40 minuty przed podaniem proszę wyjąć z lodówki. Ciasto będzie wtedy kremowe i miękkie.

Smacznego! :)

Ciasto kinder bueno bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach

82 komentarze do “Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia”

  1. Ponieważ uwielbiam batoniki Kinder Bueno skusilam sie na to ciasto…i muszę powiedziec ze jestem bardzo zawiedziona. Ciasto jest strasznie slodkie i nijakie po zjedzeniu nawet niewielkiego kawalka az mdli. Nikomu nie smakowalo, ale to tylko moja opinia.
    Zycze smacznego.

    Odpowiedz
    • Ja mam to samo jest tak słodkie i mdłe nikomu nie smakuje nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii? Mleko w proszku zabiło caly smak pysznych uprazonych orzechów laskowych i do tego bardzo drogie .

      Odpowiedz
  2. Robię już kolejny raz,enty…za każdym razem wychodzi pyszne,bez zwarzenia,bez niczego…przepis jest klarowny,prosty!tego ciasta nie da się…”spieprzyć”paniom ,którym nie wyszło…pewnie żadne ciasto nie wychodzi,pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ciasto pyszne wyszło idealnie tak jak na zdjęciu ,choć jasny krem trochę mi się zwarzyl ale wzięłam nad pare i się ładnie połączył pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam, mało precyzyjny przepis…na wstępie mówi Pani o krakersach, później o herbatnikach…To różnica, następnie śmietana taka lub taka…dałam 30% na 2szkl (250ml) suchego mleka i rzadkie na maxa. Następnie masę w temp. pokojowej dodawałam do mascarpone…wszystko, jak w przepisie. Przyszła kołek do połączenia tego ze śmietaną ubitą na sztywno c cukrem wan. i pudrem -na pewno jej nie przebiłam) Polaczylam rzadsze do gęstszego i na średnich obrotach MASA SIĘ ZWARZYŁA już po krótkiej chwili! Wszystko do śmietnika! Może warto pomieszać to szpatułka, a nie mikserem- nie każdy ma mikser taki sam. Wkurzyłam się, bo robiłam dokładnie z Pani filmikiem. Do śmietnika niestety idzie…

    Odpowiedz
  5. Nie rozumiem co z tym mlekiem w proszku? Czy to ma być dwie szklanki już rozpuszczonego mleka czy samego proszku? Też mieszkam w Niemczech i myślę czym mogłabym to mleko zastąpić.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz