Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Aromatyczne, wilgotne, o apetycznym wyglądzie. W smaku przypomina trochę ciasta biszkoptowe. U mnie zniknęło błyskawicznie :). Domownikom bardzo smakowało. Polecam… Na jesienny wieczór idealne.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z gruszkami i serkiem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160g cukru
3 jajka
120g serka mascarpone
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki oleju
2 gruszki
Dodatkowo:
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
1. Obie gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Jedną gruszkę pokroić w kostkę (patrz FILM), a drugą gruszkę pokroić w plastry.
2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać serek mascarpone i aromat, krótko wymieszać mikserem.
3. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, sól i przesiać do jajecznej masy. Zamieszać parę razy szpatułką (patrz FILM) i dodać olej, wymieszać. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę i wymieszać krótko szpatułką lub łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i na wierzchu poukładać plasterki gruszki (patrz FILM). Na koniec ciasto posypać brązowym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut (ciasto jest dosyć niskie). Po wyjęciu w piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
A czy serek ma mieć temperaturę pokojową czy powinien być schłodzony?
lepiej jak będzie miał temperaturę pokojową, pozdrawiam
Czy mogę dodać gruszek z kompotu?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Ciasto robiłam dwa razy. Za pierwszym wg przepisu dałam 2 gruszki. Ale ciasto było dla mnie za suche. Za to za drugim razem dałam 3 duże gruszki (po pół więcej do środka i na wierzch). Co prawda musiałam pięć ponad godzinę, ale wyszło super! Ciasto jest wilgotne w środku a na wierzchu skarmelizował się sok z gruszek z cukrem. Jest pysznie!!! Jeszcze ciepłe zniknęło prawie całe
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Właśne upiekłam i wyszło przepyszne ciasto!
Czy można dodać więcej gruszek?
myślę, że jest wystarczająco, pozdrawiam serdecznie